Ο Νίκος Αναστασιάδης φωτογραφίζεται με τα εγγόνια του για το περιοδικό "ΟΚ!" και αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ζωής του


Ο Νίκος Αναστασιάδης φωτογραφίζεται με τα εγγόνια του για το περιοδικό "ΟΚ!" και αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ζωής του

Τι θα έλεγε στους ανθυποψηφίους του Νικόλα Παπαδόπουλο και Σταύρο Μαλλά; 

Είναι αυθόρμητος, καμιά φορά τόσο παρορμητικός που παρεξηγείται. Είναι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο περιοδικό "ΟΚ!" και το δημοσιογράφο Γιώργο Μιχαήλ αποκαλύπτει, αλλά και αποκαλύπτεται! Η προσωπική του ζωή, οι σχέσεις, η πολιτική του καριέρα, οι δημοσκοπήσεις και ...το "κούρεμα", ενώ σικαγραφεί, παράλληλα, τον άνθρωπο, τον οποίο θεωρεί "πηγή" για τον πόλεμο που δέχθηκε η οικογένειά του.

"Η συνέντευξη ορίστηκε στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Είναι μεσημέρι, τα πάντα είναι χιονισμένα, το τοπίο πανέμορφο και ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με υποδέχεται στο γραφείο του, ντυμένος απλά και ιδιαίτερα ευδιάθετος. Από την πρώτη στιγμή αντιλαμβάνομαι ότι είναι έτοιμος για μια απόλυτα χαλαρή συνέντευξη. Δεν δέχεται, φυσικά, να ξεκινήσουμε, αν δεν πιούμε ένα ζεστό τσάι και κεραστώ από τους υπέροχους κουραμπιέδες, μελομακάρονα και αμυγδαλωτά. Πριν καν αρχίσω τις ερωτήσεις μου μού λέει χαμογελώντας: "Η συνέντευξη θα είναι πολύ χαλαρή, οπότε οι απαντήσεις μου δεν θα έχουν προεκλογικό χαρακτήρα" γράφει ο Γιώργος Μιχάηλ. Μια εβδομάδα μετά, κρατώντας την υπόσχεση που είχε δώσει για μια φωτογράφηση με τα εγγονάκια του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφήνεται στον φακό του φωτογράφου Βαλεντίνου Παπακωνσταντίνου, απολαμβάνοντας τον ρόλο του παππού για τους Άντη, Γιώργο, Νίκο και Νίκολα.

Κάνατε απολογισμό για τη χρονιά που μας πέρασε; Τι κρατάτε και τι διαγράφετε;
Κρατάω σχεδόν τα πάντα.

Υπάρχει κάτι που δεν πετύχατε στην προσωπική σας ζωή ή στον πολιτικο στίβο και θα θέλατε να το πετύχετε;
Ναι, την προσωπική μου ελευθερία, την οποία έχω στερηθεί από το 1981.
Κύριε Αναστασιάδη, καθημερινά έχετε ένα ιδιαίτερα βαρυφορτωμένο πρόγραμμα, δεκάδες υποχρεώσεις, εκδηλώσεις, πολιτικές συναντήσεις, ταξίδια κτλ. Σας λείπει που δεν μπορείτε να καθίσετε στην πολυθρόνα σας και να δείτε μια ταινία ή κάτι στην τηλεόραση;
Μου λείπει πολύ που δεν μπορώ να πάω σε μια καφετερία σαν άνθρωπος. Μου λείπει που δεν μπορώ να προγραμματίσω πότε μπορώ να περπατήσω, με ποιους μπορώ να βρεθώ, ποια ώρα θα συναντηθώ με φίλους μου, σε ποιο εστιατόριο θα πάω που δεν θα είναι επιλογή κάποιων άλλων.
Νιώθετε πως παραμελείτε τη σύζυγό σας;
Μετά από τόσα χρόνια ακόμα και αν υπήρχαν αντιστάσεις, επιδεικνύει κατανόηση και έχει χωνέψει πως η πορεία μου ήταν και θα είναι προδιαγεγραμμένη.

