Γυμναστήριο: προστασία στον κορμό


Γυμναστήριο: προστασία στον κορμό

Ξεκίνησε η άνοιξη που είναι συνήθως και η περίοδος που αυξάνονται οι εγγραφές στα γυμναστήρια. Όλοι θα κάνουν τη προετοιμασία τους για το καλοκαίρι και θα γυμνάσουν το κορμί τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτή είναι όμως και η περίοδος που αυξάνονται οι επισκέψεις στα φυσιοθεραπευτήρια για θεραπείες που αφορούν τραυματισμούς στη μέση λόγω κακής εκγύμνασης.

Ένας σταθερός κορμός κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε μορφής γυμναστικής είναι και το κλειδί για να αποφεύγουμε τραυματισμούς, τραβήγματα, ολισθήσεις σπονδύλου και τενοντίτιδες. Δυστυχώς αν και όλοι γνωρίζουμε το σωστό ζέσταμα, τις διατάσεις πριν και μετά τις ασκήσεις στο γυμναστήριο, σχεδόν πάντα ξεχνάμε τη σημαντικότητα της σταθεροποίησης του κορμού.
Η πραγματική δύναμη και σταθερότητα του σώματος μας έρχεται από τους εν το βάθει μυς του κορμού, όπως τον εγκάρσιο κοιλιακό για σταθερή μέση, τους πολυσχιδείς για την ίσια μας στάση, τον τετράγωνο οσφυϊκό για ασφαλείς πλάγιες κάμψεις του κορμού.

Είναι συνήθως οι μυς που δε γυμνάζει κάποιος εκτός αν ξεκινήσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που αφορά τη σταθεροποίηση κορμού ή αν ψάξει τόσο το θέμα της κεντρικής ενδυνάμωσης όσο της περιφερικής και ασχολείται με τα δύο αυτά μέρη ξεχωριστά ή και σε συνδυασμό.

Η σημαντική ενδοκοιλιακή πίεση που ασκείται από τους κοιλιακούς και ραχιαίους μυς κατά τη διάρκεια γυμναστικής σταθεροποιεί τη σπονδυλική στήλη και αυτό αφήνει τα άκρα να λειτουργούν καλύτερα, στο σωστό εύρος κίνησης και με το απαραίτητο φορτίο. Είναι γεγονός ότι αν σταθεροποιηθεί σωστά ο κορμός, τότε η περιφέρεια (τα άκρα γενικά) δε μπορεί ούτε να υπερφορτωθεί αλλά ούτε να υπολειτουργήσει απλά επειδή νιώθουμε την ιδιοδεκτικότητα να αλλάζει. Αυτή η έλλειψη ισορροπίας και δύναμης μας δείχνει ότι η άσκηση δε γίνεται σωστά και πρέπει να το πάμε πάλι από την αρχή.

Το σώμα μας μπορεί να στείλει πολλά μηνύματα ταυτόχρονα και αυτό μας βοηθά πολύ κατά τη διάρκεια της εκγύμνασης, φτάνει όμως να το καταλαβαίνουμε και να το βοηθάμε. Το σημαντικότερο μέρος της εκγύμνασης του σώματος μας δεν είναι τόσο το να σηκώνουμε τεράστια φορτία όσο το να γίνεται σωστά μια άσκηση, κρατώντας τη σωστή θέση και απομονώνοντας όσο το δυνατό περισσότερο το σημείο το οποίο θα γυμνάσουμε.

Αν ακολουθείτε τις οδηγίες επαγγελματία γυμναστή ή άλλου επαγγελματία που γνωρίζει άρτια την ανατομία του σώματος, τότε δεν έχετε κάτι να σας ανησυχεί. Από την άλλη συχνά γίνονται ασκήσεις με λάθος τρόπο ή λάθος φόρτιση ή ακόμα και τα δύο αυτά σε συνδυασμό, που μακροχρόνια θα προκαλέσουν κάποια δυσφορία ή ακόμα και τραυματισμό.

Ο τραυματισμός από άσκηση με φορτίο σε μη σταθεροποιημένη θέση μπορεί να είναι απλά μια τενοντίτιδα αλλά και ένα σοβαρό θέμα όπως μια σπονδυλολίσθηση ή ακόμα και μια επικίνδυνη δισκοπάθεια. Κάτι τέτοιο μπορεί να χρειαστεί μήνες για αποκατάσταση με φυσιοθεραπεία αν αποφύγει κάποιος το χειρουργείο. 


 
Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι τα κάνουμε όλα σωστά κατά τη διάρκεια της εκγύμνασης που εμείς επιλέγουμε και συνήθως δε δεχόμαστε εισηγήσεις από κανένα. Η αλήθεια όμως είναι πως στη λεπτομέρεια κρύβεται η πραγματική διαφορά και σε αυτή τη περίπτωση η διαφορά είναι μεταξύ σωστής άσκησης ή ενός τραυματισμού.

Όπως βλέπετε και στις εικόνες οι διαφορές του λάθους από το σωστό τρόπο άσκησης είναι μηδαμινές, μπορεί να είναι μια μικρή έξω στροφή ώμου περισσότερο από ότι χρειάζεται ή κάμψη της κεφαλής που αυτόματα αλλάζει τη θέση των ώμων κάνοντας το φορτίο κατά τη διάρκεια της άσκησης να μετατοπιστεί σε λάθος μέρος.

Για όσους από εσάς που ξεκινάτε το πρόγραμμα εκγύμνασης σας αρχικά εύχομαι καλή επιτυχία στην επίτευξη των στόχων σας και ταυτόχρονα σας ενθαρρύνω να απευθυνθείτε σε σωστούς επαγγελματίες για να αποφύγετε πιθανούς τραυματισμούς οι οποίοι μπορεί να σας ταλαιπωρήσουν για αρκετό χρονικό διάστημα. 

Tags γυμναστήριο, κορμος, Σώμα, ΑΚΗΣ ΠΑΛΛΙΔΗΣ, ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.4176 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3470 s // Total time: 2.7646 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X