Διατροφή πριν τα Χριστούγεννα


Διατροφή πριν τα Χριστούγεννα

Η Στέλλα Πετρίδου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc) μας δίνει συμβουλές για την διατροφή πριν τις γιορτές.

Ένα μήνα πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς υπάρχει μια χαρακτηριστική τάση των περισσότερων, είτε για λόγους θρησκευτικούς είτε για λόγους αισθητικούς είτε λόγω του συνδυασμού των δύο, να επιδίδονται σε πλήρη νηστεία, γεγονός που βεβαίως προκύπτει από μια παρεξηγημένη άποψη πως η θρησκευτική νηστεία, με την παραλλαγή της πλήρους νηστείας, την οποία δεν ευνοεί η Ορθόδοξη Εκκλησία για όλο το πληθυσμό, μπορεί να αποτελέσει τη λύση και το άλλοθι για τις μετέπειτα διατροφικές εκτροπές των εορταστικών ημερών.

Στο πλαίσιο αυτής της λανθασμένης αντίληψης, την περίοδο των εορτών, η οποία θεωρείται περίοδος ξεγνοιασιάς, υποκύπτουμε σε ποικίλους διατροφικούς πειρασμούς. Άρα πρέπει πριν από τις διακοπές να υποβάλουμε τον εαυτό μας σε αυτή τη βασανιστική στέρηση που λέγεται πλήρως νηστείας (ή αλλιώς κατανάλωση αποκλειστικά φρούτων και σαλάτας, χωρίς να υπάρχουν καθόλου υδατάνθρακες), για να μπορούμε μετά να επιδοθούμε στο διατροφικό ‘’ξεσάλωμα’’ των εορτών!

Η άποψη αυτή φυσικά και είναι λάθος. Κατ’ αρχάς, οι κανόνες της θρησκευτικής νηστείας όχι απλώς δεν αποτρέπουν, αλλά περίπου επιβάλλουν την κατανάλωση υδατανθράκων, διότι αποτελούν βασική πηγή ενέργειας, η οποία είναι απαραίτητη σε μια περίοδο που λείπουν τα γαλακτοκομικά, το κρέας και πολλές φορές ακόμα και το λάδι από το διαιτολόγιο των πιστών.

Σύμφωνα με επιστήμονες υγείας, η Μεσογειακή διατροφή, η οποία πρέπει να αποτελεί διατροφικό πρότυπο για όλους, αποτελείται από τρία βασικά χαρακτηριστικά, την ποικιλία, την ισορροπία και το μέτρο.

Κάποιες υγιεινές συμβουλές για να ακολουθήσετε πριν τις γιορτές:

• Περιορίστε την κατανάλωση λίπους: Αποφεύγουμε την κατανάλωση ζωικών τροφίμων με μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος, προτιμώ λευκό κρέας όπως κοτόπουλο ή ψάρι.

• Αυξήστε την πρόσληψη λαχανικών και φρούτων: Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσιες πηγές βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών που εκτός από τα οφέλη τους στην υγεία βοηθούν να αποκτήσουμε υγιές και λαμπερό δέρμα.

• Προτιμήστε δημητριακά και αμυλούχες τροφές: (όπως ψωμί, ρύζι κα) ολικής άλεσης που εφοδιάζουν τον οργανισμό με φυτικές ίνες και βιταμίνες. Αυξάνουν επίσης το αίσθημα κορεσμού, δηλαδή αισθάνομαι ότι έχω χορτάσει.

• Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα: Ξεκινώ τη μέρα μου με ένα καλό πρωινό, τρώω πρόγευμα που μπορεί να είναι ένα φρούτο ή ένα κουλούρι, μεσημεριανό, απογευματινό, δείπνο και κάτι ελαφρύ το βράδυ. Έτσι έχω ενέργεια όλη την ημέρα και ελέγχω καλύτερα την ποσότητα της τροφής που καταναλώνω.

Ακόμα μην ξεχνάτε να πίνετε αρκετό νερό. Αποφύγετε το αλκοόλ όχι μόνο της υψηλής θερμιδικής τους αξίας αλλά και λόγω του ότι αυξάνει την τάση για να φάτε και να πιείτε περισσότερο. Προγραμματίστε να πιείτε όσο θα θέλατε και προσπαθήστε να σταματήσετε κάποια στιγμή το φαγητό και να συνεχίσετε με φρούτο.

Καλές Γιορτές!

Στέλλα Πετρίδου,

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)

Τηλ: 00357 99038921

Tags Διατροφή, χριστουγεννα, health, υγεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.6661 s (231 Queries.) // Parse time: 0.3275 s // Total time: 2.9936 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X