Πώς σχετίζεται η διατροφή με τον καρκίνο;


Πώς σχετίζεται η διατροφή με τον καρκίνο;

Η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος (MSc), Στέλλα Πετρίδου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καρκίνου μας αποκαλύπτει όλα τα θρεπτικά συστατικά με δράση ενάντια του καρκίνου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), που εκπροσωπεί 280 οργανώσεις σε 90 χώρες του κόσμου. Η εκστρατεία ενημέρωσης κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου στοχεύει με ένα νέο σύνθημα κάθε χρόνο. Το σύνθημα για φέτος είναι "Είμαι… και θα…",  και στοχεύει να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού σε Παγκόσμιο, Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο με την ανάληψη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, κατά του καρκίνου. 

Σκοπός της ημέρας αυτής είναι η πληρέστερη ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για μια νόσο που προσβάλλει 14 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο και που κοστίζει ετησίως 8,8 εκατομμύρια ζωές. Υπολογίζεται ότι σημαντικό ποσοστό των νέων περιστατικών καρκίνου αλλά και των θανάτων από καρκίνο είναι δυνατό να αποφευχθούν αν αποφύγουμε κοινούς παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στη νόσο, όπως η καθιστική ζωή και η ανθυγιεινή διατροφή.

Πώς σχετίζεται η διατροφή με τον καρκίνο;

Τα τελευταία 50 χρόνια οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων άλλαξαν δραστικά. Η υπεραφθονία της σημερινής εποχής και η υιοθέτηση μιας διατροφής δυτικού τύπου διατροφής, ως αποτέλεσμα της εγκατάλειψης της παραδοσιακής Μεσογειακής διατροφής, σήμανε την ολοένα και αυξανόμενη εμφάνιση κρουσμάτων ορισμένων μορφών καρκίνου. Η διατροφή είναι  ένας από τους παράγοντες, αιτιολογικός ή προστατευτικός, που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη ενός όγκου.

Υπάρχουν θρεπτικά συστατικά με δράση ενάντια του καρκίνου;

Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχει πληθώρα τροφίμων με ένα εξαιρετικό συνδυασμό βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και φυτοχημικών ενώσεων που δρουν με συνεργία και επιδρούν προστατευτικά στο μεταβολισμό των κυττάρων αποτρέποντας την εμφάνιση καρκίνου. Τέτοιες ουσίες είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και τα φλαβονοειδή που έχουν αντιοξειδωτική δράση, με αποτέλεσμα να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου μέσα στα κύτταρα.

Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Έρευνας κατά του Καρκίνου, αλλά και το Παγκόσμιο Κέντρο Ερευνών κατά του Καρκίνου, έχει αποδειχθεί πως οι τροφές φυτικής προέλευσης έχουν προστατευτική δράση απέναντι σε πλήθος καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του οισοφαγικού, του καρκίνου του στομάχου, του εντέρου, του ήπατος, του παγκρέατος, των ωοθηκών, του ενδομητρίου και του προστάτη.

Μεσογειακή Διατροφή:

Η υιοθέτηση διατροφικών συνηθειών που ταιριάζουν στο πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής φαίνεται να παίζει προστατευτικό ρόλο και να μειώνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη του καρκίνου. Η Μεσογειακή Δίαιτα μας παρέχει μέσα από μία ποικιλία τροφίμων (κραμβοειδή λαχανικά, ντομάτες, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, εσπεριδοειδή φρούτα, φρέσκα βότανα, κρασί, ελαιόλαδο) πολύτιμα βιοδραστικά μόρια με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, που συμμετέχουν στη θωράκιση του οργανισμού μας έναντι του καρκίνου. 

Οι υπερβολικές θερμίδες λιπαρών μπορούν να οδηγήσουν σε παχυσαρκία, έναν επιπλέων παράγοντα κινδύνου για διαφορές μορφές καρκίνου.

Η αποχή ή ο περιορισμός του αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαφορών μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του στόματος, του οισοφάγου, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του ήπατος και του μαστού.

Ο πιο σημαντικός τρόπος πρόληψης του καρκίνου είναι να τρώτε μια μεγάλη ποικιλία τροφών. Με μια καλή διατροφή σε συνδυασμό με αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, μπορείτε να βελτιώσετε τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και να αυξήσετε την ενέργεια του σώματος.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας για την σωστή ενημέρωση του κοινού στην Κύπρο, θα πραγματοποιηθούν το ερχόμενο Σαββατοκυρίακο εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα που αφορούν τον καρκίνο.

Στέλλα Πετρίδου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: @nutritionplanforlife

Τηλ: 00357 99038921

Tags Διατροφή, καρκινος, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ, υγεια, health, στελλα πετριδου, Διαιτολογος, διατροφολόγος


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.3994 s (249 Queries.) // Parse time: 0.4168 s // Total time: 2.8161 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X