Διατροφή και Εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να τρώμε και τι να αποφεύγουμε


Διατροφή και Εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να τρώμε και τι να αποφεύγουμε

Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc), Στέλλα Πετρίδου μας λέει ποια είναι τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να παίρνει μια εγκυμονούσα.

Η όλη διαδικασία της εγκυμοσύνης είναι πολύ περισσότερο από απλά μια βιολογική διαδικασία και συχνά αναφέρεται ως θαύμα από τη στιγμή που ένα ωάριο γονιμοποιείται μέχρι τη γέννησή του.

Τα έμβρυα για να αναπτυχθούν πλήρως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να πάρουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τα οποία περνούν από τη διατροφή της μητέρας στο έμβρυο μέσω του πλακούντα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διατροφή της μητέρας πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες, διότι αν δεν το κάνει μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες για την υγεία όχι μόνο στα πρώτα στάδεια της ζωής του μωρού αλλά και για τη μετέπειτα ζωή του ως ενήλικας.

Απαραίτητα Θρεπτικά Συστατικά:

Η εγκυμοσύνη είναι μια πολύ σημαντική περίοδος τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο, καθώς είναι μια περίοδος ταχείας ανάπτυξης. Ο υποσιτισμός στη διατροφή της μητέρας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου του εμβρύου και να προκαλέσει αλλοιώσεις στο βάρος της γέννησης του αλλά και να προκαλέσει αλλαγές στη λειτουργία των οργάνων των νεογνών. Οι ανεπάρκειες των μικροθρεπτικών συστατικών μπορούν να έχουν σημαντικά και διαφορετικά αποτελέσματα λόγω της σημασίας τους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι έγκυες γυναίκες απαιτούν ελαφρώς υψηλότερες ποσότητες ορισμένων θρεπτικών συστατικών από τις μη εγκυμονούσες. Η πλειοψηφία των απαιτήσεων θρεπτικών συστατικών μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με την κατανάλωση μιας ισορροπημένης θρεπτικής διατροφής με βάση τις πέντε ομάδες τροφίμων .

  • Φολικό οξύ (ή αλλιώς φυλλικό οξύ): Έχει αποδειχθεί ότι η λήψη του φολικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγλυμοσύνης μειώνει τις πιθανότητες να γεννηθεί παιδί με νευρολογικά προβλήματα (ιδιαίτερα δισχιδής ράχη). Μάλιστα πολλοί γιατροί συστήνουν τη χορήγηση φολικού οξέος και για κάποιο χρονικό διάστημα πριν την εγκυμοσύνη.
  • Ασβέστιο: Οι δικές σας ανάγκες για ασβέστιο είναι αυξημένες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ταυτόχρονα όμως και το έμβρυο έχει πολλές απαιτήσεις σε ασβέστιο. Ασβέστιο υπάρχει στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επειδή όμως πολλές γυναίκες δεν μπορούν ή δεν θέλουν να παίρνουν μεγάλες ποσότητες τέτοιων τροφών, ο γιατρός συνήθως σας συστήνει να παίρνετε ασβέστιο σε συμπληρώματα.
  • Σίδηρος: Το αίμα για να δημιουργηθεί χρειάζεται σίδηρο. Έτσι λοιπόν ο γιατρός σας πιθανότατα να σας χορηγήσει μαζί με το φυλλικό οξύ και σίδηρο.
  • Τροφές πλούσιες σε ίνες: Η δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη είναι ένα συχνό πρόβλημα. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ίνες μειώνει το πρόβλημα αυτό. Η καλύτερη πηγή ινών είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Επίσης η καθημερινή άσκηση βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
  • Νερό: Προσπαθήστε να πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Χρειάζεστε περίπου δύο λίτρα (8 ποτήρια) το εικοσιτετράωρο.
  • Εκτός από τα πιο πάνω, αυξημένες ανάγκες έχει ο οργανισμός σας σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη και βιταμίνες Α, Β6, Β12, C, D.

Τροφές προς αποφυγή:

  • Όλα τα μη παστεριωμένα τυριά, τη φέτα από μη παστεριωμένο γάλα , τα τυριά τύπου ροκφόρ, ακόμη και αν είναι παστεριωμένα.
  • Τα προμαγειρεμένα κατεψυγμένα φαγητά και πουλερικά που δεν μπορούν να ξαναζεσταθούν με ασφάλεια.
  • Τα ωμά και μισοψημένα αυγά ή προιόντα που τα περιέχουν, όπως γλυκά, η σπιτική μαγιονέζα και η σαλάτα hollandaise.
  • Το ωμό κρέας, τα φιλέτα ταρτάρ ή το προσούτο.
  • Τα ωμά ψάρια και το σούσι.
  • Τα ωμά και μισοψημένα όστρακα, όπως τα στρείδια, τα μύδια, τα καβούρια, και οι γαρίδες.

Η υγιεινή διατροφή αποτελεί απλώς ζήτημα εξισορρόπησης μεταξύ του συνδιασμού διαφορετικών ομάδων τροφών και της επιλογής των τροφών που καταναλώνετε μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Στέλλα Πετρίδου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)

Τηλ: 99038921

Tags στελλα πετριδου, Διατροφή, εγκυμοσύνη, υγεια, health


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.4202 s (253 Queries.) // Parse time: 0.5441 s // Total time: 3.9642 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X