Καρκίνος του μαστού: "Ναι" στην πρόληψη


Καρκίνος του μαστού: "Ναι" στην πρόληψη

Τρόποι για να μειώσουμε τον κίνδυνο

Ο Οκτώβριος, παγκόσμιος μήνας κατά της ασθένειας, μας υπενθυμίζει ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η έγκαιρη διάγνωση.

Η Αναστέζια έχει πολλούς λόγους για να νιώθει ευγνώμων. Η 49χρονη Αμερικανίδα τραγουδίστρια τα τελευταία χρόνια δεν νίκησε τον καρκίνο του μαστού μία αλλά δύο φορές. Το 2003 διαγνώσθηκε για πρώτη φορά και δέκα χρόνια αργότερα δυστυχώς το ξαναπέρασε, καταλήγοντας να κάνει διπλή μαστεκτομή. "Τώρα πια ο φόβος έχει φύγει. Δεν ανησυχώ πια ότι θα πάθω καρκίνο του μαστού γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κανένας ιστός για να αναπτυχθεί. Πριν από τη μαστεκτομή δεν ήξερα αν ήμουν έτοιμη για το σόου (σ.σ. συμμετέχει στο βρετανικό Dancing With the Stars). Ένιωθα ανασφάλεια μήπως αποτύχω και δεν είμαι τόσο καλή όσο θα ήθελα να είμαι. Όταν βιώνεις μια κατάσταση που σου αλλάζει τη ζωή και ένα μέρος της θηλυκότητάς σου έχει αλλάξει, κατά κάποιον τρόπο προσγειώνεσαι. Σκέφτεσαι ότι αφαίρεσες ένα κομμάτι του σώματός σου. Τι παραπάνω χρειάζεσαι για να είσαι νευρικός και ταυτόχρονα φοβισμένος άραγε;" αποκαλύπτει η Αναστέζια.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το 78% των γυναικών που έχουν εμφανίσει καρκίνο του μαστού και έχουν βγει νικήτριες έχουν μπροστά τους δέκα χρόνια υγιούς ζωής. Και καθώς βρισκόμαστε στον Οκτώβριο, τον μήνα αφιερωμένο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, δύο έμπειροι γιατροί εξηγούν τι μπορούν να κάνουν οι γυναίκες όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα.

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ

"Υπάρχουν κάποιες αποτελεσματικές θεραπείες για τον καρκίνο, αλλά κυριότερη θεωρείται η πρόληψη.  Δυστυχώς μόνο 3,6% της χρηματοδότησης των ερευνών που γίνονται στην Αγγλία για τον καρκίνο του μαστού ασχολείται με την πρόληψη, οπότε είναι σημαντικό να περάσουμε αυτό το μήνυμα» λέει ο δρ Λέστερ Μπαρ. Και συνεχίζει λέγοντας ότι υπάρχουν σημαντικές περιοχές ενδιαφέροντος όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. "Υπάρχουν γονιδιακές εξετάσεις οι οποίες μας επιτρέπουν να προβλέψουμε ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο αλλά και να δημιουργηθούν φάρμακα τα οποία μπορεί να αποτρέψουν τις δυσμενείς επιπτώσεις αυτών των γονιδίων. Η μαστογραφία παραμένει σημαντική, αλλά η αλήθεια είναι ότι εργαζόμαστε πάνω σε νεότερες μεθόδους που θα είναι πολύ καλύτερες». Ο Λέστερ τονίζει ότι ο αριθμός των γυναικών που κάνουν γονιδιακές εξετάσεις έχει διπλασιαστεί από τότε που η Αντζελίνα Τζολί έκανε προληπτική, διπλή μαστεκτομή το 2013. "Οι μισές από τις γυναίκες που έχουν ένα γονίδιο όπως αυτό της Αντζελίνα επιλέγουν τη διπλή μαστεκτομή. Οι άλλες μισές πηγαίνουν για εξέταση κάθε έξι μήνες. Στις προηγούμενες γενιές οι πιθανότητες να επιβιώσει μια γυναίκα με καρκίνο του μαστού ήταν λιγότερες από 50%. Σήμερα 3 στις 4 γυναίκες θα τα καταφέρουν ενώ αν κατά τη συστηματική εξέταση το εντοπίσουν σε πρώιμο στάδιο, τότε το ποσοστό ανεβαίνει στο 90%». Ο δρ Λέστερ Μπαρ πιστεύει ότι η πρόληψη του καρκίνου του μαστού είναι ένας ρεαλιστικός στόχος που απλώς χρειάζεται χρόνο και θα φανεί στις επόμενες γενιές. Η σημερινή δουλειά θα ωφελήσει τις νέες γυναίκες του σήμερα.

ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ

Η δρ Μισέλ Χάρβι παρουσιάζει τέσσερεις αλλαγές στον τρόπο ζωής, που μπορούν να ενισχύσουν τις πιθανότητες κάθε γυναίκας να μην εμφανίσει ποτέ τη νόσο.

ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΛΚΟΟΛ

«Η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο κατά 5% οπότε καλό είναι να το μετριάσετε».

ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΑΡΑΠΑΝΙΣΙΩΝ ΚΙΛΩΝ

Στην ενήλικη ζωή πρέπει να αποφεύγονται τα παραπανίσια κιλά. «Για κάθε πέντε κιλά που παίρνει μια γυναίκα, η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου αυξάνεται κατά 11%. Αν είστε παχύσαρκοι, χάνοντας το 5% του συνολικού σας βάρους μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες στο 25 με 40%».

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

«150 λεπτά μετριοπαθούς άσκησης την εβδομάδα μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 11%».

ΚΟΙΜΗΘΕΙΤΕ ΑΡΚΕΤΑ

«Ο λίγος ύπνος δεν μας βοηθάει να παράγουμε την ορμόνη μελατονίνη η οποία έχει ένα προστατευτικό αποτέλεσμα για τον οργανισμό. Αποφύγετε οποιεσδήποτε φωτεινές οθόνες πριν πάτε για ύπνο».
 

Tags καρκίνος του μαστού, προληψη


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.6825 s (228 Queries.) // Parse time: 0.8811 s // Total time: 3.5637 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X