Η μπύρα "λατρεύει"’ την καρδιά και δεν παχαίνει


Η μπύρα "λατρεύει"’ την καρδιά και δεν παχαίνει

Η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Στέλλα Πετρίδου μας εξηγεί γιατί η μπύρα προστατεύει την καρδιά ενώ μας δίνει την δυνατότητα να την εντάξουμε σε ένα πρόγραμμα υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Άνοιξη και καλοκαίρι έχει την τιμητική της. Ποτό με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, η μπύρα προστατεύει την καρδιά (όπως και το κρασί) και παράλληλα η υψηλή περιεκτικότητα της σε σημαντικές βιταμίνες και μεταλλικά ιχνοστοιχεία μας δίνει την δυνατότητα να την εντάξουμε σε ένα πρόγραμμα υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Η ευεργετική επίδραση της ήπιας κατανάλωσης αλκοόλ είναι γνωστή σε όλον τον κόσμο. Έχει αποδειχθεί ότι άτομα που καταναλώνουν με μέτρο αλκοολούχα ποτά (μπύρα, κρασί ή οινοπνευματώδη) διατρέχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο, σε σύγκριση τόσο με τα άτομα που απέχουν εντελώς όσο και με αυτά που πίνουν πολύ.

Είναι γνωστό, πλέον, ότι τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL) στο αίμα αυξάνονται όταν καταναλώνεται αλκοόλ και ότι οι υψηλές τιμές "καλής χοληστερόλης" σχετίζονται με τον χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου. Το αλκοόλ, επίσης, εμποδίζει την τάση του σώματος να δημιουργεί θρόμβους, έχοντας συγκεκριμένες αντιθρομβωτικές ιδιότητες.

Η μπύρα αποτελεί και πηγή διασπώμενων ινών, οι οποίες προέρχονται από τα κυτταρικά τοιχώματα του κριθαριού και συμβάλλουν στην ρύθμιση της ομαλής λειτουργίας του πεπτικού μας συστήματος. Οι ίνες του κριθαριού επιβραδύνουν την πέψη και την απορρόφηση του φαγητού και παράλληλα μειώνουν τα επίπεδα της "κακής χοληστερόλης" (LDL).

Πολύτιμος σύμμαχος

Τα φυσικά αντιοξειδωτικά, που βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά, είναι παρόντα και στην μπύρα και προέρχονται ως συστατικά τόσο από το ζύθο (κριθάρι) όσο και από τον λυκίσκο.

Πηγή βιταμινών

Όπως το ψωμί, το οποίο παρασκευάζεται από δημητριακά, έτσι και η μπύρα είναι μια καλή πηγή για πολλές ζωτικής σημασίας βιταμίνες. Είναι ιδιαίτερα πλούσια στις περισσότερες από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως για παράδειγμα την νιασίνη, την ριοφλαβίνη (B2), την B6, το φολικό οξύ (B9) και την B12. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες οι βιταμίνες του συμπλέγματος B (ιδιαίτερα οι B6, B9 και B12) μπορούν να δράσουν προστατευτικά κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Και όμως, δεν παχαίνει!

Πρόκειται για έναν από τους πιο διαδεδομένους διατροφικούς μύθους. Η αλήθεια είναι, πως η μπύρα δεν περιέχει καθόλου λίπος και η περιεκτικότητά της σε σάκχαρα είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Επίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών, περιέχει πολύ λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με άλλα ποτά, πράγμα που επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο, πως η λογική κατανάλωση μπύρας δεν παχαίνει.

Η μπύρα δεν περιέχει λίπος ή λιποπρωτείνη (χοληστερόλη) και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Οι θερμίδες στην μπύρα προέρχονται κατά κύριο λόγο από την περιεκτικότητά της σε αλκοόλ. Η θερμιδική αξία της μπύρας είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με άλλα ποτά, αλλά δυστυχώς, υπάρχει η τάση για κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων.

Ο όρος "σωσίβιο", όταν αναφερόμαστε στα παχάκια γύρω από το στομάχι, συνδέεται με την μορφή της παχυσαρκίας που εμφανίζουν όσοι πίνουν μπύρα σε αρκετά μέρη της Ευρώπης. Όμως αυτό δεν οφείλεται στην μπύρα, αλλά σε άλλα χαρακτηριστικά των καταναλωτών και μάλιστα έχει άμεση σχέση με την ποσότητα που καταναλώνουν.

Πολλές μελέτες δείχνουν να υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση μπύρας και στις "φτωχές" διατροφικές επιλογές (πατατάκια, πίτσα, σάντουιτς κ.ά.) και είναι πιθανόν το "σωσίβιο" να είναι αποτέλεσμα της κατανάλωσης τροφών υψηλής θερμιδικής αξίας και μεγάλης περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Συνοψίζοντας

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη μας όλα τα παραπάνω, η μπύρα δεν είναι ένα ποτό που αποκλείεται από ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής. Αντιθέτως, είναι σαφώς καλύτερη επιλογή από τα περισσότερα βαριά, οινοπνευματώδη ποτά! Καταναλώστε τη λοιπόν χωρίς τύψεις αρκεί να ακολουθείτε τον χρυσό κανόνα διατροφής: "Μέτρον Άριστον"!

Στέλλα Πετρίδου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος MSc

Τηλ: 00357 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: nutritionplanforlife

Facebook: Στέλλα Πετρίδου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Tags μπυρα, Διατροφή, Δίαιτα, υγεια, health, στελλα πετριδου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5940 s (249 Queries.) // Parse time: 0.5231 s // Total time: 3.1171 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X