Πίσω στο σχολείο: Συμβουλές για μία ομαλή μετάβαση


Πίσω στο σχολείο: Συμβουλές για μία ομαλή μετάβαση

Διαβάστε αναλυτικά

Ο Σεπτέμβριος έρχεται και οι διακοπές φτάνουν στο τέλος. Οι όμορφες, ανέμελες καλοκαιρινές μέρες φεύγουν και τη θέση τους παίρνουν και πάλι οι καθημερινές συνήθειες και το καθημερινό μας πρόγραμμα. Η προσαρμογή αυτή συνηθίζει να είναι δύσκολη για τα παιδιά αλλά και για ,τους ίδιους τους γονείς. Είτε τα μικρά σας πάνε για πρώτη φορά σχολείο είτε επιστρέφουν μετά από βδομάδες καλοκαιρινής διασκέδασης, υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι που θα μπορούσαν να τα βοηθήσουν ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα τόσο πρακτικά όσο και συναισθηματικά για τη νέα σχολική χρονιά.

Συμβουλή #1 – Προσαρμογή στην καθημερινή ρουτίνα

Επιστρέφοντας στο σπίτι μια βδομάδα πριν το σχολείο ξεκινήσει, καλό θα ήταν να επαναφέρετε το καθιερωμένο ωράριο ύπνου. Επομένως, σταδιακά ο βραδινός ύπνος να γίνεται λίγο νωρίτερα και τα πρωινά "χουζουρέματα" λίγο μικρότερα. Προσπαθήστε να ετοιμάζονται τα παιδιά σε συγκεκριμένο χρόνο – ντύσιμο, μπάνιο, βούρτσισμα δοντιών – ακόμα και εάν δεν έχετε να πάτε κάπου συγκεκριμένα. Θα κερδίσετε πολύ χρόνο τη στιγμή που θα το χρειαστείτε! Επίσης κρατήστε ένα σταθερό ωράριο φαγητού παρόμοιο με αυτό που ακολουθείτε όταν πηγαίνουν σχολείο καθότι αυτό θα παρέχει και σε σας και στα παιδιά μια σταθερή μετάβαση από το σπίτι προς το σχολείο. Φυσικά, όσο πιο σύντομα αρχίσετε αυτό το πρόγραμμα τόσο πιο εύκολο θα είναι και για εκείνα να προσαρμοστούν ομαλά.

Συμβουλή #2 – Δείξτε ενθουσιασμό

Οι πλείστοι μαθητές προσεγγίζουν την έναρξη μιας νέας σχολικής χρονιάς με ανησυχία και στην περίπτωση που το παιδί σας είχε δυσκολίες στο σχολείο τον προηγούμενο χρόνο, τότε είναι πολύ λιγότερες οι πιθανότητες να είναι χαρούμενο που θα γυρίσει πίσω στην τάξη.

Για να μετριάσετε τους φόβους του παιδιού σας, κάντε το καλύτερο για να προβάλλετε μια στάση εμπιστοσύνης και ενθουσιασμού:

• Όταν μιλάει για προβλήματα που είχε, συζητήστε τους τρόπους με τους οποίους συνεργαστήκατε για να βρείτε λύσεις σε αυτές τις κρίσεις και ενημερώστε τον ότι θα συνεχίσετε να κάνετε οτι μπορείτε για να κάνετε την ακαδημαϊκή του εμπειρία όσο πιο ευχάριστη και παραγωγική γίνεται.
• Εάν το παιδί σας εκφράζει ανησυχία για την αντιμετώπιση ορισμένων εκπαιδευτικών ή συμμαθητών, υπενθυμίστε του τους φίλους αλλά και τους δασκάλους με τους οποίους έχει δημιουργήσει μια θετική σχέση.
• Αν το παιδί σας αρχίσει να ασχολείται με τις απογοητεύσεις που είχε στο παρελθόν, τονίστε ότι αυτό είναι ένα νέο έτος, μια νέα αρχή και μια νέα ευκαιρία. Και μην σταματάς ποτέ να του λές πόσο υπερήφανος είσαι γι 'αυτό και πόσο σίγουρος είσαι ότι θα μπορέσει να έχει ένα επιτυχημένο έτος.

Συμβουλή #3 – Να είστε ρεαλιστές

Η ενδυνάμωση της αίσθησης εμπιστοσύνης και ενθουσιασμού στο παιδί σας είναι ένα σημαντικό μέρος της προετοιμασίας για μια νέα σχολική χρονιά, αλλά προσέξτε να μην αυξήσετε τις προσδοκίες του πολύ ψηλά.

