Τι προσφέρουν στην υγεία μας τα εσπεριδοειδή


Τι προσφέρουν στην υγεία μας τα εσπεριδοειδή

Η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Στέλλα Πετρίδου μας εξηγεί τι προσφέρουν στην υγεία μας τα εσπεριδοειδή.

Τα εσπεριδοειδή, με κύριους εκπροσώπους το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το γκρέιπφρουτ και το λεμόνι, αποτελούν πολύ καλή πηγή ενός μεγάλου εύρους θρεπτικών συστατικών, όπως την βιταμίνη C, την βιταμίνη A (ιδιαίτερα με την μορφή καροτενοειδών), το φολικό οξύ, το κάλιο και άλλα μικρότερα μόρια που είναι γνωστά ως φυτικά συστατικά.

Βιταμίνη C: Όταν ακούμε για εσπεριδοειδή το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι η βιταμίνη C.

Η βιταμίνη C αποτελεί την κυριότερη βιταμίνη των εσπεριδοειδών. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την κατανάλωση ενός και μόνο πορτοκαλιού καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος των ημερήσιων αναγκών στη συγκεκριμένη βιταμίνη, ενώ ένα ποτήρι χυμού από εσπεριδοειδή μπορεί να καλύψει πλήρως ή και να υπερκαλύψει τις απαιτήσεις του οργανισμού.

Η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, απαραίτητη για πλήθος λειτουργιών στον ανθρώπινο οργανισμό. Συμμετέχει στην σύνθεση του κολλαγόνου, το οποίο αποτελεί μια από τις κυριότερες πρωτεΐνες του ανθρώπινου σώματος. Παράλληλα, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη γρήγορη επούλωση τραυμάτων και στην καλύτερη αποκατάσταση του τραυματισμένου δέρματος.

Η βιταμίνη C, ταυτόχρονα, βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση και αξιοποίηση του σιδήρου και του ψευδαργύρου των τροφών, βοηθώντας στην πρόληψη της αναιμίας που οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό, δηλαδή της σιδηροπενικής αναιμίας.

Παράλληλα, η βιταμίνη C θεωρείται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλοντας στην καλύτερη άμυνα του οργανισμού από λοιμώξεις. Επίσης, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αντιοξειδωτικές ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Καροτενοειδή και βιταμίνη Α: Τα εσπεριδοειδή περιέχουν αρκετές μορφές καροτενοειδών. Τα καροτενοειδή έχει βρεθεί ότι ενεργούν ως αντιοξειδωτικά, βελτιώνουν την ανοσοποιητική λειτουργία, ενισχύουν την λειτουργία των ματιών. Από τις πιο σημαντικές του ιδιότητες  είναι ο σχηματισμός βιταμίνης Α.

Φολικό οξύ: Εκτός από τη βιταμίνη C, μία ακόμη σημαντική βιταμίνη των εσπεριδοειδών είναι το φολικό οξύ (γνωστό και ως φυλλικό οξύ ή βιταμίνη Β9), που είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη του ατόμου. Το φολικό οξύ συμβάλλει και αυτό στην καλύτερη υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και στη μείωση της συχνότητας των καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C όμως ενισχύεται και από την παρουσία άλλων ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών που περιλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό στα εσπεριδοειδή. Πιο συγκεκριμένα τα καροτενοειδή παρουσιάζουν και αυτά αντιοξειδωτική δράση.

Κάλιο: Ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την ισορροπία των υγρών στο σώμα μας και την λειτουργία καρδιαγγειακού συστήματος, απαραίτητο για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Τα εσπεριδοειδή και ιδιαίτερα το πορτοκάλι περιέχουν αρκετή ποσότητα.

Απώλεια Βάρους: Θετική είναι η επίδραση των εσπεριδοειδών και στα άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος, ενώ βοηθούν παράλληλα στην καλή πέψη. Αυτό συμβαίνει γιατί οι φυτικές τους ίνες μένουν στο στομάχι περισσότερο από άλλες τροφές κα αυτό δίνει την αίσθηση της πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με τον τρόπο αυτό καταναλώνετε λιγότερο φαγητό. Επίσης τα εσπεριδοειδή βοηθούν στον έλεγχο της ποσότητας σακχάρου στο αίμα, ενώ αποτελούν καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό σας.

Συνοψίζοντας, τα εσπεριδοειδή αποτελούν τρόφιμα με μεγάλο εύρος συστατικών, καθένα από τα οποία μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού και στην διατήρηση ενός καλού επιπέδου υγείας. Στόχος, λοιπόν, θα πρέπει να είναι ο εμπλουτισμός του καθημερινού διατροφικού προγράμματος με ποικιλία από φρούτα και λαχανικά, τα οποία εξασφαλίζουν, εκτός από τη γεύση και την ποικιλία στη διατροφή, ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών, απαραίτητων για την προστασία του οργανισμού και την πρόληψη των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων της σύγχρονης εποχής.

Στέλλα Πετρίδου,

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)

Email: stellapetridou@hotmail.com

Τηλ: 00357 99038921

Tags Διατροφή, στελλα πετριδου, εσπεριδοειδή, health, υγεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5037 s (233 Queries.) // Parse time: 0.2727 s // Total time: 2.7764 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X