Διατροφή και παιδική ανάπτυξη


Διατροφή και παιδική ανάπτυξη

Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Στέλλα Πετρίδου μας εξηγεί ποιες είναι οι κύριες κατηγορίες βιταμινών για την διατροφή των παιδιών και ποιος είναι ο βασικός ρόλος των κύριων θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό.

Η διατροφή είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που καθορίζει την ανάπτυξη ενός παιδιού καθώς, πέρα από ενέργεια, εφοδιάζει τον οργανισμό του και με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα οποία εμπλέκονται στη σωστή λειτουργία και την ανάπτυξη όλων των συστημάτων του οργανισμού (π.χ. μυοσκελετικό, νευρικό, κ.α.). Έτσι, μία διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, οι βιταμίνες και οι φυτικές ίνες, αποτελεί τη βάση για μια σωστή ανάπτυξη. 

Ποιες είναι οι κύριες κατηγορίες βιταμινών;

Οι βιταμίνες διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, E και K) και τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες. Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες περιλαμβάνουν: τις βιταμίνες του συμπλέγματος B (Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β12), τη βιοτίνη, το φυλλικό οξύ και τη βιταμίνη C. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες αποθηκεύονται στον οργανισμό ενώ οι υδατοδιαλυτές όταν λαμβάνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός αποβάλλονται στα ούρα. 

Ποιος είναι ο βασικός ρόλος των κύριων θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό και σε ποιες τροφές περιέχονται;

Η βιταμίνη Α προάγει την φυσιολογική ανάπτυξη και εξέλιξη του ιστού και μπορεί να επισκευάζει τα οστά. Προάγει επίσης ένα υγιές δέρμα, τα μάτια, και ανοσοαποκρίσεις. Καλές πηγές περιλαμβάνουν το γάλα, το τυρί, τα αυγά, και τα κίτρινο και πορτοκαλί λαχανικά όπως τα καρότα, οι γλυκοπατάτες, και η κολοκύθα.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β - Β2, Β3, Β6, και Β12), βοηθούν στην ενίσχυση του μεταβολισμού, την παραγωγή ενέργειας, και σε ένα υγιές κυκλοφορικό και νευρικό σύστημα. Καλές πηγές περιλαμβάνουν το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, τα καρύδια, τα αυγά, το γάλα, το τυρί, τα φασόλια, και η σόγια.

Η βιταμίνη C προάγει την υγεία των μυών, του συνδετικού ιστού, και του δέρματος. Καλές πηγές περιλαμβάνουν τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, τα ακτινίδια, οι ντομάτες, και τα πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο.

Η βιταμίνη D προάγει την υγεία των οστών και το σχηματισμό των δοντιών και βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο. Καλές πηγές περιλαμβάνουν το γάλα και τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και το σκουμπρί. Η καλύτερη πηγή βιταμίνης D είναι το φως του ήλιου.

Το ασβέστιο βοηθά στην οικοδόμηση ισχυρών οστών καθώς ένα παιδί μεγαλώνει. Καλές πηγές περιλαμβάνουν το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, και ο χυμός πορτοκαλιού που είναι ενισχυμένος με ασβέστιο.

Ο σίδηρος χτίζει τους μυς και είναι απαραίτητος για τα υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια. Η έλλειψη σιδήρου είναι ένας κίνδυνος στην εφηβεία, ειδικά για τα κορίτσια από τη στιγμή που αρχίζουν την έμμηνο ρύση. Καλές πηγές περιλαμβάνουν το βόειο κρέας και άλλα κόκκινα κρέατα, η γαλοπούλα, το χοιρινό κρέας, το σπανάκι, τα φασόλια, και τα δαμάσκηνα.

Οι φυτικές ίνες έχουν την ικανότητα να μας κάνουν να νιώθουμε πλήρης μετά από ένα γεύμα. Μια διατροφή που περιλαμβάνει καλές πηγές φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Αυτά τα τρόφιμα είναι επίσης καλές πηγές θρεπτικών συστατικών και βιταμινών που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων, ορισμένων τύπων καρκίνου του εντέρου αλλά και την αποφυγή της παχυσαρκίας. Καλές πηγές φυτικών ινών περιλαμβάνουν τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, ο αρακάς, το ψωμί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Γενικά τα παιδιά κάθε μέρα χρειάζονται τις βιταμίνες τους. Ιδανικά, τα παιδιά θα πρέπει να πάρουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή που να περιλαμβάνει:

  • Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί και το γιαούρτι (κατά προτίμηση με χαμηλά λιπαρά προϊόντα για παιδιά ηλικίας άνω των 3).
  • Άφθονα φρέσκα φρούτα και φυλλώδη, πράσινα λαχανικά.
  • Πρωτεΐνες όπως κοτόπουλο, ψάρια, κρέας και αυγά.
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως βρώμη και καφέ ρύζι.

Συμπερασματικά…

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν οι γονείς ότι έχουν την ευθύνη της διατροφής των παιδιών τους. Με άλλα λόγια τα παιδιά εξαρτώνται αποκλειστικά από εκείνους. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι διατροφικές συνήθειες που αποκτώνται στην πρώτη παιδική ηλικία θα ακολουθούν το παιδί σε όλη την υπόλοιπη ζωή του - θα γίνουν συνείδηση.

Αν και δεν είναι πάντα εύκολο να ακολουθείται η σωστή διατροφή, χρειάζεται να έχουμε στο μυαλό μας ότι πάντα μπορούμε να δώσουμε στον οργανισμό μας το απαραίτητο για να έχει μια σωστή και ισορροπημένη λειτουργία. Αυτό είναι κυρίως στο χέρι μας, αλλάζοντας ακόμα και συνήθειες χρόνων, όταν όμως πρόκειται για τα παιδιά μας, θα πρέπει με τη δική μας βοήθεια και καθοδήγηση να γίνει η σωστή διατροφή μέρος της καθημερινότητάς τους.

Στέλλα Πετρίδου,

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)

Τηλ: 00357 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: nutritionplanforlife

Facebook: Στέλλα Πετρίδου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Tags Διατροφή, παιδι, υγεια, health


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.3145 s (251 Queries.) // Parse time: 0.3826 s // Total time: 2.6971 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X