5 κανόνες για να μην "κολλάνε" τα παιδιά σας σε tablet και κινητά


5 κανόνες για να μην "κολλάνε" τα παιδιά σας σε tablet και κινητά

Αυτό το θέμα επηρεάζει πολλούς γονιούς γι\' αυτό και εμείς βρήκαμε κάποιου βασικούς κανόνες που αν τους ακολουθήσετε θα λυθεί το πρόβλημα!

Τα παιδιά εννοείται πως θα βγουν να παίξουν έξω με τους φίλους τους αλλά και θα περάσουν κάποια ώρα παίζοντας βιντεοπαιχνίδια σε υπολογιστές, κινητά και tablets. Άλλωστε σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να "δαιμονοποιούμε" την τεχνολογία.

Πάμε να δούμε, όμως, 5 "κανόνες" που σαν γονείς θα ήταν καλό να βάλετε στα παιδιά σας για τη χρήση της "σύγχρονης διασκέδασης".

Βάλτε βασικούς κανόνες

Όταν κάποιος για παράδειγμα παίρνει τα κλειδιά του πρώτου του αμαξιού ναι μεν μπορεί να πάει όπου θέλει αλλά θα πρέπει να ακολουθήσει τον ΚΟΚ. Όταν όμως "παραδίδετε" ένα tablet στα χέρια ενός παιδιού είναι σαν να του λέτε "ορίστε, κάνε ό,τι θες με αυτό".

Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Δεν γίνεται να αφήνετε στο παιδί σας χωρίς κανόνες ένα κινητό ή ένα tablet. Αρχικά, θέστε ένα χρονικό όριο που μπορεί να το χρησιμοποιεί. Εάν πρόκειται για κάτω από 5 ετών παιδάκι, τότε ως μέγιστο χρόνο ορίστε το μισάωρο. Μόνο ένα μισάωρο την ημέρα.

Εάν το παιδί είναι μεγαλύτερο, τότε καλό θα ήταν να θέσετε εσείς ένα λογικό χρονικό όριο, το μέρος αλλά και το πότε θα το χρησιμοποιήσει. Εάν "παραβιάσει" τους κανόνες, τότε υπάρχει και "τιμωρία". Για παράδειγμα, δεν θα χρησιμοποιήσει το κινητό τηλέφωνο για μια ολόκληρη ημέρα ή για μια βδομάδα κτλπ.

"Πάρτε" για να… δώσετε

Εάν το παιδί σας περνά μια ώρα παίζοντας στο κινητό, τότε ζητήστε του να περάσει την ίδια ώρα διαβάζοντας ένα βιβλίο ή κάνοντας μια άλλη δραστηριότητα. Μπορείτε επίσης, στο πλαίσιο "πάρε - δώσε" να του θέσετε κάποιες δουλειές. Για παράδειγμα "θα παίξεις μια ώρα στην κονσόλα σου, αλλά μετά θα πρέπει να στρώσεις το κρεβάτι σου ή να μαζέψεις το δωμάτιό σου".

Αποφασίστε το που και το πότε

Όπως γράψαμε και πιο πάνω, μια ιδανική τακτική είναι να βάλετε κανόνα για το πότε και το που μπορεί να χρησιμοποιήσει κινητά, υπολογιστές κτλπ. Δημιουργήστε "ασφαλείς ζώνες". Για παράδειγμα, μη χρησιμοποιείτε στο τραπέζι όταν τρώτε το κινητό σας. Με αυτόν τον τρόπο γίνεστε οι ίδιοι πρότυπο στα παιδιά σας για να μη "χαζεύουν" στο κινητό ακόμα και όταν τρώνε.

Κανόνες και στο αυτοκίνητο

Αν έχετε ένα μακρινό ταξίδι (π.χ από Λευκωσία σε Πάφο) και τα παιδί θέλουν οπωσδήποτε να πάρει το tablet μέσα στο αυτοκίνητο, καλό θα ήταν να συμφωνήσετε από πριν πόση ώρα θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις συσκευές τους. Μην επιτρέψετε παραπάνω από 10 λεπτά συνεχόμενα. Καλή ιδέα για να απασχολήσετε τα παιδιά σας είναι να παίξετε κάποιο παιχνίδι. Για παράδειγμα, πείτε τους να παρατηρούν έξω από το αυτοκίνητο και να λένε τί βλέπουν. 

Εξηγήστε τους

Καλό θα ήταν να έχετε μια "τεχνολογική" κουβέντα με τα παιδιά σας. Μιλήστε τους για το τί είναι ένα tablet, πού χρησιμεύει, ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος που κάποιος το χρησιμοποιεί κτλπ. Για παράδειγμα πείτε τους για τις δουλειές που μπορεί να κάνει ένας υπολογιστής. Φυσικά, μιλήστε τους και για το μέτρο. Άλλωστε, το "παν μέτρον άριστον" δεν υπάρχει τυχαία.

Tags παιδι, κινητα, tablet, υγεια, συμπεριφόρα, kids, health


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2090 s (251 Queries.) // Parse time: 0.5547 s // Total time: 2.7638 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X