14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 2018

Τι πρέπει να τρώει ο μαθητής;

Της Στέλλας Πετρίδου

shareit!

Χρήσιμες πληροφορίες για τους γονείς!

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε  και μαζί της αρχίζουν οι υποχρεώσεις για τους μαθητές και οι ευθύνες για τους γονείς. Είναι η περίοδος που τα παιδιά πρέπει να ξαναμπούν σε ένα πιο τακτικό καθημερινό πρόγραμμα, που να περιλαμβάνει διάβασμα, μαθήματα, αλλά και πιο συστηματική και σωστή διατροφή.

Η καθημερινή διατροφή των παιδιών τόσο στο σπίτι όσο κι έξω ή στο σχολείο είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, δεδομένου ότι το παιδί αποτελεί ένα αναπτυσσόμενο οργανισμό, ο οποίος χρειάζεται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη σωστή ανάπτυξη. Δυστυχώς όμως, μέσα στο φόρτο και τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, συχνά γονείς και μαθητές αμελούν ή δεν προσέχουν όσο θα έπρεπε την καθημερινή διατροφή.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στην διατροφή των μαθητών είναι τα παρακάτω:

• Η μη λήψη επαρκούς ποσότητας ή η αποφυγή πρωινού στο σπίτι

• Η μη λήψη κάποιου ελαφριού σνακ- κολατσιού από το σπίτι (π.χ κάποιο σάντουιτς ή σπιτικό κέικ)

• Η απουσία φρούτων και λαχανικών

• Η χρήση προ-μαγειρεμένων φαγητών

• Η κατάργηση της "ώρας του φαγητού" στην οικογένεια κ.ά.

Παιδική διατροφή – Τι πρέπει να περιλαμβάνει;

Ένα σωστό και ισορροπημένο διαιτολόγιο αποτελείται από 50 – 55% από υδατάνθρακες, 30% λίπος και 15 – 20% από πρωτεΐνες. Πρέπει να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, λευκό κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα) αλλά και άπαχο, κόκκινο κρέας (μοσχαρίσιο, χοιρινό), αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, που όλα είναι τρόφιμα με μεγάλη θρεπτική αξία.

Πέρα, ασφαλώς, από τα βασικά διατροφικά συστατικά, η διατροφή του μαθητή πρέπει να περιλαμβάνει βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού, αλλά και την ενίσχυση της μνήμης, την αύξηση της πνευματικής διαύγειας και τη μεγαλύτερη αντοχή. Ταυτόχρονα, συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αποφυγή συχνών ιώσεων και ασθενειών.

Όσον αφορά τη διατροφή των μαθητών, δεν είναι σημαντική μόνο η ποιότητα της τροφής, αλλά και η συχνότητα των γευμάτων τους στη διάρκεια της ημέρας. Η πρόσληψη μικρών, συχνών γευμάτων εξασφαλίζει στο παιδί την ικανοποιητική πρόσληψη ενέργειας, που να καλύπτει τόσο την έντονη σωματική όσο και την πνευματική τους δραστηριότητα.

Η παιδική ηλικία (από 5 – 10 ετών) αποτελεί μια σημαντική φάση της ζωής του ανθρώπου, καθώς είναι η περίοδος όπου πραγματοποιούνται σημαντικές αλλαγές στην ψυχοσωματική ανάπτυξη και ωρίμανση του παιδιού. Οι διατροφικές απαιτήσεις των παιδιών αυτής της ηλικίας ποικίλλουν ανάλογα με το ρυθμό ανάπτυξης, τη σύσταση σώματος και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας τους.

Καλή σχολική Χρονιά σε όλους!

Στέλλα Πετρίδου,

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (BSc, MSc)

RECENT TWEETSTweets from a list by ilovestyle.com