ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ

01 ΜΑΡΤΙΟΥ, 2018

Άρκτος, Η νέα τάση στη διαδικτυακή μάθηση

shareit!

Η ιδέα ξεκίνησε από την προσωπική μου εμπειρία ως μητέρα τεσσάρων παιδιών. Στην προσπάθεια μου να τους δώσω τα καλύτερα ακαδημαϊκά εφόδια σπαταλούσα πολύ μεγάλο μέρος του χρόνου μου στις μετακινήσεις από και προς τα διάφορα φροντιστήρια. Η διαδικασία αυτή ήταν φοβερά ψυχοφθόρα και κουραστική τόσο για μένα όσο και για τα παιδιά. 

Η δική μου ακαδημαϊκή κατάρτιση στη διαδικτυακή εκπαίδευση  με βοήθησε να προσδιορίσω πως το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται στο εξωτερικό. Με σχετική έρευνα μεταξύ Κυπρίων γονιών και μαθητών επιβεβαιώσαμε την τεράστια ανάγκη και ετοιμάσαμε την κατάλληλη λύση.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα Άρκτος δίνει την δυνατότητα σε μαθητές και καθηγητές να διεξάγουν τα μαθήματα τους από τον χώρο τους ανεξαρτήτως απόστασης, και σε χρόνο που οι ίδιοι καθορίζουν, βάσει του δικού τους προγράμματος. Η «διαδικτυακή τάξη» μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 24 μαθητές, παρέχοντας οπτική και ακουστική επαφή μεταξύ τους, διαδραστικό πίνακα, κοινή πρόσβαση σε διδακτικό οπτικοακουστικό υλικό όπως φυλλάδια, βίντεο, και ηχητικά αρχεία. Όλες οι τάξεις βιντεοσκοπούνται επιτρέποντας στο/η μαθητή/τρια να ξαναδεί το μάθημα για καλύτερη εμπέδωση.

Τα πλεονεκτήματα της πλατφόρμας είναι πολλά. Τα κυριότερα είναι η εξοικονόμηση χρόνου στις μετακινήσεις, το χαμηλό κόστος, η ευελιξία στην ώρα του μαθήματος, η αμεσότητα στην κάλυψη έκτακτων μαθησιακών αναγκών, η μεγάλη επιλογή καθηγητών, η δυνατότητα  βιντεογράφησης των μαθημάτων για καλύτερη εμπέδωση και η ευκολία στη χρήση της.

Οι δυνατότητες της πλατφόρμας είναι πολύ μεγάλες και εξελίσσονται συνεχώς. Το Άρκτος απευθύνεται πρωτίστως σε μαθητές πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και σε όσους θέλουν να ενισχύσουν τη γνώση τους σε ειδικά γνωστικά αντικείμενα, π.χ. χρήση phοtoshop, e-commerce. Τα δημοφιλέστερα γνωστικά αντικείμενα για μαθητές είναι μαθηματικά, φυσική, οικονομικά και λογιστική. Απευθύνεται επίσης σε οργανισμούς που θέλουν να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους επωφελούμενες των προαναφερθέντων πλεονεκτημάτων.

Το άμεσο κόστος δεν διαφέρει σημαντικά, αλλά το έμμεσο κόστος είναι πολύ χαληλότερο λόγω των εξοικονομήσεων στις μετακινήσεις. Η πληρωμή γίνεται με πιστωτική κάρτα κατά την επιβεβαίωση του μαθήματος μεταξύ μαθητή και καθηγητή.

Παρόλο που βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια της ζωής του Άρκτος, η ανταπόκριση είναι πολύ ενθαρρυντική. Η επιτυχία παρόμοιων εγχειρημάτων στο εξωτερικό δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τη μελλοντική της πορεία ως μία αξιόπιστη εναλλακτική μέθοδος εκπαίδευσης.

Μαρία Λεωνίδου

RECENT TWEETSTweets from a list by ilovestyle.com