Ορσαλία Παρθένη: Μιλάει για την απώλεια του πατέρα της


Ορσαλία Παρθένη: Μιλάει για την απώλεια του πατέρα της

\"Παρόλο που έκλεισε ένας χρόνος από τότε που έφυγε, τώρα το αισθάνομαι πιο έντονα\"

Μία αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε στο περιοδικό "ΟΚ!" και τη Σϋλια Ιωαννίδου η Ορσαλία Παρθένη η οποία ανάμεσα σε άλλα μίλησε και για την απώλεια του πατέρα της που βίωσε πριν από ένα χρόνο. Στην πρόταξή της η Σύλια Ιωαννίδου γράφει: "Δίνει πολλές ευκαιρίες στους ανθρώπους, συγχωρεί». Αυτό μου ψιθυρίζει ο συνεργάτης της, Χαρίλαος Κουρτίνος, όταν σε κάποια στιγμή χτύπησε το τηλέφωνο της Ορσαλίας και πήγε να το απαντήσει. "Τι άλλο την χαρακτηρίζει;",  ρωτάω. "Η υπομονή", συνεχίζει ο Χάρης, "η επιμονή θα έλεγα", προσθέτει η Ορσαλία πλησιάζοντάς μας. Την πρωτογνώρισα σε ένα θρυλικό fashion week το 2009, τότε είχε μακριά μαλλιά, τότε είχε ένα παιδί, τότε ζούσε ο πατέρας της. Τότε… όλα ήταν αλλιώς!"

Πώς είναι να… κουβαλάς μια τέτοια προίκα όπως το επίθετο Παρθένης; Πώς κατάφερες και έβαλες τη δική σου υπογραφή σε αυτό το brand, που είναι η ιστορία της ελληνικής μόδας; 
Έβαλα την προσωπική μου σφραγίδα προσθέτοντας μια θηλυκή πλευρά στο brand.  Ο πατέρας μου έβλεπε τη γυναίκα πιο δραματική και απρόσιτη, εγώ όντας γυναίκα τής έδωσα μια πιο πολύπλευρη οντότητα. Μετά τον θάνατο του μπαμπά είναι πιο ξεκάθαρο αυτό. 

Ναι ,αλλά αυτό έγινε από πριν, από τα 24 σου… 
Κοίτα, ανέλαβα πολύ διστακτικά, δεν με ενδιέφερε καθόλου αυτό. Άλλωστε για μένα δεν υπήρχε αυτός ο μύθος της μόδας, ήταν η ρουτίνα μου, ήταν κάτι φυσιολογικό. Ενώ, λοιπόν, στην αρχή ήμουν αρνητική, σιγά-σιγά με κέρδισε. Αλλά επειδή ήμουν αρνητική, αυτό μου έδωσε τη δυνατότητα να πειραματιστώ. 

Πειραματίστηκες για να βρεις πράγματα που θα εκφράζουν εσένα περισσότερο; 
Ναι ναι… επειδή εγώ ήμουν ιστορικός τέχνης και όχι σχεδιάστρια μόδας, προσπαθούσα πάντα να βρω ένα concept. Να εντάξω όλην αυτήν την κατάσταση σε μια ιστορία. Παράλληλα με βοήθησε στην πορεία να το δω με τρίτο μάτι, δηλαδή πόσο σημαντικό είναι να διατηρήσω αυτό το brand και όχι να του πάω κόντρα. Δηλαδή, έπρεπε να βρω την ταυτότητά του και να την εξελίξω. Αν πήγαινα εντελώς κόντρα, θα το είχα καταστρέψει. Από την άλλη, η μόδα εμπεριέχει την έννοια της ανανέωσης, συνεπώς είναι αρκετά δύσκολο να έχεις ένα brand να το διατηρείς και ταυτόχρονα να είναι φρέσκο. 

Εσύ από πού εμπνέεσαι και πώς διατηρείς τη φρεσκάδα; 
Κυρίως από τους ανθρώπους, δηλαδή πρέπει να κοιτάς γύρω σου, τι φοράει ο κόσμος, πώς ζει τη ζωή του, γιατί η ζωή μας έχει αλλάξει τα τελευταία 20 χρόνια, δραστικά και δραματικά. Ο κόσμος δουλεύει πολύ περισσότερο, κάνει περισσότερες δουλειές, οι άνθρωποι μένουν ώρες εκτός σπιτιού και ταυτόχρονα πρέπει να είναι δημιουργικοί, συνεπώς τα ρούχα πρέπει να τους εξυπηρετούν. 

