Γιατί τα πανεπιστήμια θα έπρεπε να διδάσκουν τη διαχείριση της διαδικτυακής εικόνας


Γιατί τα πανεπιστήμια θα έπρεπε να διδάσκουν τη διαχείριση της διαδικτυακής εικόνας

Κάθε κλάδος σε κάθε πανεπιστήμιο εστιάζει στην απόκτηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων εκείνων που, αφού ο απόφοιτος εργοδοτηθεί, θα τον βοηθήσουν να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της θέσης εργασίας που κατέχει. Οι φοιτητές, με τη σειρά τους, εστιάζουν στην επίτευξη ψηλών βαθμών, οι οποίοι θα οδηγήσουν στην απόκτηση του πτυχίου, η οποία, με τη σειρά της, θα οδηγήσει θεωρητικά στην εργοδότηση.

Στις μέρες μας, όμως, οι εργοδότες έχουν πρόσβαση σε μια πηγή πληροφοριών η οποία δεν λαμβάνει την προσοχή που της αξίζει, ούτε από το πανεπιστήμιο, αλλά συχνά ούτε και από τον ίδιο τον απόφοιτο: το διαδίκτυο. Τα προσωπικά μας προφίλ στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι άμεσα προσβάσιμα από τον κάθε εργοδότη, αλλά και από τον κάθε πιθανό πελάτη και μπορούν να του πουν πολλά για τον καθένα μας. Μια ιστοσελίδα, τα προφίλ στα διάφορα social media, παλιά άρθρα ή δείγματα της δουλειάς μας "μιλούν" πολύ πιο δυνατά από το οποιοδήποτε πτυχίο. Το βιογραφικό μας σημείωμα μπορεί να αντικαταστήσει εύκολα και αποδοτικά το κλασικό βιογραφικό και καλυπτικό σημείωμα, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε συνεντεύξεις πολύ πιο εύκολα από ότι ένα απλό συνημμένο αρχείο σε κάποιο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα πιο πάνω, θεωρώ ότι είναι καιρός η πανεπιστημιακή εκπαίδευση να συμπεριλάβει και κάποια μαθήματα που να ενημερώνουν τους φοιτητές για το θέμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι για παράδειγμα οι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες που εμπερικλείει η διαδικτυακή παρουσία όλων μας. Θα έπρεπε οι φοιτητές να πληροφορούνται ότι έχουν υπάρξει περιπτώσεις στις οποίες άτομα έχασαν τη δουλειά τους λόγω ενός tweet που έκαναν κάποια στιγμή με κακή κρίση, ενώ τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού παραδέχονται ότι απορρίπτουν αιτήσεις για απασχόληση βασιζόμενοι σε αρνητικές πληροφορίες για τον ενδιαφερόμενο, που εντόπισαν στο διαδίκτυο. Ακόμα και μαθητές λυκείων κινδυνεύουν να απορριφθούν από πανεπιστήμια για τον ίδιο λόγο. Για να προετοιμάσει ένα πανεπιστήμιο τους φοιτητές του για την καθημερινή πραγματικότητα την οποία θα έχει να αντιμετωπίσει μετά την αποφοίτησή του, κρίνω ότι είναι απαραίτητο να τον διδάξει πώς να κτίσει και να αξιοποιήσει ένα κοινό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντί να τα χρησιμοποιεί μόνο ως μέσο επικοινωνίας με τους φίλους του.

Όσο νωρίτερα αντιληφθεί κάποιος ότι κάθε ένα από τα μέσα αυτά είναι στην πραγματικότητα χώροι γεμάτοι επαγγελματικές ευκαιρίες και πώς να τα εκμεταλλευτεί ως τέτοια, τόσο καλύτερα θα μπορεί να αποφύγει τις παγίδες τους και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που έχουν να του προσφέρουν. Υπάρχουν YouTubers και bloggers οι οποίοι κερδίζουν εκατοντάδες χιλιάδες, ακόμα και εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Το γεγονός αυτό δεν οφείλεται σε τύχη, αλλά σε μια σειρά στρατηγικών αποφάσεων. Πρωτομπαίνοντας κάποιος στο χώρο της διαχείρισης της διαδικτυακής εικόνας, χωρίς εξαίρεση εκπλήσσεται από το πόσο εύκολο είναι να καταστρέψει κανείς τη φήμη ενός επαγγελματία για χρόνια, με ένα απλό αρνητικό σχόλιο.

Άλλο ένα θέμα που θα ήταν καλό να καλύπτεται, είναι η σημασία της διαδικτυακής παρουσίας για κάθε επαγγελματία, όπως και οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αυξήσουμε την αξία που προσθέτουμε ως εργοδοτούμενοι, διαφοροποιώντας τον εαυτό μας στο διαδίκτυο και δημιουργώντας ένα μοναδικό brand που προσελκύει πελάτες στην εταιρεία σας. Με το κόστος που εμπερικλείει η ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση, θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή της να παρέχει στους φοιτητές της όλα τα εφόδια που μπορούν να τους βοηθήσουν να επιτύχουν στην καριέρα τους.

Με τους πελάτες και τους εργοδότες να βασίζονται όλο και περισσότερο στο Google Search και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την απόφαση του από πού θα αγοράσουν και ποιον θα προσλάβουν, ελπίζω ότι τα κολλέγια και τα πανεπιστήμια θα αναγκαστούν να λάβουν σύντομα πιο σοβαρά υπόψιν το διαδικτυακό κόσμο στον οποίο η κοινωνία εξελίσσεται.

Του Γιώργου Πετρακίδη, Διευθύνoντα Συμβούλου SocialSpace Academy

Βρείτε τη SocialSpace Academy στην οδό Διγενή Ακρίτα 57, 1ος και 2ος όροφος, στη Λευκωσία, Τηλ.: 70.088.088, 22261088, www.socialspaceacademy.com 

Tags διαδικτυακή εικόνα


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.9961 s (231 Queries.) // Parse time: 0.7628 s // Total time: 2.7589 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X