Η σημασία της πρωτεΐνης στη διατροφή μας


Η σημασία της πρωτεΐνης στη διατροφή μας

Η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Στέλλα Πετρίδου μας εξηγεί ποια είναι η σημασία της πρωτεΐνης στη διατροφή μας.

Πολλοί από εμάς έχουμε αναρωτηθεί για τη σημασία της πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη είναι στην πραγματικότητα ένα από τα πιο σημαντικά μέρη μιας υγιεινής διατροφής λόγω του ότι συμβάλλουν στην δημιουργία νέου ιστού και μυών, στην αποκατάσταση των ήδη υπαρχόντων ιστών από φθορές, στην άμυνα του οργανισμού καθώς και στην μεταφορά μηνυμάτων στο σώμα μας.

Συχνά οι άνθρωποι σκέφτονται την πρωτεΐνη ως μέσο για "όγκο" στο γυμναστήριο - αλλά στην πραγματικότητα, η πρωτεΐνη είναι πολύ περισσότερα. ‘Έτσι είναι ασφαλές να πούμε ότι η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας  πρωτεΐνης είναι ζωτικής σημασίας.

Πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε;

Ένας άντρας 75 κιλών χρειάζεται περίπου 58 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα, ενώ μια γυναίκα 55 κιλών χρειάζεται 43 γραμμάρια σε ημερήσια βάση.

Πολύ σημαντικό ρόλο βέβαια παίζει και η ποιότητα της προσλαμβανόμενης πρωτεΐνης, καθώς και οι μερίδες των τροφίμων.

Η πρόσληψη πρωτεϊνών με αυξημένα λιπαρά και η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων (π.χ. λουκάνικα, αλλαντικά), όχι μόνο δεν προάγουν την υγεία, αλλά αυξάνουν και το ρίσκο για εμφάνιση παθολογικών καταστάσεων, όπως:

  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Η παχυσαρκία
  • Το μεταβολικό σύνδρομο κ.ά

Φυτικές πηγές πρωτεΐνης:

Όταν οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε την λέξη πρωτεΐνη, αμέσως μας έρχεται στο μυαλό το κρέας. Πρωτεΐνη όμως μπορούμε να βρούμε και σε φυτικά προϊόντα. Οι φακές, τα φασόλια, η σόγια και τα προϊόντα της είναι πολύ καλές πηγές πρωτεΐνης που μπορούν να συναγωνιστούν πολλές ζωικές τροφές. Το σημείο που τα φυτικά τρόφιμα υστερούν με τα ζωικά είναι στα συστατικά των πρωτεϊνών, τα αμινοξέα.

Πώς όμως θα πετύχουμε μια ικανοποιητική πρόσληψη πρωτεϊνών από φυτικές πηγές; Η απάντηση βρίσκεται στους κατάλληλους διατροφικούς συνδυασμούς με τους οποίους μπορούμε και να μειώσουμε την πρόσληψη ζωικών λιπαρών. Για παράδειγμα ταιριάξτε στο πιάτο σας τα όσπρια με τα δημητριακά όπως φακές ή με ρύζι ή κάποιο άλλο δημητριακό της επιλογής σας ή φασόλια με μαύρο ψωμί κ.ά. Ουσιαστικά η μία επιλογή συμπληρώνει τις ελλείψεις της άλλης με αποτέλεσμα η πρωτεΐνη που θα παίρνετε θα είναι ισάξια με αυτή της ζωικής προέλευσης.

Η περίσσεια πρωτεΐνης δεν λειτουργεί αποθηκευτικά:

Αν για παράδειγμα, κάποιος καταναλώνει μεγαλύτερα ποσά πρωτεΐνης καθημερινά από όσα χρειάζεται, δεν πρόκειται να αυξήσει τη μυϊκή του μάζα λόγω της περίσσειας πρωτεΐνης. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί από το σώμα μας παραπάνω πρωτεΐνη από τη συνήθη είναι μέσω της άθλησης, χωρίς αυτό να κάνει απαραίτητη όμως την χρήση ροφημάτων, αφού και οι αθλητές μπορούν να πάρουν την αναγκαία πρωτεΐνη μέσω των τροφών. Και για την ομάδα αυτή, ισχύουν όσα ισχύουν και για τους μη αθλούμενους.

Προσοχή όμως! Άλλο άθληση και άλλο άσκηση. Με 3 ώρες άσκηση την εβδομάδα δεν θεωρούμαστε αθλητές. Εκτός του ότι δεν έχει κάποιο όφελος η υπέρμετρη πρόσληψη πρωτεΐνης, είναι επίσης επιβαρυντική για την λειτουργία των νεφρών, ενώ έχει παρουσιάσει και θετική συσχέτιση με την εμφάνιση καρκίνου. Οπότε η περίπτωση της πρωτεΐνης δεν είναι μια από αυτές που μπορούμε να πούμε "όσο περισσότερο, τόσο καλύτερα".

Συμπερασματικά...

Θα λέγαμε ότι η πρωτεΐνη αποτελεί βασικό στοιχείο μιας ισορροπημένης διατροφής με σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει έγκυρη επιμόρφωση, τόσο όσον αφορά στην ποιότητα, όσο και στην ποσότητα των πρωτεϊνών στη διατροφή μας.

Η επιλογή τροφίμων που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, αλλά χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά, καθώς και η αποφυγή της χρήσης επιπρόσθετων πρωτεϊνικών συμπληρωμάτων, όταν δεν κρίνεται κλινικά αναγκαίο είναι σημαντικοί παράγοντες για την διασφάλιση της υγείας.

Στέλλα Πετρίδου,

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: @nutritionplanforlife


 

Tags ΠΡΩΤΕΙΝΗ, Διατροφή, υγεια, health, διατροφολόγος, στελλα πετριδου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 0.0066 s (13 Queries.) // Parse time: 0.0366 s // Total time: 0.0432 s // Source: cache

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X