Να είναι άνετα, ευέλικτα και να τα φοράς από το πρωί μέχρι το βράδυ και να αισθάνεσαι ωραία! 
Ακριβώς, ωραία αλλά και να αισθάνεσαι τη μοναδικότητα. 

Εσύ πώς ορίζεις την κομψότητα εν έτει 2019; Μια που, εκτός από ιστορικός τέχνης, έχεις σπουδάσει και ιστορικός μόδας… 
Η μόδα σήμερα σε ένα μεγάλο βαθμό έχει αφαιρέσει τη έννοια του φύλου, κάτι που εμείς σαν brand πρεσβεύουμε από την αρχή. Δεν είναι το ανδρόγυνο look απλώς ένα statement, είναι μια πραγματικότητα. Η μόδα έχει πολλές επιρροές από τη δεκαετία του ‘90. Αλλά είναι και πάλι διαφορετική, δεν είναι το ίδιο… 

Εσύ ποια στοιχεία έχεις κρατήσει; 
Εγώ κράτησα τον μινιμαλισμό από τα 90s. Βέβαια την περίοδο του 1990 στην Ελλάδα ήταν περισσότερο ο Cavalli απ’ ό,τι η Ann Demeulemeester. 

Τι θα φορέσουμε αυτό το καλοκαίρι; 
Αυτό το καλοκαίρι θα φορέσουμε κόκκινο. 

Από πού εμπνεύστηκες το κόκκινο; 
Το κόκκινο δεν ταιριάζει σε όλους, αλλά μπορεί να υπάρχει ως λεπτομέρεια. Πάντως, έχει ναυτικές επιρροές, συνδέεται με το καλοκαίρι, είναι θερμό χρώμα. Αισθάνεσαι ότι είσαι σε μια παραλία, σε ένα σκάφος, είναι ένα καλοκαιρινό χρώμα. Άσε που όταν το φοράς δεν χρειάζεσαι καν μακιγιάζ. Και φυσικά το λευκό, το μπλε και το μαύρο με μια μικρή πινελιά γκρι και μουσταρδί.Βέβαια έχω δύο συλλογές, η δεύτερη είναι η συνεργασία με τον David Downton, διάσημο Βρετανό fashion illustrator του Vanity fair και της Vogue που έχει φιλοτεχνήσει πορτρέτα των πιο διάσημων γυναικών του κόσμου. Σε αυτό το collaboration συμπράξαμε για τη δημιουργία ενός resort collection με μαγιό, μεταξωτά καφτάνια και μαντήλια, τσάντες και t-shirt, ανδρικά και γυναικεία που ενσωματώνουν τα κομψά του σκίτσα πάνω στα λιτά σχέδια που χαρακτηρίζουν το brand Parthenis. 

Θα συνεχιστεί η συνεργασία; 
Πολύ πιθανόν και του χρόνου… η συνεργασία συνεχίζεται. 

Και η δική σου συλλογή του χρόνου τι θα περιλαμβάνει; 
Θα κινηθούμε πιο σκούρα του χρόνου το καλοκαίρι, αλλά οι sportswear επιλογές θα είναι και πάλι μέρος της κολεξιόν. 

Στο εξωτερικό πού σε βρίσκουμε; 
Στο Bluebird στο Λονδίνο πήγαμε τον Δεκέμβριο, Γερμανία και Λίβανο. 

Στην Κύπρο ήρθες με ένα pop up store,  ξέρω ότι έκανες κάτι παρόμοιο και στο Λονδίνο και στη Θεσσαλονίκη,  γενικότερα είσαι αυτής της φιλοσοφίας; 
Κοίταξε, έχει ένα ενδιαφέρον, γιατί ο κόσμος έρχεται και γνωρίζει το brand σε μια καλύτερη τιμή. Και αυτό είναι πιο προσιτό σε όλους, γιατί είναι σαν να κάνεις sampling. Γιατί βλέπει και τη διαχρονικότητα του brand, μπορεί να είναι 5 συλλογές μαζί αλλά να δένουν αρμονικά. 

Τα ρούχα σου πώς θα τα χαρακτήριζες; 
Για μένα, θέλω να είναι… τα αγαπημένα. Αυτά που έχουν στην ντουλάπα τους και το προτιμούν. Να είναι αυτό που αγαπούν και να νιώθουν καλά. 

