Τρόποι διαχείρισης ενός παιδιού που δεν ξέρει να χάνει


Τρόποι διαχείρισης ενός παιδιού που δεν ξέρει να χάνει

Πώς μπορούμε ως γονείς να βοηθήσουμε ένα παιδί που δεν του αρέσει να χάνει.

Σε κανένα παιδί δεν αρέσει να χάνει. Σε αντίθεση με εμάς τους ενήλικες που δεχόμαστε πιο εύκολα την αποτυχία, ένα παιδί θα το φέρει... βαρέως. Ως έναν βαθμό αυτό είναι φυσιολογικό. Άλλωστε σε ποιον αρέσει να χάνει;  Όταν, όμως, η  αντίδραση του παιδιού είναι να εκνευρίζεται, να θυμώνει και να δηλώνει ότι δεν θέλει να ξαναπαίξει ή να ασχοληθεί με ό,τι καταπιάνεται, τότε οφείλουμε ως γονείς να αναλάβουμε δράση και να το βοηθήσουμε να μάθει να διαχειρίζεται την ήττα.

Μήπως φταίμε;

Πριν κάνουμε το οτιδήποτε, αξίζει να εξετάσουμε αν η συμπεριφορά μας προκαλεί αυτές τις αντιδράσεις. Μήπως δηλαδή, είμαστε περισσότερο απαιτητικοί με το παιδί απ’ όσο πρέπει; Μήπως εμείς οι ίδιοι εστιάζουμε περισσότερο στο αποτέλεσμα παρά στην προσπάθεια; Μήπως και εμείς δυσκολευόμαστε να χάνουμε και αντιδρούμε με τον ίδιο τρόπο; 

Πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε

Είναι πολύ σημαντικό να διδάξουμε στα παιδιά  να διαχειρίζονται την ήττα. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και θα αντιμετωπίζουν κάθε δυσκολία, χωρίς να τα παρατούν.

Το επαινούμε για την προσπάθεια

Ακόμη κι όταν κερδίζει, δώστε του συγχαρητήρια περισσότερο για την προσπάθειά του παρά για το αποτέλεσμα. Στην περίπτωση που χάσει, επιβραβεύστε τον κόπο του και ενθαρρύνετέ το να προσπαθήσει ξανά για ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθει πως πραγματικοί νικητές είμαστε όταν προσπαθούμε, διορθώνουμε τα λάθη μας και βελτιωνόμαστε.

Προσέχουμε την δική μας συμπεριφορά 

Αν για παράδειγμα παίζετε ένα επιτραπέζιο με όλη την οικογένεια και χάσετε, δεν είναι κακό  να δείξετε ότι απογοητευτήκατε. Μην αμελήσετε όμως, να επισημάνετε πόσο όμορφα περάσατε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και πώς θα προσπαθήσετε περισσότερο την επόμενη.

Δεν το αφήνουμε να κερδίζει συστηματικά

Συνήθως όταν τα παιδιά χάνουν εκνευρίζονται, βάζουν τα κλάματα και πολλές φορές παραιτούνται. Προκειμένου να αποφύγουμε αυτήν την κατάσταση, ειδικά όταν είμαστε κουρασμένοι, τα αφήνουμε επίτηδες να κερδίζουν. Αυτό όμως αμβλύνει το πρόβλημα και επιπλέον τα παιδιά δεν θα μάθουν ποτέ την διαφορά μιας δίκαιης νίκης από μια ψεύτικη. Ασφαλώς και μπορείτε να το αφήσετε να κερδίσει για να τονώσετε την αυτοπεποίθησή του, αλλά μην το κάνετε συστηματικά. Χρειάζεται μια ισορροπία: αφήστε το να κερδίσει και αφήστε το και να χάσει. Με αυτόν τον τρόπο θα βρεθεί και στην πλευρά του νικητή και στου ηττημένου.

Ενθαρρύνουμε τα παιχνίδια και τις δραστηριότητες ομαδικού χαρακτήρα

Τα παιδιά που ασχολούνται με ομαδικά αθλήματα δέχονται πιο εύκολα την αποτυχία γιατί μοιράζονται το βάρος της ήττας με τους φίλους και τους συμπαίκτες τους. Όταν χάνει μια ομάδα με αξιοπρέπεια, ο ένας στηρίζει τον άλλον και όλοι μαζί προσπαθούν για ένα καλύτερο αποτέλεσμα την επόμενη φορά. Μην παραλείπετε να συγχαίρεστε όχι μόνο τους νικητές, αλλά και τους ηττημένους.

Πηγή: mama365gr

Tags παιδι, γονεις, υγεια, health


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.0767 s (231 Queries.) // Parse time: 0.2722 s // Total time: 2.3489 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X