Επτά λόγοι που δεν μπορείτε να χάσετε κιλά


Επτά λόγοι που δεν μπορείτε να χάσετε κιλά

Η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Στέλλα Πετρίδου μας λέει ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την απώλεια του βάρους μας.

Το σωματικό μας βάρος επηρεάζεται από διάφορα στοιχεία στον οργανισμό που είναι μεταβλητά, όπως τους μυς, το λίπος, το γλυκογόνο και τα σωματικά υγρά. Έτσι υπάρχον πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το βάρος μας, με αποτέλεσμα η ένδειξη της ζυγαριάς να μην είναι αυτό που προσδοκούσαμε.

Κάποιοι από τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την απώλεια βάρους είναι:

  • Ο οργανισμός δεν λαμβάνει επαρκή ποσότητα φρούτων και λαχανικών

Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν όχι μόνο μειώνουν την απορρόφηση λίπους, αλλά αυξάνουν ταυτόχρονα και τον κορεσμό, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται.

  • Χρησιμοποιείς περισσότερο αλάτι από όσο χρειάζεσαι

Είναι γνωστό ότι το αλάτι αυξάνει σημαντικά το αίσθημα της δίψας, αλλά και της πείνας, συμβάλλοντας στην αύξηση της συνολικής θερμιδικής μας πρόσληψης. Επιπλέον, η μεγάλη πρόσληψη αλατιού ενδέχεται να οδηγήσει σε κατακράτηση περιττών υγρών στο σώμα (και κυτταρίτιδα).

  • Δεν πίνεις αρκετό νερό…

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, η κατανάλωση 500ml νερού μπορεί να προκαλέσει αύξηση του μεταβολισμού κατά 30%. Η επίδραση του νερού στο μεταβολισμό αρχίζει 10 λεπτά μετά την κατάποση, κορυφώνεται στα 30-40 λεπτά και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 1 ώρα.

  • Δεν καταναλώνεις μικρά και συχνά γεύματα

Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού μας και κατά συνέπεια το μεταβολισμό. Επίσης, όταν τρώμε κάθε 2-3 ώρες τότε δεν γίνονται μεγάλες και απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα, Αυτό βοηθάει τον οργανισμό μας να ρυθμίζει πιο αποτελεσματικά την όρεξη.

  • Το γυμναστήριο… παχαίνει; 

Εάν η δίαιτα γίνεται ταυτόχρονα με άσκηση και ειδικά γυμναστική με βάρη, είναι πολύ πιθανό η ζυγαριά να μην δείχνει την αντίστοιχη απώλεια βάρους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η άσκηση κάνει τους μυς να αποθηκεύουν υδατάνθρακες με την μορφή γλυκογόνου, διαδικασία που οδηγεί και σε κατακράτηση νερού μέσα στον μυ η οποία μπορεί να φτάσει έως και 1-2 κιλά παραπάνω στη ζυγαριά.

Δεν σταματάς την εξάσκηση φυσικά. Φροντίζεις όμως να κάνεις σωστή διατροφή σε συνδυασμό με τη γυμναστική σου και έχεις υπομονή. Τα αποτελέσματα θα έρθουν… έτσι ξαφνικά.

  • Ακολουθείς κάποια φαρμακευτική αγωγή;

Υπάρχουν κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα που μπορεί να εμποδίσουν τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και έτσι να παίρνεις βάρος. Κάποια από αυτά είναι τα κορτικοστεροειδή, τα αντικαταθλιπτικά και τα αγχολυτικά. Συζήτησε με τον γιατρό σου και εξετάστε μαζί τη δυνατότητα να αλλάξεις φαρμακευτική αγωγή για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα.

  • Έχεις δυσκοιλιότητα ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (κολίτιδα); 

Όταν κάποιος δεν ενεργείται φυσιολογικά, τα παραπροϊόντα του μεταβολισμού (τοξίνες) δεν αποβάλλονται, με αποτέλεσμα η ζυγαριά να δείχνει μέχρι και μισό κιλό παραπάνω. Επιπλέον το πρήξιμο στο έντερο (τυμπανισμός) λόγω ευαισθησίας σε κάποια τρόφιμα, μπορεί να δυσχεραίνει την προσπάθειά σας να χάσεις κιλά. 

Συνοπτικά…

Η απώλεια βάρους είναι μία δύσκολη υπόθεση, ιδίως όταν ο δείκτης της ζυγαριάς δεν ξεκολλάει. Δώσε προσοχή στην σωστή διατροφή και άσκηση αποφεύγοντας συμπληρώματα διατροφής που σου υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους. Ωστόσο, προτού απογοητευτείς παρά τις προσπάθειές σου, συμβουλεύσου τον διαιτολόγο σου.

Στέλλα Πετρίδου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος (MSc)

Τηλ: 00357 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: nutritionplanforlife

Facebook: Στέλλα Πετρίδου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Tags κιλά, Διατροφή, Δίαιτα, υγεια, health


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.9600 s (251 Queries.) // Parse time: 0.4024 s // Total time: 3.3624 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X