Οι θετικές επιδράσεις της Μεσογειακής διατροφής στην ζωή μας


Οι θετικές επιδράσεις της Μεσογειακής διατροφής στην ζωή μας

Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας Διατροφής.

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, λόγω του ότι  τη συγκεκριμένη ημέρα το 1945 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής είναι μια μέρα δράσης ενάντια στην πείνα. 

Η τροφή είναι το μέσο που παρέχουμε ενέργεια και θρεπτικά στοιχεία στο σώμα μας, ώστε να μπορέσει αυτό να αναπτυχθεί, να επουλώσει τις πληγές του, να διατηρήσει τη θερμοκρασία του, να εκτελέσει όλες τις ζωτικές του λειτουργίες και φυσικά να έχει τη δύναμη να εκτελέσει κάθε εργασία και κίνηση.

Η σωστή διατροφή συμβάλλει σε ένα υγιές σώμα και πνεύμα, γιατί είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η διατροφή είναι ένα μέσο διαβίωσης και όχι μόνο απόλαυσης.

Σύμφωνα με πολυετείς έρευνες έχει βρεθεί ότι η Μεσογειακή Διατροφή είναι η διατροφή που συμβάλλει στην καλή υγεία του ατόμου και σε ένα μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, μειώνοντας τους θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκινογενέσεις.

Η Μεσογειακή Διατροφή μπορεί να προσφέρει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός, προάγοντας την υγεία και την ευεξία.

Αυτό το υγιές παραδοσιακό πρότυπο αποδίδεται σχηματικά με την μορφή πυραμίδας προσδιορίζοντας έτσι την απαιτούμενη ποσότητα κατανάλωσης των τροφών σε μηνιαία, εβδομαδιαία και καθημερινή συχνότητα. Στην βάση της πυραμίδας περιλαμβάνονται τα τρόφιμα τα οποία πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά ενώ στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκονται οι τροφές που πρέπει να καταναλώνονται πιο αραιά. Γενικά στην πυραμίδα δίνεται έμφαση στην συχνότητα κατανάλωσης των τροφίμων και όχι στις ακριβείς ποσότητές τους σε γραμμάρια.

Διάφορες επιδημιολογικές μελέτες έχουν επιτρέψει τη στάθμιση της προσήλωσης στην παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή χρησιμοποιώντας παραλλαγές μιας απλής διατροφικής βαθμονόμησης, η οποία ενσωματώνει εννέα κύρια χαρακτηριστικά του Μεσογειακού προτύπου διατροφής που μπορούν, έτσι, να συνδυαστούν σε μια μονοδιάστατη κλίμακα. Σύμφωνα με αυτήν τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής Μεσογειακής διατροφής είναι:

  • Υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου (καταχρηστικά ακόρεστων λιπιδίων) συγκριτικά με κορεσμένα λιπίδια.
  • Υψηλή κατανάλωση οσπρίων.
  • Υψηλή κατανάλωση κυρίως ανεπεξέργαστων δημητριακών.
  • Υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
  • Χαμηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.
  • Μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριού.
  • Χαμηλή κατανάλωση κρέατος και προϊόντων κρέατος.
  • Μέτρια κατανάλωση κρασιού.

Η Μεσογειακή διατροφή σύμφωνα με πολυετής διεθνής και εγχώριες μελέτες:

  • Είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  • Είναι πλούσια σε “καλά” μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και φτωχή σε κορεσμένα, σε trans λιπαρά οξέα και χοληστερόλη που είναι επιβλαβή για την υγεία.
  • Περιλαμβάνει επαρκής ποσότητες υδατανθράκων, βασικής τροφής για την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
  • Προμηθεύει τον οργανισμό με φυτικές ίνες.
  • Είναι υδαρής, πλούσια δηλαδή σε νερό και ηλεκτρολύτες.

Τα μέγιστα οφέλη επιτυγχάνονται με το συνδυασμό των παραπάνω με συστηματική άσκηση.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στη χώρα μας το φαινόμενο της απομάκρυνσης από το τόσο υγιές αυτό διατροφικό μοντέλο, που ακολουθούσαν προηγούμενες γενιές. Αντίθετα, τείνουμε να ακολουθούμε στοιχεία του δυτικού τύπου διατροφής με τις επιβαρυντικές του διατροφικές συνήθειες και έναν πιο καθιστικό τρόπο ζωής. Οι γρήγοροι ρυθμοί της σύγχρονης καθημερινότητας και οι σταδιακές μεταβολές στην έννοια της κοινωνικοποίησης, συντέλεσαν σε αυτή την αλλαγή, όμως ποτέ δεν είναι αργά να αναθεωρήσουμε κάποιες αξίες.

Έχοντας, λοιπόν, μια υγιεινή διατροφή, εξοικονομούμε τα χρήματα των φαρμάκων, που μελλοντικά θα χρειαστούμε, αν δεν προσέχουμε από νωρίς τον εαυτό μας, χτίζοντας τον οργανισμό με ποιότητα και κάνοντας την "τροφή μας… φάρμακο μας", όπως έλεγε ο Ιπποκράτης.

Στέλλα Πετρίδου,

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος (MSc)

99038921

Tags Διατροφή, μεσογειακή διατροφή, υγεια, health, στελλα πετριδου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2348 s (251 Queries.) // Parse time: 0.3481 s // Total time: 2.5829 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X