4 λάθη που κάνουμε στη διατροφή μας το καλοκαίρι – Πως μπορείς να τα αποφύγεις 


4 λάθη που κάνουμε στη διατροφή μας το καλοκαίρι – Πως μπορείς να τα αποφύγεις 

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος σου λέει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις. 

Το καλοκαίρι αποτελεί περίοδο ξεκούρασης και χαλάρωσης, βγαίνουμε από τη ρουτίνα ενώ αλλάζει φυσικά και η διατροφή μας. Ποια είναι τα «λάθη» που κάνουμε την καλοκαιρινή περίοδο και πως να τα μειώσουμε;

Διαβάστε ακόμα: 6 συμβουλές από τη nutritionist για να συνδυάσεις καλοκαίρι και… δίαιτα 

#1 Το πρωινό γεύμα δεν είναι πλήρες και ισορροπημένο 

Λόγω του ότι οι ώρες που βρισκόμαστε εκτός σπιτιού είναι πολλές, είτε δεν θα φάμε καθόλου πρωινό είτε θα είναι κάτι που δεν θα μας χορτάσει αρκετά. Άρα θα πεινάμε πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας και είναι πιθανό ότι θα κάνουμε πιο ανθυγιεινές επιλογές. Να θυμάστε ότι ο καφές ή το φραπέ δεν αποτελεί γεύμα!

#2 Παραλείπουμε τα φρούτα

Αν δεν τρώμε φρούτα στη θέση του ενδιάμεσου σνακ, είναι πολύ πιθανό να καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από αυτή που μας αναλογεί, ενώ από την άλλη χάνουμε τις βιταμίνες που μας χαρίζουν τα φρούτα. 

#3 Τρώμε μια φορά την ημέρα ένα μεγάλο γεύμα και τίποτα άλλο 

Πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο λάθος! Γιατί; Επειδή θα φάμε μόνο μια φορά, θα πεινάμε τόσο πολύ που σίγουρα θα επιλέξουμε κάτι λιπαρό και πολύ πλούσιο σε θερμίδες. Η τακτική αυτή επιβραδύνει το μεταβολισμό, μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία και χαμηλά επίπεδα ενέργειας. 

#4 Το βράδυ πίνουμε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ

Οι βραδινές έξοδοι δεν απουσιάζουν αυτή την εποχή και ένα σύνηθες λάθος είναι η υπερκατανάλωση αλκοόλ. 

Ποιοι είναι οι τρόποι αποφυγής αυτών των σφαλμάτων:

•    Φροντίζουμε να τρώμε καθημερινά ένα ισορροπημένο πρωινό. Αποφεύγουμε τα κακά λιπαρά (π.χ λουκάνικα, μπέικον) και τη ζάχαρη (π.χ νουτέλλα, κρουασάν, κέικ). Προτιμάμε λίγο ψωμί ολικής με τυρί και ντομάτα-αγγουράκι, porridge με μπανάνα και ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής με γιαούρτι και φρούτο, φρυγανιά με αυγό και αβοκάντο, ψωμί ολικής με φυστικοβούτυρο και λίγο μέλι. Στοχεύουμε να έχουμε ένα πρωινό με μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες (ψωμί ολικής, βρώμη, δημητριακά ολικής), πρωτεΐνη (γάλα, γιαούρτι, τυρί), καλά λιπαρά (φυστικοβούτυρο, σπόρους, ξηρούς καρπούς) και λαχανικά ή φρούτο για πρόσληψη φυτικών ινών και ενυδάτωση.

•    Έχουμε μαζί μας μικρά ενδιάμεσα σνακ για να ρυθμίζουμε την πείνα μας. Μερικά παραδείγματα είναι: φρέσκο φρούτο, μπάρα (προσοχή στην πρόσθετη ζάχαρη), ξηροί καρποί, γιαουρτάκι, ρυζογκοφρέτες, κριτσίνια ή κρακεράκια ολικής. Στοχεύουμε σε 3 κύρια γεύματα και 1-2 ενδιάμεσα σνακ ημερησίως.

•    Όσον αφορά στο μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα, καλό είναι να περιορίσουμε τα τηγανιτά και να προτιμάμε τα γεύματα μας να είναι ψημένα στο φούρνο, τη σχάρα ή τον ατμό. Έχουμε πάντα σαλάτα στο πιάτο μας και για πρωτεΐνη επιλέγουμε κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή θαλασσινό. Για υδατάνθρακα επιλέγουμε ψωμί, πατάτα, ρύζι, πίτα, ζυμαρικά ή κινόα. Αν θα φάμε μεγάλο γεύμα το μεσημέρι, καλό είναι το βραδινό μας να είναι λίγο πιο ελαφρύ έτσι ώστε να μην ξεφύγουμε πολύ σε μια μέρα.

•    Δεν ξεχνάμε την ενυδάτωση! Υπολογίστε τις ανάγκες σας σε υγρά πολλαπλασιάζοντας το βάρος σας με το 30. Ένα άτομο π.χ 60 κιλών χρειάζεται 1,8 λίτρα ημερησίως. Το νερό θα πρέπει να είναι το βασικότερο μέσο ενυδάτωσης, ενώ ενυδατωνόμαστε και από λαχανικά, φρούτα, γάλα, χυμούς. Στην περίπτωση που ασκούμαστε ή υπάρχει αυξημένη εφίδρωση, οι ανάγκες αυξάνονται.

•    Πίνουμε αλκοόλ με μέτρο. Τα ποτά με αναψυκτικό ή χυμό αποδίδουν περισσότερες θερμίδες λόγω της ζάχαρης. Δεν πάμε για ποτό με άδειο στομάχι και μαζί με το ποτό μας έχουμε και νερό για να αποφύγουμε την αφυδάτωση.

•    Τι γίνεται με το παγωτό; Αν θα φάμε, προσέχουμε την μερίδα και την ποιότητα του παγωτού. Αν θέλουμε παγωτό με διάφορα σιρόπια περιοριζόμαστε στη μια μπάλα, αν είναι κάποιο light παγωτό ή χαμηλότερο σε ζάχαρη μπορούμε να καταναλώσουμε 2 – 3 μικρές μπάλες. Προσέχουμε να μην γίνει καθημερινή συνήθεια παρόλα αυτά. 

Όπως σε όλα στη ζωή, χρειάζεται το μέτρο. Δεν πρέπει να στερηθούμε κάτι αν πραγματικά το θέλουμε, φτάνει να "ακούμε" το σώμα μας και να τρώμε συνειδητά. Μην φάτε κάτι απλά επειδή είστε διακοπές και το "δικαιούστε" αλλά μόνο όταν το έχετε ανάγκη. Οι διακοπές είναι μόνο μερικές ημέρες και να φάτε κάτι παραπάνω αν το θελήσετε δεν είναι κακό. Θέλουμε ισορροπία στη διατροφή, ούτε να στερούμαστε κάτι που θέλουμε γιατί ίσως ξεσπάσουμε αργότερα, αλλά ούτε και να τρώμε δίχως μέτρο και λογική. Καλές καλοκαιρινές διακοπές να έχετε!

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags αντρια ιωαννου, Διατροφή, καλοκαιρι, λάθος


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 0.0094 s (13 Queries.) // Parse time: 0.0407 s // Total time: 0.0501 s // Source: cache

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X