Διαφώνησε ποτέ μαζί σας η κα Αναστασιάδη σε κάποια πολιτική απόφασή σας και πώς αντιδράσατε;
Δεν συζητάμε θέματα πολιτικής στο σπίτι. Όσον αφορά στην προσωπική μας ζωή υπάρχει ζευγάρι που δεν διαφωνεί; 

Πείτε μας μια μεγάλη διαφωνία σας.
Για παράδειγμα, εγώ λατρεύω τους σκύλους. Η Άντρη είναι ψυχωτική με την καθαριότητα, δεν μπορεί να ανεχτεί να γυρνάνε όλη μέρα στο σπίτι οι σκύλοι. Είναι μια σημαντική διαφωνία.

Και πώς το λύνετε; Της λέτε "είμαι εγώ ο πρόεδρος και εγώ αποφασίζω";
(γελάει) Όχι. Απλούστατα μένει έξω από το σπίτι ο σκύλος. Πληρώνει το τίμημα ο σκύλος!

Πίσω από έναν ισχυρό άντρα, λένε πως κρύβεται και μια πολύ δυναμική γυναίκα. Ισχύει αυτό και στη δική σας περίπτωση;
Οφείλω να ομολογήσω πως όσον αφορά στην οικογένεια και στην ανατροφή των παιδιών μας την κύρια ευθύνη έφερε, και μάλιστα με τεράστια επιτυχία, η Άντρη.
Είστε σύζυγος, πατέρας, παππούς. Πώς είναι η ζωή του Νίκου Αναστασιάδη μακριά από την πολιτική;
Δεν έχω δυστυχώς τον ελεύθερο χρόνο που θα ήθελα, όπως τον έχει ο κάθε φυσιολογικός άνθρωπος.

Αν είχατε ελεύθερο χρόνο, πώς θα τον αξιοποιούσατε;
Μου αρέσει το κυνήγι και να παρακολουθώ ποδόσφαιρο. Αλλά, αν πας ποδόσφαιρο, δεν μπορείς να εκφραστείς, γιατί θα ακούσεις τα εξ αμάξης από τους άλλους. Και το κυνήγι που κατά κανόνα είναι Κυριακές είτε θα εκφωνώ λόγους σε μνημόσυνα ή κάποια άλλη υποχρέωση θα έχω.

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερό σας ελάττωμα;
Όπως κάθε άνθρωπος, έχω και εγώ τα ελαττώματά μου. Πολλές φορές, αν και πλέον το περιόρισα, δεν μπορούσα να ελέγξω τον παρορμητισμό μου.

Όλα αυτά τα χρόνια έχετε κρατήσει παιδικούς φίλους;
Πάνω απ' όλα δεν έχω εχθρούς. Εγώ προσωπικά δεν αισθάνομαι κακία προς κανέναν. Το μόνο προτέρημα που αναγνωρίζω στον εαυτό μου είναι πως, εάν κάποιος μου συμπεριφερθεί με τρόπο εχθρικό, η έγνοιά μου είναι να τον συναντήσω, για να του εκφράσω την πικρία μου, και μόλις το κάνω διαγράφεται η όποια δυσανασχέτηση μού έχει προκληθεί.

Οι κόρες και τα εγγόνια σας είναι η τεράστια αδυναμία σας. Πώς αξιοποιείτε τον χρόνο σας μαζί τους;
Φροντίζω είτε Σάββατο είτε Κυριακή μεσημέρι να είναι όλη η οικογένεια μαζί. Οι καλύτερες μέρες, που μου δίνεται η ευκαιρία να τους χαρώ, είναι όταν πηγαίνουμε στο Τρόοδος Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι.

Αν δεν ήσασταν πολιτικός ή δικηγόρος, ποιο θα θέλατε να είναι το επάγγελμά σας;
Δικηγόρος!

