Ποιοι τύποι διαβήτη υπάρχουν και ποια η αντιμετώπιση του


Ποιοι τύποι διαβήτη υπάρχουν και ποια η αντιμετώπιση του

Η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος (MSc), Στέλλα Πετρίδου μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον διαβήτη.

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη δημιουργήθηκε το 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (International Diabetes Federation – IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως δράση απέναντι στην κλιμάκωση της απειλής για την παγκόσμια υγεία, η οποία οφείλεται στην “εξάπλωση” του διαβήτη.

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι η μεγαλύτερη εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κόσμου για τον διαβήτη, φθάνοντας σε παγκόσμιο επίπεδο σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε περισσότερες από 160 χώρες.

Ο διαβήτης είναι μια δια βίου πάθηση, που προκαλεί το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου να γίνει πάρα πολύ υψηλό. Υπάρχουν 3 τύποι διαβήτη: Τύπου 1 Διαβήτης, Τύπου 2 και Διαβήτης Κύησης.

Διαβήτης Τύπου 1:

Στον διαβήτη τύπου 1, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας. Ως εκ τούτου, το σώμα δεν μπορεί να παράξει πια την ινσουλίνη που χρειάζεται. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό δεν είναι πλήρως γνωστός ή κατανοητός.

Η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά συνήθως εμφανίζεται στα παιδιά ή τους νεαρούς ενήλικες. Τα άτομα με αυτό το είδος διαβήτη χρειάζονται καθημερινά ινσουλίνη για να ελέγξουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους. Χωρίς την ινσουλίνη, ένα άτομο με διαβήτη τύπου 1 δεν θα επιβιώσει. Αλλά με την καθημερινή θεραπεία με ινσουλίνη, την τακτική παρακολούθηση της γλυκόζης αίματος, την υγιεινή διατροφή και την τήρηση υγιεινού τρόπου ζωής, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 μπορούν να ζήσουν μία φυσιολογική, υγιεινή ζωή.

Διαβήτης Τύπου 2:

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι ο συχνότερος τύπος διαβήτη. Εμφανίζεται συνήθως στους ενήλικες, αλλά εμφανίζεται πλέον με μεγαλύτερη συχνότητα στα παιδιά και τους εφήβους. Στον διαβήτη τύπου 2, το σώμα μπορεί να παράξει ινσουλίνη, αλλά γίνεται ανθεκτικό σε αυτή, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει καλά η ινσουλίνη. Με την πάροδο του χρόνου, τα επίπεδα της ινσουλίνης μπορεί να πέσουν τόσο χαμηλά, ώστε να μην είναι πλέον αποτελεσματικά. Τόσο η αντίσταση στην ινσουλίνη, όσο και τα χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης οδηγούν σε υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να καθυστερήσει την ανάγκη για χάπια ή/και ινσουλίνη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αν όντως χρειάζεστε χάπια ή/και ινσουλίνη, αυτή είναι απλώς η φυσική εξέλιξη της νόσου.

Διαβήτης κύησης

Ο διαβήτης κύησης είναι ένα είδος διαβήτη ο οποίος εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και υποχωρεί συνήθως μετά τη γέννηση του βρέφους. Κατά την εγκυμοσύνη, ο πλακούντας παράγει ορμόνες που βοηθούν το μωρό να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί. Ο διαβήτης κύησης εμφανίζεται επειδή οι ορμόνες αυτές εμποδίζουν τη δράση της ινσουλίνης της μητέρας. Αυτό ονομάζεται ινσουλινοαντίσταση. Όταν ολοκληρωθεί η εγκυμοσύνη και οι ανάγκες ινσουλίνης της γυναίκας επανέλθουν στο φυσιολογικό, ο διαβήτης συνήθως υποχωρεί αλλά συχνά επιστρέφει αργότερα στη ζωή.

Διαιτητική Αντιμετώπιση:

Πολλές από τις διαιτητικές οδηγίες οι οποίες απευθύνονται προς τους ασθενείς είναι ασαφείς, ελλιπείς και αντικρουόμενες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση στον ασθενή.

  • Καταναλώστε τους σωστού υδατάνθρακες. Οι τροφές αυτές διασπώνται στο σώμα σας για να σας δώσουν γλυκόζη, η οποία δίνει ενέργεια.
  • Καταναλώστε τα σωστά λιπαρά, δηλαδή τα ακόρεστα, και φυσικά ελαιόλαδα, όχι όμως σε μεγάλη ποσότητα.
  • Καταναλώστε τις σωστές φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες μπορούν να συμβάλλουν τόσο στη διατήρηση σακχάρου στα επιθυμητά όρια όσο και στην διατήρηση της χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα.
  • Αποφύγετε το υπερβολικό αλάτι.
  • Μην πίνετε αλκοόλ και γενικά προσπαθήστε να διατηρήσετε το βάρος σας στα ιδανικά επίπεδα.
  • Τέλος, μην παραμελείτε την άσκηση.

Η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής παρά μια δύσκολη ή περιοριστική δίαιτα είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης για όλους όσους πάσχουν από Διαβήτη ανεξάρτητα από τον τύπο διαβήτη που έχουν.

Ο κάθε ασθενής καλό είναι να επισκέπτεται έναν ειδικό Κλινικό Διαιτολόγο για περισσότερες πληροφορίες και ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο ανάλογα με τις ανάγκες του.

Στέλλα Πετρίδου,

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)

Τηλ: 00357 99038921

Tags διαβήτη, υγεια, Διατροφή, στελλα πετριδου, διατροφολόγος, Διαιτολογος, health


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.0952 s (251 Queries.) // Parse time: 0.3521 s // Total time: 2.4473 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X