Η δύναμη του γέλιου στην καθημερινή μας ζωή


Η δύναμη του γέλιου στην καθημερινή μας ζωή

Διαβάστε αναλυτικά

Αν  σκεφτούμε ότι το γέλιο έχει θετική επίδραση σε σωματικό, πνευματικό και ψυχολογικό επίπεδο, μπορούμε να διαμορφώσουμε και την άποψη ότι προωθεί την καλή υγεία. Η πιο φανερή επίδραση του γέλιου είναι στη διάθεση όμως εξυπηρετεί διάφορες και ποικίλες λειτουργίες.

Άτομα που στρεσάρονται εύκολα αλλά διαθέτουν υψηλή αίσθηση χιούμορ, εστιάζουν λιγότερο σε οτιδήποτε μπορεί να απειλεί τη σωματική και ψυχολογική τους ευμάρεια και έτσι ελαχιστοποιούν την κόπωσή τους.

Το χιούμορ αποτελεί έναν ώριμο, φυσιολογικό, υγιή και προσαρμοστικό μηχανισμό άμυνας απέναντι σε συναισθήματα νευρικότητας, στενοχώριας, απογοήτευσης, απομόνωσης που συντείνουν στο άγχος και στην κατάθλιψη. Το χιούμορ ως μηχανισμός άμυνας , διευκολύνει την έκφραση συναισθημάτων και συγκρούσεων με έναν ασφαλή και μη επιθετικό τρόπο. Επιτρέπει επίσης στο άτομο να αντέξει αλλά και να εστιάσει σε πράγματα που είναι εξαιρετικά δύσκολο κάποιες φορές να εκφραστούν.

Μειώνει την αίσθηση του πόνου και μας επιτρέπει να είμαστε λίγο πιο ανεκτικοί στη δυσφορία που προκαλεί ο πόνος.

Επιπλέον, το χιούμορ και το γέλιο συντείνουν ώστε να ανακτηθεί ο έλεγχος μιας δύσκολης ή προβληματικής κατάστασης αφού το άτομο αισθάνεται ικανό να χειριστεί ό,τι το προβληματίζει.

Το χιούμορ, το γέλιο και η καλή διάθεση που συνεπάγεται, δρουν ως παράγοντας κινητοποίησης ώστε να είμαστε πιο δεκτικοί να δοκιμάσουμε και να εμπλακούμε σε νέες δραστηριότητες, να γνωρίσουμε νέα άτομα και καταστάσεις. Άρα, ενθαρρύνει τη δημιουργία και διατήρηση σχέσεων και ενισχύει την επικοινωνία. Επιπλέον, ευνοεί την πιο δημιουργική σκέψη.

Επομένως:

Επεξεργαστείτε λίγο τον εαυτό σας και δέστε τι σας κάνει να γελάτε. Να είστε ειλικρινής με τον εαυτό σας – μην ανησυχείτε για το ότι θα παρεξηγηθείτε επειδή βρίσκεται κάτι αστείο ή ξεκαρδιστικό. Μην ξεχνάτε ότι το γέλιο είναι υποκειμενική υπόθεση.

Αναζητείστε ό,τι σαν κάνει να γελάτε –  βιβλία, βίντεο κτλ. Χτίστε τη δική σας βιβλιοθήκη γέλιου.

Εάν εκπαιδεύσετε λίγο τον εαυτό σας στο χιούμορ, δε θα χρειάζεται να καταβάλλετε ιδιαίτερες προσπάθειες να γελάσετε. Η χαρούμενη διάθεση θα υπάρχει και θα εκδηλώνεται και έτσι θα εμβολιάζεται και τους γύρω σας με τη θετική σας ενέργεια.

Το χιούμορ και το γέλιο είναι καθαρά προσωπικό θέμα και ο καθένας γελά με διαφορετικά πράγματα. Συνεισφέρουν στην καλή υγεία, όμως από μόνα τους δεν κάνουν θαύματα. Αποτελούν όμως μια καλή και αισιόδοξη αρχή. Γι’αυτό, γελάτε!

Μαίρη Ιωάννου

Εγγεγραμενη Κλινικός Ψυχολόγος

Tags γελιο


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5136 s (233 Queries.) // Parse time: 0.2030 s // Total time: 2.7166 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X