Τα 20 παραδοσιακά φεστιβάλ του Σεπτέμβρη


Τα 20 παραδοσιακά φεστιβάλ του Σεπτέμβρη

Ένας μήνας γεμάτος φεστιβάλ!

Καθώς ο τρύγος πλησιάζει, εμείς δίνουμε ραντεβού στις πλατείες των κρασοχωριών, οι οποίες ετοιμάζονται να μας υποδεχθούν με πολλές εκδηλώσεις και κυρίως άφθονο και ζεστό παλουζέ, αλλά και χαρούπια, καθώς και στην πρωτεύουσα η οποία θα μας υποδεθεί και φέτος με άφθονη μπίρα (δες αναλυτικά τα Φεστιβάλ Μπίρας, εδώ).

Σημείωσε τις ημερομηνίες και φύγαμε!

ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Γιορτή του παλουζέ στο Σούνι-Ζανατζιά
Την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου στις 19.00 στο οίκημα του Πολιτιστικού Ομίλου δίπλα στην εκκλησία της Παναγίας στη Ζανατζιά θα στηθεί μια όμορφη γιορτή που θα μοσχοβολά παράδοση! Εκεί λοιπόν όσοι παρευρεθούν θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, καθώς επίσης και τη διαδικασία απόσταξης ζιβανίας. Ακόμα στο χώρο θα στηθεί παζαράκι παραδοσιακών εδεσμάτων, όπως παλουζές, σουτζούκος και κιοφτέρκα, παστέλλι, χαλούμια, αρκατένα, ζιβανία και έψημα σταφυλιού και χαρουπιού.
Τέλος, θα προσφέρεται δωρεάν παλουζές.
INFO: Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου, οίκημα Πολιτιστικού Ομίλου, Σούνι-Ζανατζιά, επ. Λεμεσού, 19.00. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Φεστιβάλ Αρτοσκευασμάτων Γαλάτας
Την Κυριακή, 2 Σεπτεμβρίου πάμε στην όμορφη περιοχή του Τροόδους και συγκεκριμένα στη Γαλάτα. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την γνήσια κυπριακή παράδοση μέσα από ένα ιδιαίτερο και ενδιαφέρον φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ Αρτοσκευασμάτων είναι αφιερωμένο στην παρασκευή διαφόρων αρτοσκευασμάτων, αφού η περιοχή εξαιτίας των μύλων που διαθέτει έχει παράδοση στον τομέα αυτό. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Γαλάτας, στις 15.00, θα υπάρχει έκθεση παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων, θα προσφέρονται παραδοσιακά προϊόντα, θα γίνεται επιτόπια παρασκευή αρτοσκευασμάτων και παραδοσιακού ψωμιού. Επίσης θα πραγματοποιείται επίδειξη παραδοσιακών επαγγελμάτων στο χώρο του λαογραφικού μουσείου, όπως και έκθεση φωτογραφίας, ενώ θα υπάρχει πλούσιο παραδοσιακό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα. Σημείωσε ακόμα ότι την ημέρα της εκδήλωσης το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και οι βυζαντινές εκκλησίες της κοινότητας θα είναι ανοικτές για το κοινό, ενώ θα υάρχει οργανωμένη ξανάγηση η οποία θα ξεκινήσει στις 11.00 από την εκκλησία της Παναγίας Ποδύθου.
INFO: Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου, Χώρος Πολιτιστικού Κέντρου Γαλάτας, επ. Λευκωσίας, 15.00.

3η Βραδιά Γευσιγνωσίας Κολοκασιού
Η 3η Βραδιά Γευσιγνωσίας Κολοκασιού, για άλλη μια φορά θα ανοίξει τις πύλες της στις 7 Σεπτεμβρίου από τις 7 το βράδυ στο παραλιακό εστιατόριο του Δήμου Σωτήρας στην παραλία της Αγίας Θέκλας στη Σωτήρα. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν παραδοσιακές αλλά και νέες γκουρμέ συνταγές με βάση το τοπικό προϊόν της Σωτήρας το οποίο είναι το πρώτο κυπριακό προϊόν το οποίο έχει κατοχυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Προϊόν με Ονομασία Προέλευσης.
Διακεκριμένοι σεφ θα βρίσκονται στο γαστρονομικό φεστιβάλ παρουσιάζοντας τις δικές τους μοναδικά εμπνευσμένες συνταγές με ένα από τα σημαντικότερα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου μας, δίνοντας την ευκαιρία σε ντόπιους αλλά και ξένους επισκέπτες να γευτούν ξεχωριστές συνταγές.
Αξίζει να επισημανθεί ότι το 2017 έχει βραβευτεί ως "Κυπριακό Προϊόν της Χρονιάς" στα Time Out Cyprus Eating Awards.
INFO: Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, παραλία Αγίας Θέκλας, Σωτήρα, 19.00. Είσοδος ελεύθερη.