Πάντα είχα την εξής απορία. Πώς μπορείτε να διαχειρίζεστε τα χιλιάδες "θέλω" των πολιτών. Φαντάζομαι σε κάθε δημόσια επίσκεψή σας, εκατοντάδες πολίτες σάς ζητούν πράγματα. Πώς το διαχειρίζεστε όλο αυτό; Υπάρχει μαγική συνταγή;
Υποσχέσεις δεν δίνω, αφού δεν έχω τον χρόνο να ακούσω το πρόβλημα. Τα διάφορα θέματα ανατίθενται, εάν είναι ανθρωπιστικής φύσεως, στους διοικητικούς λειτουργούς του Προεδρικού, για να ερευνήσουν εάν και κατά πόσον μπορεί να επιλυθεί το αίτημα. Αν είναι ανθρωπιστικό, κατά κανόνα λύνεται. Αν είναι για ρουσφέτι, νομίζω πως αυτήν την πενταετία αποδείξαμε πως δεν ακολουθούμε τις μεθόδους του παρελθόντος. Εξού και το ότι μπορεί σε όλα να ασκείται κριτική από την αντιπολίτευση, αλλά εκεί που δεν ασκείται κριτική -όσο και να το ήθελαν κάποιοι- είναι στον τρόπο διαχείρισης των προσλήψεων, των προαγωγών, κ.λπ.

Πρόσφατα συναντηθήκατε με τον Ντόναλτ Τραμπ. Ποιες οι εντυπώσεις σας;
Ήταν μια συνάντηση μερικών λεπτών στην καθιερωμένη δεξίωση που δίνει. Δεν μπορείς να σχηματίσεις άποψη ή να ψυχολογήσεις κάποιον άνθρωπο μέσα από μια ολιγόλεπτη συνάντηση και μια χειραψία. Άποψη σχηματίζεις από τις πολιτικές που ακολουθεί ένας ηγέτης.

Τι θα τον συμβουλεύατε;
Έχω την εντύπωση πως ως Πρόεδρος μιας μικρής χώρας, όπως είναι η Κύπρος, θα ήταν υπερβολικά αλαζονικό να δίνω συμβουλές στον Πρόεδρο μιας υπερδύναμης. Βεβαίως μια γενική παρατήρηση είναι πως, όταν οι ΗΠΑ λαμβάνουν αποφάσεις, και με δεδομένες τις συμμαχίες που έχουν, θα πρέπει, κατά την άποψή μου, να συνεννοούνται και με τους συμμάχους τους. Η πρόσφατη, για παράδειγμα, απόφαση για τα Ιεροσόλυμα έφερε την Αμερική σε αντιπαράθεση με την Ευρώπη. Η συνεννόηση με φιλικά προσκείμενα κράτη είναι η καλύτερη συνταγή για σοφότερες αποφάσεις.

Τι είναι αυτό που δεν γνωρίζει ο κόσμος για τον Νίκο Αναστασιάδη;
Ενδεχομένως τον πραγματικό Νίκο Αναστασιάδη! Η εικόνα που έδωσα στο παρελθόν, τουλάχιστον με τις τηλεοπτικές μου εμφανίσεις, τις έντονες συζητήσεις, τις έντονες αντιπαραθέσεις, την ειρωνεία, που ενίοτε χρησιμοποιούσα, οδήγησαν στον σχηματισμό μιας εικόνας, που δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που είμαι στην πραγματικότητα. Τώρα, άρχισαν να καταλαβαίνουν πως δεν είμαι ο κακός λύκος! Αντίθετα, εκπλήσσονται και μου λένε πως είμαι πολύ ανθρώπινος. Πλέον θεωρώ πως ξεπεράστηκε το πρόβλημα.

Πόσο συχνά κάνετε αυτοκριτική;
Καθημερινά και αυτοσαρκάζομαι και δεν διστάζω να βλέπω ό,τι δείχνει ο καθρέφτης.

Λέτε δηλαδή στον Νίκο Αναστασιάδη "εδώ έκανες λάθος";
Βέβαια και όχι μόνο κατ' ιδίαν, αλλά και δημόσια. Ο αυτοσαρκασμός μου, για παράδειγμα, διαφαίνεται και σε πολλές πολιτικές συγκεντρώσεις που λέω «πλέον δεν δεσμεύομαι, μόνο υπόσχομαι»!

