04 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου – Η σχέση του με τη διατροφή


04 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου – Η σχέση του με τη διατροφή

Η Στέλλα Πετρίδου, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος αναλύει πως σχετίζεται η διατροφή με τον καρκίνο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), που εκπροσωπεί 280 οργανώσεις σε 90 χώρες του κόσμου. Η εκστρατεία ενημέρωσης κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου στοχεύει με ένα νέο σύνθημα κάθε χρόνο. Για την τριετία 2019-2021, έχει σύνθημα «I am and I do» δηλαδή «Είμαι και θα το κάνω». Αποτελεί μια ενδυναμωτική παρότρυνση για δράση κάθε ανθρώπου, πολίτη, οργανισμού ή κυβέρνησης αλλά ταυτόχρονα και δέσμευση να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί στην αντιμετώπιση της μάστιγας του καρκίνου.

Υπολογίζεται ότι σημαντικό ποσοστό των νέων περιστατικών καρκίνου αλλά και των θανάτων από καρκίνο είναι δυνατό να αποφευχθούν αν αποφύγουμε κοινούς παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στη νόσο, όπως η καθιστική ζωή και η ανθυγιεινή διατροφή.

Πώς σχετίζεται η διατροφή με τον καρκίνο;

Τα τελευταία 50 χρόνια οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων άλλαξαν δραστικά. Η υπεραφθονία της σημερινής εποχής και η υιοθέτηση μιας διατροφής δυτικού τύπου διατροφής, ως αποτέλεσμα της εγκατάλειψης της παραδοσιακής Μεσογειακής διατροφής, σήμανε την ολοένα και αυξανόμενη εμφάνιση κρουσμάτων ορισμένων μορφών καρκίνου. Η διατροφή είναι  ένας από τους παράγοντες, αιτιολογικός ή προστατευτικός, που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη ενός όγκου.

Υπάρχουν θρεπτικά συστατικά με δράση ενάντια του καρκίνου;

Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχει πληθώρα τροφίμων με ένα εξαιρετικό συνδυασμό βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και φυτοχημικών ενώσεων που δρουν με συνεργία και επιδρούν προστατευτικά στο μεταβολισμό των κυττάρων αποτρέποντας την εμφάνιση καρκίνου. Τέτοιες ουσίες είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και τα φλαβονοειδή που έχουν αντιοξειδωτική δράση, με αποτέλεσμα να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου μέσα στα κύτταρα.

Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Έρευνας κατά του Καρκίνου, αλλά και το Παγκόσμιο Κέντρο Ερευνών κατά του Καρκίνου, έχει αποδειχθεί πως οι τροφές φυτικής προέλευσης έχουν προστατευτική δράση απέναντι σε πλήθος καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του οισοφαγικού, του καρκίνου του στομάχου, του εντέρου, του ήπατος, του παγκρέατος, των ωοθηκών, του ενδομητρίου και του προστάτη.

Μεσογειακή Διατροφή:

Η υιοθέτηση διατροφικών συνηθειών που ταιριάζουν στο πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής φαίνεται να παίζει προστατευτικό ρόλο και να μειώνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη του καρκίνου. Η Μεσογειακή Δίαιτα μας παρέχει μέσα από μία ποικιλία τροφίμων (κραμβοειδή λαχανικά, ντομάτες, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, εσπεριδοειδή φρούτα, φρέσκα βότανα, κρασί, ελαιόλαδο) πολύτιμα βιοδραστικά μόρια με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, που συμμετέχουν στη θωράκιση του οργανισμού μας έναντι του καρκίνου.

Οι υπερβολικές θερμίδες λιπαρών μπορούν να οδηγήσουν σε παχυσαρκία, έναν επιπλέον παράγοντα κινδύνου για διαφορές μορφές καρκίνου.

Η αποχή ή ο περιορισμός του αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διάφορων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του στόματος, του οισοφάγου, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του ήπατος και του μαστού.

Ο πιο σημαντικός τρόπος πρόληψης του καρκίνου είναι να τρώτε μια μεγάλη ποικιλία τροφών. Με μια καλή διατροφή σε συνδυασμό με αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, μπορείτε να βελτιώσετε τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και να αυξήσετε την ενέργεια του σώματος.

Γενικές συστάσεις για αλλαγές σε επίπεδο ατομικής συμπεριφοράς

Διατηρήστε φυσιολογικό βάρος καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής σας. Πιο συγκεκριμένα, υιοθετήστε έναν τρόπο ζωής που να περιλαμβάνει αυξημένη φυσική δραστηριότητα, τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας, ή έντονης καθημερινής δραστηριότητας σε συνδυασμό με τις συνήθεις δραστηριότητες.

•    Εφαρμόστε υγιεινή διατροφή με έμφαση στην κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης.

•    Να επιλέγετε στερεά και υγρά τρόφιμα σε ποσότητες που βοηθούν στην επίτευξη και διατήρηση του φυσιολογικού βάρους.

•    Να τρώτε καθημερινά 5 τουλάχιστον ισοδύναμα από ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Για περισσότερες λεπτομέρειες ρωτήστε τον κλινικό διαιτολόγο σας.

•    Να επιλέγετε δημητριακά ολικής αλέσεως.

•    Να περιορίσετε την κατανάλωση επεξεργασμένων και κόκκινων κρεάτων.

•    Σε περίπτωση που πίνετε αλκοολούχα ποτά να περιορίσετε την κατανάλωσή τους.

•    Συνίσταται κατανάλωση μέχρι 2 ποτηριών καθημερινά για τους άντρες και 1 για τις γυναίκες.
Συμπερασματικά

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η διατροφή και το σωματικό βάρος παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του καρκίνου. Είναι στο χέρι μας να τηρήσουμε αυτές τις συμβουλές και να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας.

Στέλλα Πετρίδου,

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)

Σύντομα συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: @nutritionplanforlife

Website: https://nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook Page: Stella Petridou Clinical Dietitian – Nutritionist

Tags ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ, Διατροφή, υγεια, στελλα πετριδου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.8391 s (249 Queries.) // Parse time: 0.5968 s // Total time: 2.4359 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X