Μελομακάρονα Vs Κουραμπιέδες: Ποια είναι τα βασικά συστατικά τους και ποια η θρεπτική τους αξία


Μελομακάρονα Vs Κουραμπιέδες: Ποια είναι τα βασικά συστατικά τους και ποια η θρεπτική τους αξία

Η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Στέλλα Πετρίδου μας εξηγεί τα πάντα που αφορούν τους μεγάλους πρωταγωνιστές των Χριστουγέννων.

Οι γιορτές έφθασαν και τα Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της περιόδου. Δεν ζούμε τις γιορτές αν δεν φάμε γλυκά. Πόσα όμως και ποια; Να ένα ερώτημα που συνήθως βασανίζει, κυρίως όσους βρίσκονται στην μάχη για να χάσουν βάρος. Πως λοιπόν πρέπει να συμπεριφερθούν, τώρα που "όλα επιτρέπονται".

Πολλά διαφορετικά γλυκίσματα μπορούν να στολίσουν το εορταστικό τραπέζι, όμως οι μεγάλοι πρωταγωνιστές αναμφίβολα είναι τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, δυο γλυκίσματα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις Χριστουγεννιάτικες εορτές.

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα βασικά συστατικά τους και ποια η θρεπτική τους αξία.

Αρχικά, ένα μεγάλο μελομακάρονο αποδίδει περίπου 130 με 150 θερμίδες και ένας κουραμπιές αποδίδει 150 με 180 θερμίδες. Μπορεί να μην έχουν μεγάλη διαφορά σε θερμίδες, αλλά διαφέρουν αρκετά σε θρεπτική αξία.

Το μελομακάρονο περιέχει ελαιόλαδο, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και μονοακόρεστα λιπαρά τα οποία βοηθούν στη μείωση της LDL και στη διατήρηση της HDL χοληστερόλης στο αίμα. Ακόμη στο μελομακάρονο προσθέτουμε μέλι και καρύδια, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία μας αφού προσφέρουν στον οργανισμό μας βιταμίνες του συμπλέγματος Β µε αποτέλεσμα να ενισχύεται η πνευματική διαύγεια, η μνήμη και η καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Τέλος, περιέχει κανέλα, η οποία σύμφωνα με έρευνες που έγιναν μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της LDL χοληστερόλης και μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου σε διαβητικούς.

Από την άλλη ο κουραμπιές έχει ως κύριο συστατικό το βούτυρο, είναι πλούσιος δηλαδή σε κορεσμένα λίπη και η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κορεσμένων λιπαρών αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά. Είναι πλούσιος σε ζάχαρη, η οποία απειλεί την καλή υγεία των δοντιών.

Τέλος, έχει σαν συστατικό τα αμύγδαλα, τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση και είναι πλούσια σε απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά και βιταμίνες τα οποία όμως αυξάνουν παράλληλα και την θερμιδική τους αξία.

Συμπερασματικά το μελομακάρονο υπερτερεί του κουραμπιέ, όσον αφορά στην θρεπτική και θερμιδική αξία. Είναι σημαντικό να απολαμβάνουμε αυτά που μας αρέσουν, αλλά η απόλαυση να μην γίνεται εις βάρος της υγεία μας.

Πόσα μελομακάρονα και κουραμπιέδες μπορώ να καταναλώνω;

Όταν το ζητούμενο είναι ο έλεγχος του σωματικού βάρους, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως το αποτέλεσμα κρίνεται από τη συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων και την αντίστοιχη ενεργειακή δαπάνη. Έτσι, το σημαντικό είναι να ελέγξουμε την ποσότητα των μελομακάρονων ή κουραμπιέδων που θα καταναλώσουμε κατά τη διάρκεια των γιορτών, αλλά και το σύνολο των διατροφικών μας επιλογών.

Επομένως, θυμηθείτε πως το "κλειδί" βρίσκεται στη συνολική διαιτητική πρόσληψη και όχι σε μεμονωμένα -"παχυντικά" ή μη- τρόφιμα. Γι’ αυτό, προσπαθήστε σε αυτές τις γιορτές να παρατηρήσετε το δάσος και όχι το δέντρο, φροντίζοντας να απολαύσετε τα εποχιακά εδέσματα με σύνεση, προκειμένου να αποφύγετε μια ανεπιθύμητη αύξηση βάρους.

Καλές Γιορτές σε όλους!

Στέλλα Πετρίδου,

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)

Τηλ: 00357 99038921

Tags ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ, ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ, Διατροφή, υγεια, health, γλυκα, θερμίδες


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.6493 s (230 Queries.) // Parse time: 0.4089 s // Total time: 3.0583 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X