Πόσο σάς στοίχισε αυτό το "δεσμεύομαι" που είπατε;
Δεν στοίχισε σε μένα, αλλά δυστυχώς στον κυπριακό λαό. Σε μένα έπληξε την αξιοπιστία μου, αλλά αναλογιζόμενος τα όσα είχαν συμβεί και τα όσα εγνώριζα πριν αναλάβω τη διακυβέρνηση του τόπου, θεωρώ, έστω και αν είχα δεσμευθεί, ότι η πρώτη απόφαση του Eurogroup δεν είχε καμία σχέση με το "κούρεμα" που ακολούθησε, συνεπεία της στάσης που τήρησε η Βουλή. Η πρώτη απόφαση προνοούσε μια εφάπαξ φορολογία στις καταθέσεις, που το κόστος της δεν υπερέβαινε για τους καταθέτες κάτω των 100.000 τους τόκους των 18 μηνών και τους πέραν των 100.000 τους τόκους δύο χρόνων. Πιθανότατα να σωζόταν η Λαϊκή και βεβαιότατα δεν θα είχαμε τις συνέπειες της δεύτερης απόφασης. Αυτό το "δεσμεύομαι" λέχθηκε, γιατί θεωρούσα πως θα μπορούσα να αντιμετωπιστώ διαφορετικά απ' ό,τι ο προκάτοχός μου από τους εταίρους μας στην Ευρώπη.

Αμέσως μετά το «κούρεμα» δέχθηκε μεγάλο πλήγμα με δημοσιεύματα η οικογένειά σας, κυρίως οι κόρες και οι γαμπροί σας. Ειπώθηκε, δηλαδή, ότι τους ενημερώσατε για το κούρεμα και έβγαλαν πολλά λεφτά στο εξωτερικό. Απογοητευτήκατε από αυτά τα δημοσιεύματα;
Βεβαίως απογοητεύτηκα από την επιλογή τακτικής να θεωρείται ότι ενημέρωσα. Ας ρωτούσαν ποιες ήταν οι ζημιές είτε της οικογένειας είτε των συνεταίρων είτε των πελατών του γραφείου μου.  Απλούστατα συνέπεσε σε εκείνη την περίοδο, εξού και επέστρεψαν τα χρήματα, αφού επρόκειτο να αγοράσουν το ακίνητο από την ιερά μονή Κύκκου και έπρεπε να κατατεθούν τα λεφτά. Μια θλιβερή ιστορία, μια ατυχής συγκυρία, για την οποία ζήτησα από την Επιτροπή Διερεύνησης να εξεταστεί πρώτα και πάνω απ' όλα. Δυστυχώς, ο κ. Πικής θεώρησε πως δεν περιλαμβανόταν στους όρους εντολής που του δόθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο και δεν δέχθηκε ούτε καν την κατάθεση των σχετικών εγγράφων που απεδείκνυαν το αντίθετο από τους ισχυρισμούς που προβάλλονταν

Πιστεύετε πως η εν λόγω τακτική ακολουθήθηκε στοχευμένα, για να σας πλήξουν;
Υπήρχαν 6,000 ή και περισσότεροι οι οποίοι ήταν… (υπονοεί τον κατάλογο των φυσικών και νομικών προσώπων που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό προ του «κουρέματος») και επιλέχθηκε το όνομα το συγκεκριμένο. Είμαι βέβαιος πως έγινε στοχευμένα. Ξέρω και ποια είναι η πηγή. Είναι και συγγραφέας βιβλίου σήμερα.

Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε 10 χρόνια;
Έναν έφηβο της ηλικίας που θα διάγω τότε!

Είστε το απόλυτο φαβορί στις δημοσκοπήσεις. Έχετε σκεφθεί την πιθανότητα να μην προκύψει τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα;
Ακούστε να δείτε. Δεν έζησα ποτέ με ανασφάλειες. Από τη μια, όταν αποφασίσω να διεκδικήσω κάτι και θέσω έναν στόχο, θέλω να είναι και επιτυχής η προσπάθεια και μέχρι σήμερα, καλώς ή κακώς, τα έχω καταφέρει. Δεύτερον, το τι λένε οι δημοσκοπήσεις ολίγον με ενδιαφέρει. Τρίτον, εάν αποφασίσει για κάποιον άλλο ο λαός θα του εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες μου, γιατί θα μου δώσει την προσωπική μου ελευθερία για τα όσα χρόνια μου απομένουν. Συνεπώς ό,τι επεδίωξα στη ζωή μου το κατόρθωσα. Έφθασα στο ύπατο αξίωμα της χώρας. Εάν ο λαός κρίνει ότι απέτυχα στη διακυβέρνηση και κάνει άλλες επιλογές, και σεβαστές θα είναι και αρεστές και ανακούφιση θα μου δώσει.

