26 όμορφα πράγματα για να κάνεις αυτό το σαββατοκύριακο


26 όμορφα πράγματα για να κάνεις αυτό το σαββατοκύριακο

Όλα όσα θα γίνουν στην Κύπρο και θα κάνουν πιο ξεχωριστό το σαββατοκύριακό σου

Ο Οκτώβρης φέρνει πολλές και ξεχωριστές εκδηλώσεις, μουσικές συναντήσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και παραδοσιακά φεστιβάλ στα χωριά.

Αυτό το σαββατοκύριακo έχει πάρα πολλά πράγματα να κάνεις με τους φίλους, τα παιδιά και την οικέγενειά σου.

Άνοιγμα για το Open House Festival
Η Στέγη Χορού Λεμεσού διοργανώνει για 9η χρονιά το Open House Festival από τις 5-7 Οκτωβρίου, με έργα σύγχρονου χορού και περφόρμανς από την εγχώρια και διεθνή σκηνή. Η αρχή γίνεται σήμερα με την ομάδα Ηοdworks από την Ουγγαρία, με το έργο "Grace", διάρκειας 72'. Ο αφηρημένος χορός της Αντριέν Χοντ αγγίζει τον λόγο, τις λέξεις. Σκηνές χορογραφημένες με ακρίβεια συνθέτουν μια αφηρημένη θεατρική επιθεώρηση γεμάτη γοητεία. Μια τελετή χωρίς κανόνες, μια ανοικτή εξομολόγηση τεσσάρων «πονηρών» κοριτσιών σε μια αποκαλυπτική παράσταση που φανερώνει τη γυμνή και ωμή ιστορία της καθεμιάς. Πόσο αποδεκτές είναι οι εμπειρίες και τα συναισθήματά μας; Πολλά ανθρώπινα συναισθήματα και καταστάσεις είναι «απαγορευμένα», ανεπίτρεπτα, αδύνατο να εκδηλωθούν. Η τέχνη μπορεί να μετατραπεί σε άλλοθι γι' αυτό. Στον βωμό της, επιτρέπεται να κάνει κανείς πράγματα απαγορευμένα στην πραγματική ζωή. Γι' αυτό ακριβώς, η τέχνη είναι παιχνίδι, το άλλοθι για την ελευθερία.
>> Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ, Λεμεσός, 20.00.

Ensemble Modern στη Λευκωσία
Το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος ανοίγει σήμερα αυλαία και καλωσορίζει την επιστροφή του Ensemble Modern στην Κύπρο μετά από 12 χρόνια. Ξαναενώνει δυνάμεις με τον Κύπριο συνθέτη Εύη Σαμμούτη και συναντά και τον Βάσσο Νικολάου - ακόμα έναν διεθνώς καταξιωμένο Κύπριο συνθέτη ο οποίος αναδείχθηκε από το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος στα πρώτα του βήματα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης έργα των Μπερντ Αλόις Τσίμερμαν και Γερκ Βίντμαν, καθώς και σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση ένα έργο του εξαιρετικά ταλαντούχου ανερχόμενου Κύπριου συνθέτη, Ανδρέα Τσιάρτα. Από την ίδρυσή του, το 1980, το Ensemble Modern έχει καθιερωθεί ως ένα από το σημαντικότερα σύνολα σύγχρονης μουσικής στον κόσμο. Ο απαράμιλλος και ιδιαίτερος προγραμματισμός του περιλαμβάνει έργα για μουσικό θέατρο, χορό, βίντεο, μουσική δωματίου, μουσική για σύνολο και ορχήστρα. Παρουσιάζει κάθε χρόνο περίπου 70 νέα έργα, 20 εκ των οποίων είναι σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Τη συναυλία στηρίζει το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου.
>> Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, The Shoe Factory, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 22663871.

"Ο Εξπρεσιονιστής" στο Θέατρο Ένα
Πρεμιέρα με το έργο του Μιχάλη Παπαδόπουλου "Ο Εξπρεσιονιστής", σε σκηνοθεσία Μαρίνου Ανωγυριάτη, κάνει απόψε το Θέατρο Ένα. Η παράσταση θα παρουσιάζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 20:30 στον Άλλο Χώρο του θεάτρου. Το έργο, είναι εμπνευσμένο από τη ζωή και το τέλος του Γερμανού εξπρεσιονιστή Ερνστ Λούντιβχ Κίρχνερ, ιδρυτή της ομάδας «Die Brücke», που οδήγησε στη δημιουργία του κινήματος του Εξπρεσιονισμού τον 20ό αιώνα. Η υπόθεση διαδραματίζεται στο σαλόνι του αυτοεξόριστου στην Ελβετία ζωγράφου, λίγο πριν την αυτοκτονία του. Το θεατρικό ολοκληρώνεται σε δύο πράξεις και πραγματεύεται θέματα όπως ο έρωτας, η Τέχνη, η ματαιοδοξία και ο θάνατος. Ανάμεσα σε άλλα, επιχειρεί να περιγράψει τον κόσμο κάθε καλλιτέχνη και να αναδείξει τις αδυναμίες, τον τρόπο που σκέφτεται, τους φόβους και τη φιλοδοξία του. Παίζουν οι Σωτήρης Μεστάνας, Ελεάνα Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνος Γαβριήλ.
>> Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, Θέατρο Ένα, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 22348203.

