Υγιεινά σνακ για την παραλία


Υγιεινά σνακ για την παραλία

Η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Στέλλα Πετρίδου μας δίνει εύκολες προτάσεις για σωστή οργάνωση της διατροφής μας στην παραλία.   

Το καλοκαίρι τίποτα δεν συγκρίνεται με μια όμορφη χαλαρωτική ημέρα στην παραλία. Δραστηριότητες όπως το κολύμπι, τα παιχνίδια στην άμμο αλλά μέχρι και η χαλάρωση όπως και η ηλιοθεραπεία μπορούν να σας ανοίξουν την όρεξη. Λογικό είναι λοιπόν σε αυτές τις εξορμήσεις τις περισσότερες φορές να καταλήγετε να επιλέγετε σνακ τα οποία εκτός του ότι είναι ανθυγιεινά έχουν και πολλές θερμίδες.

Είναι εύκολο να στραφείτε προς το πρόχειρο φαγητό όταν βρίσκεστε σε διακοπές ή όταν βρίσκεστε χαλαροί στην παραλία για αρκετές ώρες. Όμως, υπάρχουν και αρκετές υγιεινές επιλογές που όχι μόνο βοηθούν στο κορεσμό αλλά δεν μας φουσκώνουν κιόλας.

Οι παρακάτω εύκολες προτάσεις θα καλύψουν όλες τις προϋποθέσεις για σωστή οργάνωση της διατροφής στην παραλία:

Αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί

Τα αποξηραμένα φρούτα και οι ξηροί καρποί είναι ίσως ο τέλειος συνδυασμός διατροφής για την ημέρα σας στην παραλία. Πάρετε μαζί σας τα αγαπημένα σας ανάλατα καρύδια, αποξηραμένα φρούτα και έχετε ένα στιγμιαίο υγιεινό σνακ. Αυτός ο τέλειος συνδυασμός υδατανθράκων και πρωτεϊνών είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά όπως αντιοξειδωτικά και Ω3 λιπαρά οξέα.

Φρέσκα φρούτα

Οι καλύτερες επιλογές είναι τα εσπεριδοειδή, το καρπούζι, τα βατόμουρα, το μάνγκο και το βερίκοκο. Γιατί; Όλα αυτά τα φρούτα έχουν φυτοχημικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματός σας από τις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου.

Λαχανικά

Κόψτε μερικά καρότα, κόκκινη πιπεριά και μπρόκολο για την παραλία. Όπως ίσως γνωρίζετε, είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα τα οποία κρατούν το σώμα σας ισχυρό και υγιές. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι όλα αυτά τα λαχανικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματός σας από τον ήλιο, γι ‘αυτό είναι ιδανικά σνακ για μια μέρα στην παραλία. Επιπλέον, τα λαχανικά είναι πλούσια σε νερό το οποίο θα σας κρατήσει ενυδατωμένους.

Κράκερ, κριτσίνια, φρυγανιές ή ρυζογκοφρέτες

Κατά προτίμηση ολικής άλεσης. Το ιδανικό σνακ για την παραλία καθώς είναι εύκολα στη μεταφορά και δεν αλλοιώνονται από τον ήλιο και τη ζέστη. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να σας χορταίνουν και να σας προσφέρουν το αίσθημα του κορεσμού και της απόλαυσης.

Μπάρες Δημητριακών

Μία υγιεινή, εύκολη και πρακτική πρόταση για ένα θρεπτικό σνακ για τις ώρες που θα περάσετε στην παραλία. Οι μπάρες δημητριακών με όλων των ειδών τα φρούτα είναι ιδανικές για κάθε ηλικία καθώς προσφέρουν ενέργεια και πολλά θρεπτικά συστατικά. Προσοχή όμως, θα πρέπει πάντα να ελέγχετε το θερμιδικό περιεχόμενο άλλα και τη θρεπτική της αξία.

Σάντουιτς

Από τις πιο δημοφιλείς επιλογές, τα κρύα σάντουιτς προσφέρουν ποικιλία επιλογών. Σε αυτή την περίπτωση, καλύτερα να προτιμήστε μικρά ψωμάκια ολικής άλεσης ή πίτα αραβική και να προσθέσετε τυρί, γαλοπούλα, ντομάτα, αγγουράκι και μαρούλι.

Ροφήματα

Είναι σημαντικό να παραμείνετε ενυδατωμένοι όταν βρίσκεστε στον ήλιο, αλλά η επιλογή ενός αναψυκτικού ή ενός αλκοολούχου ποτού (π.χ cocktail) ή ενός καφέ με πολύ ζάχαρη δίνει περιττές θερμίδες και συμβάλει στην εμφάνιση κυτταρίτιδας. Επίσης, αυξάνουν τη διούρηση, και σε συνδυασμό ειδικά με τη λανθασμένη εντύπωση ότι αποκαθιστούν τα υγρά του σώματος αντικαθιστώντας το νερό, προκαλούν αφυδάτωση.

Εύλογο είναι πως το νερό δεν πρέπει να λείπει από τις αποσκευές μας, ειδικά όταν πηγαίνουμε σε παραλίες που δεν γνωρίζουμε αν θα έχουμε πρόσβαση σε αυτό. Μαζί με το απλό, καθαρό νερό, όμως, μπορείτε να προμηθευτείτε και χυμούς φρούτων χωρίς ζάχαρη ή παγωμένο τσάι, πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Τα υγρά αυτά μας ενυδατώνουν με μικρό κόστος σε θερμίδες (αρκεί να κάνουμε τις σωστές επιλογές) και μας παρέχουν κάποια θρεπτικά συστατικά και ενέργεια.

Συμπερασματικά

Μην ξεχνάτε ότι δεν πρέπει να είστε υπερβολικοί με το φαγητό στην παραλία. Δεν μπορείτε να κολυμπάτε με το στομάχι γεμάτο, επομένως καλό είναι να καταναλώνετε μικρές ποσότητες σνακ ανά διαστήματα. Τρώτε με σύνεση και φειδώ. Τέλος, μη ξεχνάτε το νερό που είναι απαραίτητο για την ενυδάτωση σας ιδιαίτερα αυτή την εποχή για να καλύψετε τα υγρά που χάνονται.

Στέλλα Πετρίδου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος (MSc)

Τηλ: 00357 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: nutritionplanforlife

Facebook: Στέλλα Πετρίδου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Tags snack, Beach, health, σνακ, σνακ παραλιας, παραλία, υγεια, Διατροφή, Δίαιτα, διατολογος, διατροφολόγος, στελλα πετριδου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2354 s (233 Queries.) // Parse time: 0.2812 s // Total time: 2.5166 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X