Χριστούγεννα και ορθή διατροφή


Χριστούγεννα και ορθή διατροφή

Η Κλινική Διαιτολόγος, Ελίζα Μαρκίδου μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την διατροφή μας τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Έχουμε πια φθάσει στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και πάντοτε οι εορταστικές αυτές ημέρες συνοδεύονται με γλυκά, πλούσια φαγητά και ασφαλώς λουκούλλεια φαγοπότια.

Στα σίγουρα όλοι θα φάμε. Αυτό όμως που ήθελα να τονίσω σε αυτές τις λίγες γραμμές είναι η αυτοσυγκράτηση που πρέπει να επιδείξουμε, για να μην έχουμε δυσάρεστα επακόλουθα. Όσοι πέρασαν μια μεγάλη περίοδο νηστείας, καλά θα κάνουν να είναι εγκρατείς. Ασφαλώς μπορούν να φάνε από όλα, άλλωστε στερήθηκαν πολλά, όλον αυτό το καιρό, που είναι δύσκολο να τους στερήσουμε περισσότερα. Όμως τονίζω και πάλι προσοχή στις ποσότητες. Φάε με μέτρο και καλά θα κάνεις να αρχίσεις με μια σούπα σαν πρώτο γεύμα μετά από νηστεία. Αν κάνεις δίαιτα αδυνατίσματος, μην καταστρέψεις τις προσπάθειες σου με 2-3 απερίσκεπτα γεύματα. Αν φας απότομα μεγάλες ποσότητες γλυκών και λαδερών φαγητών, στα σίγουρα θα βάλεις κιλά. Φάε όσο το δυνατόν λιγότερο, και προσπάθησε να επιλέξεις αυτά τα φαγητά που σου αρέσουν και μη φας άσκοπα, από όλα. Το σημαντικό μυστικό για όλους είναι αμέσως μετά τις διακοπές των  Χριστουγέννων να επανέλθετε στους κανόνες της υγιεινής διατροφής και αν είναι δυνατόν στο διαιτολόγιο σας. 

Χριστουγεννιάτικες θερμίδες

  • 1 μελομακάρονο 90  θερμίδες
  • 1 κουραμπιές 110
  • 1 σοκολατάκι (με γέμιση) 50
  • 1 φέτα Χριστουγεννιάτικο κέικ μέχρι και 350 (με γλάσσο)
  • 1 ποτήρι κρασί 90
  • 1 μεζούρα ουίσκι 150
  • 1 μερίδα γαλοπούλα 250
  • 1 μεγάλη σαλάτα 75

6 τρόποι για φτιάξτε γλυκά και φαγητά πιο διαιτητικά

  1. Οι περισσότεροι από εμάς βρισκόμαστε σε φάση προετοιμασίας. Τα γλυκά και τα φαγητά αποτελούν τη βάση για μια διασκεδαστική Χριστουγεννιάτικη περίοδο. Αυτή τη χρονιά σας προτρέπομε να κάνετε μικρές αλλαγές στις συνταγές σας και στο τρόπο μαγειρέματος των διαφόρων εδεσμάτων για να έχουμε πιάτα πιο υγιεινά και διαιτητικά, με λιγότερη ζάχαρη και λιπαρά. Για κύριο πιάτο φτιάξτε γαλοπούλα ψητή, αποφύγετε όμως να φάτε τη πέτσα μια και μαζεύει τα πιο πολλά λιπαρά .
  2. Συνοδεύετε με πατάτες (προτιμότερο με τη φλούδα και ψητές) και γέμιση χωρίς τηγάνιση (αποφύγετε τα εντόσθια).
  3. Ετοιμάστε λαχανικά μαγειρεμένα, με διάφορους τρόπους, στο φούρνο με ντομάτα, απλά βραστά και σίγουρα μπόλικες σαλάτες. Αν θα βάλετε dressing στις σαλάτες βάλτε το στο πλάι για να μπορεί να βάλει ο κάθε ένας όσο θέλει.
  4. Το Christmas cake ή Christmas pudding είναι απαραίτητο σαν γλυκό για να μυρίσει Χριστούγεννα. Φέτος κάντε ένα πείραμα και βάλτε λιγότερη ζάχαρη από ότι λέει η συνταγή σας .
  5. Μια άλλη καλή ιδέα αν προσέχετε το βάρος σας είναι να αποφύγετε το χονδρό γλάσσο από πλούσια ζάχαρη.
  6. Μια άλλη επιλογή γλυκών θα ήταν η ποικιλία ξηρών φρούτων , που είναι νόστιμα και υγιεινά και σχετικά χαμηλά σε θερμίδες.

Ελίζα Μαρκίδου

Κλινική Διαιτολόγος  

Τηλ. 00357 99 686486

Email: eliza@spidernet.com.cy

Tags ελιζα μαρκιδου, Διατροφή, υγεια, health, χριστουγεννα


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.4347 s (233 Queries.) // Parse time: 0.2835 s // Total time: 2.7181 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X