Γιορτή του Χαρουπιού Πέγειας
Μία παραδοσιακή γιορτή με κυπριακή μουσική, παραδοσιακούς χορούς και παραδοσιακά προϊόντα χαρουπιού. Αυτά και άλλα πολλά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όλοι όσοι επισκεφθούν την Πέγεια την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, στις 19.30. Και παρόλο που το πρόγραμμα δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στο πλαίσιο της γιορτής θα πραγματοποιείται παρασκευή προϊόντων χαρουπιού και παραδοσιακών πιάτων. Στο χώρο θα πωλούνται παραδοσιακά φαγητά και ποτά, παραδοσιακά γλυκά από χαρούπι, φρέσκια Αναρή (τυρί cottage) με σιρόπι χαρουπιού, ρέσι και διάφορα άλλα παραδοσιακά πιάτα, παραδοσιακά χειροποίητα προϊόντα. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε ένα χώρο ιερό, μαγικό, σ' ένα τοπίο με μοναδική ομορφιά και ιστορία, στην πλατεία της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου Πέγειας και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλο το κοινό.
INFO: Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, πλατεία εκκλησίας Αγίου Γεωργίου Πέγειας, Πάφος, 19.30. Είσοδος ελεύθερη.

30ο Φεστιβάλ Παστελιού
Το όμορφο χωριό Ανώγυρα της επαρχίας Λεμεσού, διοργανώνει και φέτος, όπως κάθε Σεπτέμβριο, το καθιερωμένο "Φεστιβάλ Παστελιού". Άλλωστε, το παστέλι είναι άμεσα συνδεδεμένο με το χωριό, ενώ το συγκεκριμένο φεστιβάλ έχει πλέον καταστεί θεσμός, καθώς φέτος διοργανώνεται για 30η χρονιά. Το φεστιβάλ διοργανώνουν το Κοινοτικό Συμβούλιο Ανώγυρας και ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων. Το φεστιβάλ θα απολαύσουμε επίδειξη παρασκευής Παστελιού, Παραδοσιακούς Κυπριακούς Χορούς από τον Πολιτιστικό Χορευτικό Όμιλο ΔΙΟΝΥΣΟΣ και Καλλιτεχνικό Λαικό Πρόγραμμα. Η είσοδος ανέρχεται στα 13 ευρώ για μεγάλους και 8 ευρώ για παιδιά. Η τιμή συμπεριλαμβάνει φαγητό, παστέλι, κουλουρούδκια και παγωτό χαρούπι.
INFO: Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, Ανώγυρα, επ. Λεμεσού, 18.30. Είσοδος: €13 & €8 (παιδιά).

2o Φεστιβάλ Πορτοκαλιού
Για άλλη μία χρονιά η μικρή κοινότητα της Μηλιού της ορεινής επαρχίας της Πάφου διοργανώνει ένα ζουμερό και ενδιαφέρον φεστιβάλ με πολλές εκδηλώσεις και πρόϊόντα. Πρόκειται για το 2ο Φεστιβάλ Πορτοκαλιού Μηλιούς το οποίο θα μας μάθει τα πάντα για το κυπριακό φρούτο. Η κοινότητα διοργανώνει μία όμορφη γιορτή με πρωταγωνιστή το πορτοκάλι και καλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Λαογραφικό Όμιλο Κτήμα. Στην πλατεία του χωριού θα υπάρχουν περίπτερα με πορτοκάλια, φρέσκο χυμό, λικέρ πορτοκαλιού, μπύρα με άρωμα πορτοκαλιού, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, κλέφτικο στον ξυλόφουρνο, ποτά, μέλι του θυμαριού, του ανθού και της βελανιδιάς, και πολλά άλλα παραδοσιακά εδέσματα και παράγωγα του πορτοκαλιού.
Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου τις 19.00 στην πλατεία Αγίας Παρασκευής στην Μηλιού.
INFO: Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, πλατεία Αγίας Παρασκευής, Μηλιού.

Φεστιβάλ Δικώμου
Το λεωφορείο για το Φεστιβάλ Δικώμου ξεκίνησε και σκοπός του είναι να φτάσει στη Λακατάμια στη Λευκωσία, την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου. Εκεί, στις 18.00, θα αρχίσει το πρώτο Φεστιβάλ Δικώμου, το οποίο διοργανώνεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο Κάτω Δικώμου, σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Πάνω Δικώμου. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από Δικωμίτες καλλιτέχνες και να δοκιμάσουν παραδοσιακά εδέσματα όπως πόμπες, λοκμάδες, μαχαλεπί, παγωτό, παλουζέ και οφτό κλέφτικο. Επίσης στο χώρο θα στηθεί ένας παιχνιδότοπος για να διασκεδάσουν και οι μικροί μας φίλοι, αλλά και στέκι νεολαίας, ενώ παράλληλα θα λάβουν χώρα και διάφορες εκθέσεις όπως φωτογραφίας, ζωγραφικής, βιβλίου και αντικειμένων. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.
INFO: Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, Πάρκο Αγίου Γεωργίου, αμφιθέατρο Λακατάμιας, Λευκωσία, 18.00. Είσοδος ελεύθερη. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες στο TimeOut Cyprus.

Tags ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ, φεστιβάλ, διασκεδαση, εκδηλωση, go out


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.7870 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3433 s // Total time: 2.1303 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X