10 λόγοι για να καταναλώνετε μήλα


10 λόγοι για να καταναλώνετε μήλα

Η Στέλλα Πετρίδου, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος μας εξηγεί ποια είναι τα πραγματικά οφέλη που έχει το μήλο στον οργανισμό μας. 

Όλοι ξέρουμε τη φράση "ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα". Για να δούμε όμως που βασίζεται αυτή η φράση και ποια είναι πραγματικά τα οφέλη που έχει το μήλο στον οργανισμό μας.

Διατροφικά Στοιχεία

Το μήλο περιέχει και άλλα μέταλλα όπως τον χαλκό και τον σίδηρο και τις βιταμίνες Α, Ε, Β1, Β2 και Β6 καθώς και μικροθρεπτικά όπως η χολίνη.

Τα μήλα είναι επίσης πλούσια πηγή πολυφαινολών. Αυτές οι φυτικές ενώσεις είναι πιθανόν υπεύθυνες για πολλά από τα οφέλη του μήλου στην υγεία. Η φλούδα του μήλου περιέχει το μισό περιεχόμενο των φυτικών ινών και πολλές από τις πολυφαινόλες.

Οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση μήλων

1. Βοηθούν το καρδιαγγειακό σύστημα

Η κατανάλωση μήλων έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου. Ένας λόγος μπορεί να είναι ότι τα μήλα περιέχουν διαλυτές ίνες, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Περιέχουν επίσης πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

2. Μειώνουν την κατακράτηση υγρών

Χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε κάλιο, τα μήλα αποτελούν ένα φυσικό διουρητικό που καταπολεμά την κατακράτηση υγρών καθώς και πολλά άλλα προβλήματα που σχετίζονται με αυτή.

3. Καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα

Η υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες που βρίσκονται στην φλούδα των μήλων συμβάλλουν στην προώθηση των τακτικών εντερικών κινήσεων καταπολεμώντας έτσι την δυσκοιλιότητα.

Διάβασε ακόμη: 4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου – Η σχέση του με τη διατροφή

4. Προωθούν την υγεία των δοντιών

Όταν τρώτε ένα μήλο προωθείται την παραγωγή σάλιου στο στόμα, το οποίο περιορίζει την παρουσία βακτηρίων που προκαλούν τη διάβρωση των δοντιών και άλλα προβλήματα υγιεινής των δοντιών.

5. Προστατεύουν από τη νόσο Πάρκινσον

Η κατανάλωση τροφών, που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως τα μήλα, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της νόσου Πάρκινσον, μιας εκφυλιστικής διαταραχής που χαρακτηρίζεται από την επιδείνωση των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο που παράγουν ντοπαμίνη.

6. Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχουν τα μήλα, συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε ασθενείς που εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο διαβήτη Τύπου 2. Η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο της εμφάνισής του μέχρι και 20%.

7. Μειώνουν την Χοληστερόλη

Η διαλυτή ίνα που βρέθηκε στα μήλα προσδένεται με τα λίπη στο έντερο, το οποίο μεταφράζεται σε χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και σε καλύτερη υγεία.

8. Μειώνουν την εμφάνιση πέτρας στη χολή

Οι χολόλιθοι σχηματίζονται όταν παρουσιάζονται υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, η οποία με τη σειρά της εμποδίζει τη χολή να συμβάλει στη φυσιολογική πέψη των λιπαρών.Η αχρησιμοποίητη χολή στερεοποιείται και μετατρέπεται σε λίθους που μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά συμπτωμάτων που καταφθείρουν τη συνολική υγεία.

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, διαλυτές και αδιάλυτες, αποτρέπει τη συσσώρευση χοληστερόλης και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

9. Βοηθούν στον έλεγχο του βάρους σας

Τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό - δύο ιδιότητες που τα καθιστούν χορταστικά.

10. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Τα κόκκινα μήλα περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται κερκετίνη. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κερκετίνη μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Συμπερασματικά: Tο μήλο είναι  ένα από τα φρούτα που είναι πολύτιμο για την υγεία μας. Η κατανάλωση μήλων πρέπει να  αποτελεί μέρος μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής αφού οι ευεργετικές τους ιδιότητες είναι πολλές και καλό είναι να το καταναλώνουμε ολόκληρο με την φλούδα, εάν δεν θέλουμε να χάσουμε τα πολύτιμα συστατικά  που  περιέχονται σε αυτήν.

Στέλλα Πετρίδου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ: 99038921

Email: [email protected]

Instagram: @nutritionplanforlife

Website: https://nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook: Stella Petridou Clinical Dietitian – Nutritionist

Tags health,μηλο,ΜΗΛΑ,Διατροφή,Διαιτολογος,διατροφολόγος,κιλά,βαρος,Δίαιτα


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5033 s (278 Queries.) // Parse time: 0.3665 s // Total time: 2.8698 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X