Τα ρούχα του brand χαρακτηρίζονται από μια θεατρικότητα…
Η θεατρικότητα ήταν το πάθος του μπαμπά μου, που αγαπούσε πολύ το θέατρο και τον χορό και μετέδωσε και σε μένα αυτή την αγάπη. 

Από ένα ελληνικό καλοκαίρι και από την ευελιξία.. 
Ναι και να σετάρονται όλα μεταξύ τους! Θέλω να παίρνεις 5 ρούχα μαζί σου και να κάνεις δέκα διαφορετικά outfits. 

Ποια είναι για σένα η γυναίκα που προτιμά τα Parthenis; 
Είναι τολμηρή και δημιουργική! 

Ανέλαβες την επιχείρηση 24 χρονών.  Σε αυτήν την πορεία τι διδάχθηκες; 
Ότι δεν πρέπει να τους ικανοποιείς όλους! Δεν μπορείς. Αν προσπαθήσεις να το κάνεις, το έχεις χάσει το παιχνίδι. Εσύ πρέπει να επιβάλλεις το παιχνίδι και από εκεί και πέρα σε όποιον αρέσει. Γενικά, μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορείς να εκπαιδεύσεις τον κόσμο και να τους κερδίσεις. Αν εσύ αλλάζεις γνώμη συνέχεια, πώς θα τα καταφέρεις;

Έχεις δηλαδή και υπομονή … 
Επιμονή θα έλεγα .. 

Και υπομονή και επιμονή, πώς σε χαρακτηρίζουν οι φίλοι σου; 
Ότι είμαι πολύ επιεικής! 

Πώς είναι η καθημερινότητά σου και πώς ξεφεύγεις από τη ρουτίνα σου; 
Μου αρέσουν τα ταξίδια, ξεφεύγω ακόμα και αν πρόκειται για δουλειά. Πάω στα καταστήματα, πάω σε εκθέσεις του εξωτερικού. Όσον αφορά την καθημερινότητά μου στην Αθήνα κάνω γιόγκα 3-4 φορές την εβδομάδα, μου αρέσει πολύ. Χωρίς σωματική άσκηση δεν μπορώ να λειτουργήσω. 

Και τα παιδιά δεν σου αφήνουν και πολλά περιθώρια έτσι;
Είναι δύσκολο όταν έχεις παιδιά να κάνεις πράγματα για τον εαυτό σου. Αλλά από την άλλη ο χρόνος μαζί τους είναι πολύτιμος, μεγαλώνουν γρήγορα…

Και φεύγουν! 
Εγώ 17 χρονών την είχα κάνει… 

Υπάρχει κάτι που αναπολείς από τον πατέρα σου; Πώς διαχειρίζεσαι την απώλεια; 
Παρόλο που έκλεισε ένας χρόνος από τότε που έφυγε, τώρα το αισθάνομαι πιο έντονα. Στην αρχή ήταν λες και είχε πάει ένα ταξίδι. Ήταν μια πολύ έντονη προσωπικότητα, με την οποία συγκρουόμασταν πολύ συχνά. Ακόμα και να τον είχα απλώς εδώ δίπλα μου τώρα θα ήταν πολύ σημαντικό, μου λείπει. Και στο θέμα της δουλειάς, η κατεύθυνση. Βέβαια, αυτό που προσπαθώ να δουλέψω πολύ μέσα μου είναι ότι η απώλεια μάς φέρνει αντιμέτωπους και με τον δικό μας θάνατο. Έχω όλο του το υλικό και θέλω να κάνω κάτι, είναι 1200 σελίδες και  σκέφτομαι τι θα κάνω. Αλλά μακάρι να ήταν εδώ να μου εξηγούσε τι ήθελε να κάνει! Ήταν… φωτιά! 

Ποια ήταν η πιο σπουδαία διδαχή;
Μην ακούς κανέναν, κάνε αυτό που θέλεις. Με μεγάλωσε λέγοντάς μου «είσαι η καλύτερη», αυτό δεν είναι πάντα εύκολο! Γιατί σου δημιουργεί και ένα στρες. Αλλά ακόμα και στην κόντρα μας πάνω γελούσε.     
 

Tags ορσαλια παρθενη, διασημοι, gossip, showbiz κύπρος, μόδα


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.8118 s (251 Queries.) // Parse time: 0.3915 s // Total time: 2.2033 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X