Ποιος θα θέλατε να ήταν ο αντίπαλός σας στον δεύτερο γύρο;
Να μην είναι ο λαός!

Ποιο τραγούδι θα αφιερώνατε στους ανθυποψηφίους σας;
Ο ένας (Νικόλας) είναι της ροκ μουσικής, ο άλλος (Σταύρος) φαντάζομαι θα πρέπει να προτιμά τα λαϊκά, όπως και εγώ. Είναι δύσκολο να επιλέξω! Θα πρέπει να είμαι DJ!

Eάν καθόσασταν σε ένα δωμάτιο με τον Νικόλα Παπαδόπουλο και τον Σταύρο Μαλά χωρίς κάμερες τι θα συζητούσατε;
Να αποφεύγετε οτιδήποτε μπορεί να δημιουργεί δυσάρεστα αισθήματα. Θα πρέπει να παραμείνουμε φίλοι, όπως τους νιώθω φίλους όλους, ό,τι κι αν λένε από το πρωί μέχρι το βράδυ. Την επομένη των εκλογών, όποιος και αν κερδίσει, θα πρέπει να κατανοήσει ότι χωρίς συνεργασίες δεν θα επιτύχει στις προσπάθειές του για την επίλυση των εναπομεινάντων προβλημάτων και για ένα οραματικό μέλλον που θέλουμε για την πατρίδα μας. Γι' αυτό και σκόπιμα έχω αποφύγει μέχρι σήμερα να απαντήσω σε οποιονδήποτε ανθυποψήφιό μου.

Ισχύει ότι όλοι οι πολιτικοί τσακώνεστε μεταξύ σας στα πάνελ, αλλά μόλις φύγετε είστε πολύ καλοί φίλοι;
Αυτό είναι γεγονός. Με τον Νίκο Κατσουρίδη στα παλαιότερα χρόνια, όταν ήμασταν βουλευτές, ήμασταν το δίδυμο που προσέλκυε τότε την τηλεθέαση! Ήμασταν, όμως, φίλοι και παραμένουμε μέχρι σήμερα. Στην Κύπρο υπήρχε πάντοτε ένας αλληλοσεβασμός μεταξύ των πολιτικών προσώπων, ακόμα κι αν δημόσια ξεφεύγουμε των επιτρεπτών ορίων. Η καθημερινότητά μας, όμως, είναι διαφορετική.

Ποια ήταν η πιο συγκινητική στιγμή σας μέχρι σήμερα από τη μέρα που αναλάβατε την προεδρία;
Η στιγμή της εκλογής μου.

Κύριε Αναστασιάδη, μέσα στον κατάλογο των 100 υποστηρικτών της υποψηφιότητάς σας έχουμε δει αρκετά νέα σε ηλικία άτομα, αλλά και γνωστούς ποδοσφαιριστές, παρουσιάστριες κ.ά.

Ανδρώθηκα στην πολιτική μέσα από τις τάξεις της νεολαίας και αυτό δεν το ξεχνώ ποτέ. Εξάλλου είναι το πώς νιώθεις, δεν έχει να κάνει με την ηλικία σου. Θαυμάζω τη νεολαία για την επαναστατικότητά της, για την αντίστασή της να ακολουθήσει τους κανόνες που εμείς οι παλαιότεροι νομίζουμε πως είναι οι ορθοί. Σήμερα οι νέοι απέχουν… Φταινε οι ίδιοι που απέχουν; Ενδεχομένως θα τους ήθελα πιο επαναστάτες. Εκείνος ο θυμός που εκφράζεται στα γήπεδα, εάν εκφραζόταν στις πολιτικές μας, ενδεχομένως να μας έκανε σοφότερους ή ακόμα πιο προσεκτικούς. Στόχος μου τη δεύτερη θητεία είναι να δούμε πώς ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες των νέων ανθρώπων, γιατί εκείνοι έχουν πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα της κρίσης.               

Tags Νικος Αναστασιαδη, εγγονια, Συνεντευξη


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.0140 s (249 Queries.) // Parse time: 0.2962 s // Total time: 2.3102 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X