Μπορεί να είναι δελεαστικό να διευκολύνετε το παιδί σας υποσχόμενος ότι καμία από τις απογοητεύσεις που βίωσε στο παρελθόν δεν θα υπάρξει και πάλι φέτος, αλλά όταν αυτό δεν γίνει, μπορεί να πρέπει να αντιμετωπίσετε ένα παιδί που είναι απογοητευμένο από την κατάσταση αλλά και απογοητευμένο απέναντι στο πρόσωπο σας αφού του υποσχεθήκατε ότι δεν θα χρειαστεί να περάσει ξανά όλα αυτά.

Βεβαιωθείτε ότι μετριάζετε τον ενθουσιασμό σας με υγιείς δόσεις ρεαλισμού:

• Αν το παιδί σας έχει αγωνιστεί με βαθμούς στο παρελθόν, μην μιλάτε για μία άριστη χρονιά. Αντ 'αυτού, βοηθήστε το να αναγνωρίσει μικρά, μετρήσιμα επιτεύγματα που μπορεί να κάνει, όπως το να βελτιώσει τη συμμετοχή του.
• Αν είχε προβλήματα με ορισμένους μαθητές στο παρελθόν, μην προσποιείστε ότι αυτά τα παιδιά δεν θα το ενοχλούν πια (γιατί μάλλον θα το κάνουν). Αντ'αυτού, πες του ότι θα ενημερώσεις τον δάσκαλο για το τί συμβαίνει και βρείτε μαζί άλλους τρόπους με τους οποίους θα μπορεί είτε να αποτρέψει τις συγκρούσεις είτε να τις επιλύσει όταν προκύψουν.
• Ενθαρρύνετε το να δοκιμάσει νέα αθλήματα ή δραστηριότητες, αλλά μην το οδηγήσετε στο να πιστεύει ότι πρέπει να παίξει "πρωταγωνιστικό ρόλο" για να έχει μια σημαντική εμπειρία. Μιλήστε για την αξία της συμμετοχής και τα οφέλη της συνεργασίας και του παιχνιδιού μαζί με τους συνομηλίκους του.

Συμβουλή #4 – Να είστε προετοιμασμένοι

Για πολλούς μαθητές, η πιο δύσκολη πτυχή μιας νέας σχολικής χρονιάς είναι ο φόβος του άγνωστου. Τι γίνεται αν ο δάσκαλός μου είναι κακός; Τι γίνεται αν δεν μπορώ να κάνω φίλους; Τι συμβαίνει εάν δεν μπορώ να βρω την τάξη μου ή αν δεν καταλαβαίνω τα μαθήματα;

Δεν υπάρχει τρόπος να διαλύσετε όλες αυτές τις ανησυχίες, αλλά μπορείτε να μειώσετε αρκετά το άγχος του παιδιού σας με το να μειώσετε όσο το δυνατόν περισσότερες άγνωστες πτυχές:

• Αν το παιδί σας θα παρακολουθήσει ένα νέο σχολείο, φροντίστε να κάνετε μια γρήγορη περιήγηση στο κτίριο το καλοκαίρι. Περπατώντας στις αίθουσες και κοιτάζοντας στις αίθουσες διδασκαλίας, θα μπορέσει να εξοικειωθεί το παιδί σας με το νέο περιβάλλον του.
• Ρυθμίστε μια γρήγορη συνάντηση με τον δάσκαλο του παιδιού σας..
• Καθ 'όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, συζητήστε με το παιδί σας διάφορες τεχνικές επίλυσης προβλημάτων. Για παράδειγμα, συζητήστε τους καλύτερους τρόπους για να απαντήσει σε περίπτωση που ένας μαθητής τον φοβερίζει, αν δεν καταλαβαίνει ένα μάθημα, ή εάν έχει κάποιο πρόβλημα με τον δάσκαλό του. Μιλώντας μέσω πιθανών προβλημάτων προτού εμφανιστούν, μπορεί να εξοπλιστεί το παιδί σας με την εμπιστοσύνη που χρειάζεται για να ξεπεράσει πολλά από τα πιο κοινά εμπόδια που μπορεί να προκύψουν.

Μαρία Φωτιάδου

Κλινική Ψυχολόγος

Τ: +357 97701702
 

Tags μαρια φωτιαδου, σχολειο, παιδι, γονεις, επιστροφη


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.0070 s (228 Queries.) // Parse time: 0.6729 s // Total time: 3.6799 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X