Η διατροφή του Πάσχα: Όλα όσα πρέπει να προσέξουμε


Η διατροφή του Πάσχα: Όλα όσα πρέπει να προσέξουμε

H Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Στέλλα Πετρίδου μας εξηγεί τι πρέπει να προσέξουμε στην διατροφή μας τις ημέρες του Πάσχα.

Η Μεγάλη Εβδομάδα σηματοδοτεί για όλους μας την τελική ευθεία για το μεγάλο "φαγοπότι" κυρίως του Μεγάλου Σαββάτου και της Κυριακής του Πάσχα. Μετά από μια περίοδο νηστείας, για άλλους μικρότερη και άλλους μεγαλύτερη, το σύνηθες είναι να "πέφτουμε με τα μούτρα" στο φαγητό, το οποίο είναι άφθονο στο εορταστικό τραπέζι. Σίγουρα, μετά από την περίοδο της στέρησης συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων, οι περισσότεροι δύσκολα θα μπορέσουν να αντισταθούν στην υπερκατανάλωσή τους.

Ωστόσο, η δεύτερη περίοδος, αυτή δηλαδή της υπερφαγίας ανήμερα του Πάσχα αλλά και την εβδομάδα που ακολουθεί μπορεί να γίνει αιτία "βαρυστομαχιάς" λόγω της υπερκατανάλωσης δύσπεπτων τροφών, πλούσιων σε ζωικό λίπος και χοληστερίνη. Η δυσπεψία είναι ίσως από τα πρώτα προβλήματα που πολλοί από εμάς θα νιώσουμε μόλις σηκωθούμε από το εορταστικό τραπέζι. Το πρόβλημα επιδεινώνονται σε άτομα με ιστορικό έλκους ή γαστρίτιδας. Επιπλέον άτομα, με υψηλές τιμές ουρικού οξέος πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα την ποσότητα και το είδος των κρεάτων που θα καταναλώσουν στο εορταστικό τραπέζι. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και από τα άτομα με ιστορικό χολολιθίασης λόγω της μεγάλης συσσώρευσης λίπους και κυρίως λόγω της παρουσίας ποσοτήτων κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης (αυγά, αρνί) στο γεύμα και από την ταυτόχρονη κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοολούχων ποτών.

Τι πρέπει να προσέξουμε Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο μέχρι το βράδυ;

Την Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο που απέχουμε και από λάδι, μπορούμε να καταναλώσουμε:

  • Περισσότερα λαχανικά και φρούτα (πηγές βιταμινών και αντιοξειδωτικών συστατικών),
  • Ξηρούς καρπούς (πηγές πολυακόρεστου λίπους, αλλά και πολλών ιχνοστοιχείων και ινών),
  • Σουσάμι και ταχίνι-χαλβά (πηγές αμινοξέων όπως αργινίνη και λευκίνη, βιταμινών π.χ. της αντιοξειδωτικής Ε, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου και σεληνίου)
  • Απαλές σούπες χωρίς λάδι με βάση τα λαχανικά (π.χ. ντοματόσουπα).

Τι πρέπει να προσέξουμε το βράδυ του Μεγάλο Σαββάτου;

Αμέσως μετά την Ανάσταση θα καθίσουμε γύρω από το τραπέζι, που θα φέρει το κρέας και τα άλλα προϊόντα του στη διατροφή μας μετά από μικρή ή μεγαλύτερη αποχή.

Για να μην αποτελέσει αυτό ένα δυναμικό σοκ για τον οργανισμό φροντίστε να γίνει αργά και ήρεμα. Στο βραδινό τραπέζι της Ανάστασης καλό είναι να περιοριστούμε μόνο στην κατανάλωση της παραδοσιακής σούπας και μιας σαλάτας.

Τι να προσέξουμε την Κυριακή του Πάσχα;

Ξεκινήστε την ημέρα με ½ ποτήρι γάλα (καφέ) και 1 μικρό κομμάτι τσουρέκι. Μια μέτρια φέτα έχει περίπου 170 θερμίδες και είναι μια καλή λύση για να μας δώσει την γλυκιά γεύση που επιθυμούμε. Στο μεσημεριανό τραπέζι προτιμήστε 1 μερίδα αρνί στην σούβλα (κατά προτίμηση από το μηρό που το κρέας είναι λιγότερο λιπαρό) και σαλάτα. Για να ελέγξετε τις ποσότητες, να γεμίσετε το πιάτο σας μόνο μία φορά. Αποφύγετε τσιμπολογήματα.

Παρόμοιες διατροφικές επιλογές καλό είναι να ακολουθήσουμε και την Δευτέρα του Πάσχα.

Τι μπορούμε κάνουμε μετά την Τρίτη του Πάσχα;
Αμέσως μετά μπορούμε να ξαναγυρίσουμε σε πιο φυσιολογική διατροφή.

Μια καλή ιδέα θα ήταν για όλους τους υγιείς ενήλικες την επομένη μέρα της Δευτέρας του Πάσχα να υποβάλουν τον οργανισμό τους σε μία φυσική και ανώδυνη «αποτοξίνωση», που να περιλαμβάνει και πάλι λαχανικά, και σαλατικά, λίγο λάδι, ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά (γάλα και γιαούρτι 0-2%), ψωμί και φρούτα, χωρίς κανένα άλλο τρόφιμο ζωικής προέλευσης.

Το καλύτερο βέβαια είναι να απαλλαχτούμε από τα περισσεύματα του πασχαλινού τραπεζιού όσο γίνεται πιο γρήγορα ώστε να ξαναγυρίσουμε το συντομότερο στις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες.

Καλό Πάσχα και Καλή Αναστάση σε όλους.

Στέλλα Πετρίδου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc

Τηλ: 00357 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: nutritionplanforlife

Facebook: Στέλλα Πετρίδου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Tags πασχα, Διατροφή, υγεια, στελλα πετριδου, health


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5359 s (234 Queries.) // Parse time: 0.2265 s // Total time: 2.7624 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X