"Ηχώ" στο πάρκο
Μία παράσταση-περίπατος, για μικρά και μεγάλα παιδιά, ένα εικαστικό και ακουστικό ταξίδι στο φυσικό χώρο του πάρκου Aκαδημίας είναι η «Ηχώ», που προτείνει η θεατρική ομάδα Join the Dots, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κύπρια. Τρεις παραστάσεις θα γίνουν απόψε, αύριο και μεθαύριο. Η Ηχώ, έχοντας χάσει τις ιδιότητες που της χάρισαν οι Μούσες (αυλός, μελωδική φωνή) περιπλανιέται στο δάσος, διατηρώντας μόνο την ικανότητα να επαναλαμβάνει ό,τι ακούει. Εκεί, συναντά ένα μικρό παιδί που παίζει μόνο του και αποφασίζει να το παρασύρει σε μία συναρπαστική περιπέτεια. Στο δρόμο του θα συναντήσει ασυνήθιστα πλάσματα που θα το βοηθήσουν να γνωρίσει τον εαυτό του και τον κόσμο. Η σκηνοθεσία είναι της Τζωρτζίνας Τάτση και παίζουν οι Μαριλένα Κυριάκου, Ειρήνη Ανδρέου.
>> Παρασκευή 5, Σάββατο 6 & Κυριακή 7 Οκτωβρίου, Πάρκο Ακαδημίας, Λευκωσία, 18.00. Ελεύθερη είσοδος.

"Του έρωτα" με τη Βάκια Σταύρου
O έρωτας, όπως τραγουδήθηκε από διάφορες φωνές της Μεσογείου τα τελευταία τουλάχιστον 70 χρόνια, πρωταγωνιστεί στην συναυλία της τραγουδοποιού Βάκιας Σταύρου, στο Αρχοντικό Αξιοθέας. Η χαρά, η λύπη, ο πόθος, η προσμονή, το όνειρο και όλα όσα καθρεφτίζουν τον έρωτα, σε όλες τους τις εκφάνσεις, ισορροπούν σαν σε μαγικό χορό. Οι διαφορετικές γλώσσες στις οποίες τραγουδά η Βάκια Σταύρου, δεν αποτελούν κανένα φραγμό στο συναισθηματικό αποτέλεσμα. Συνοδοιπόροι στο ταξίδι αυτό, ο χαρισματικός πιανίστας και ενορχηστρωτής Μάριος Τακούσιης και ο ευρηματικός μπασίστας και συνθέτης Γαβριήλ Καραπατάκης.
>> Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, Αρχοντικό Αξιοθέας, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 22894531.

Ζωγραφική της Σουζάν Ιταγίμ
Έκθεση ζωγραφικής της Ιρανής Σουζάν Ιταγίμ εγκαινιάζεται απόψε στην γκαλερί Τέχνης Δρώμενα. Στη συλλογή αυτή η Σουζάν χρησιμοποιεί κολάζ, ακριλικό, μικτή τεχνική, (stamps and stencils). Συνδυάζει σχέδια από χαλιά, περσική καλλιγραφία, ισλαμικά και ανατολικά μοτίβα, ζωντανά χρώματα και υφή για να δημιουργήσει πίνακες γεμάτους ζωντάνια οι οποίοι είναι γεμάτοι κίνηση, ρυθμό και αρμονία. Τα μέρη καλλιγραφίας και κειμένου τα οποία χρησιμοποιεί στους πίνακες της προέρχονται από περσική ποίηση και χρησιμοποιούνται απλά σαν στοιχεία σχεδίου αλλά όχι σαν κείμενο. Η Σουζάν ζει στη Κύπρο εδώ και 34 χρόνια και είναι οικονομολόγος με σπουδές στη Βηρυτό και τις ΗΠΑ. Ωστόσο η Τέχνη ήταν το πραγματικό της πάθος. Η πρώτη της μύηση στη Τέχνη ήταν μέσω της μητέρας της που ήταν ζωγράφος. Η τεχνική της αναπτύχθηκε κυρίως μέσω προσωπικής προσπάθειας και μακροχρόνιων πειραματισμών.
>> Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, γκαλερί Τέχνης Δρώμενα, Λευκωσία, εγκαίνια 7μ.μ. Πληρ. 22 496398. Μέχρι 15 Οκτωβρίου. Περισσότερα στο TimeOut Cyprus

Tags Going out, διασκεδαση, εκδηλωση, φεστιβάλ, εκδηλωσεις, festival, go out


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.1043 s (231 Queries.) // Parse time: 0.3628 s // Total time: 3.4672 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X