Μητρότητα μετά τα 40!


Μητρότητα μετά τα 40!

Μύθοι και αλήθειες

Ο αριθμός των γυναικών που τεκνοποιούν σε μεγαλύτερη ηλικία ολοένα και αυξάνεται. Παρόλο που είναι βιολογικά πιθανό, υπάρχει αρκετό ρίσκο για τυχόν επιπλοκές τόσο για τη μητερα όσο και για το μωρό.

Διάσημες πρωταγωνίστριες του Χόλιγουντ, όπως η 50χρονη σήμερα Χάλι Μπέρι, απέκτησε την κόρη της Νάλα το 2008, σε ηλικία 41 ετών, ενώ ο γιος της Μασέο γεννήθηκε έξι χρόνια αργότερα. "Είμαι πολύ καλύτερη μητέρα στα 46 μου απ' ό,τι θα ήμουν στα 21 ή στα 25. Είμαι πολύ χαρούμενη που περίμενα", έχει δηλώσει η ίδια για την απόκτηση των δύο παιδιών της.

Ένα στα 25 μωρά στη Μ. Βρετανία έρχεται στον κόσμο από γυναίκες στην ηλικία των 40 –  δηλαδή τέσσερις φορές πιο μεγάλες απ' ό,τι ήταν 30 χρόνια πριν. Ο δρ Ντέιβιντ Ρίτσμοντ τονίζει: "Αδιαμφισβήτητα η ηλικία στην οποία οι γυναίκες αποκτούν το πρώτο μωρό έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω κοινωνικών, επαγγελματικών αλλά και οικονομικών παραγόντων". Ο γυναικολόγος Τζάνι Γουάιτ εξηγεί: "Είναι εντυπωσιακό ότι στην Αγγλία οι γυναίκες που κάνουν παιδί στα 40 χρόνια τους έχουν πια ξεπεράσει και τον αριθμό των εφήβων μητέρων". Είτε για λόγους καριέρας είτε γιατί απλώς δεν έχουν συναντήσει τον κατάλληλο σύντροφο στη ζωή τους, κάποιες γυναίκες επιλέγουν να καθυστερήσουν την απόκτηση παιδιού. Βέβαια, η αύξηση αυτή συμπίπτει με τη μεγαλύτερη ζήτηση εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Μπορεί να ακούγεται αυστηρό, όμως κάθε εγκυμοσύνη πάνω από τα 35 ιατρικά ορίζεται ως "γηριατρική". Αυτό συμβαίνει γιατί βιολογικά αυτή είναι η ύστατη στιγμή για να αποκτήσει μια γυναίκα παιδί, αφού το αναπαραγωγικό σύστημα φαίνεται να "κλείνει". Ένας ειδικός θα πει ότι είναι προτιμότερο μια γυναίκα να αποκτήσει παιδιά στα 20 της, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό για πολλές γυναίκες.

Πιθανοί κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσει μια γυναίκα που μένει έγκυος σε πιο προχωρημένη ηλικία είναι η προεκλαμψία και η αποβολή. Επιπλέον υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θνησιγένειας και χρωμοσωματικών ανωμαλιών στο μωρό. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που είναι 35 ετών έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να αποβάλουν, ενώ εκείνες που είναι 45 ετών και άνω έχουν 35%. Η καισαρική τομή είναι πολύ συχνή σε αυτές τις ηλικίες, για να αποφευχθούν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της γέννας, όπως η ακατάσχετη αιμορραγία και ο παρατεταμένος τοκετός.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μια ολόκληρη γενιά μεγαλύτερων σε ηλικία γονιών μεγαλώνουν παιδιά με μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα και ευρεία εμπειρία ζωής. Επίσης τα παιδιά αυτά τείνουν να έχουν υψηλότερο επίπεδο μόρφωσης και γνώσης. Επίσης, κάθε γυναίκα είναι διαφορετική. Η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός και η βιολογική ηλικία διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Υπάρχουν 40χρονες που λόγω της άσκησης και της σωστής διατροφής μπορούν να συλλάβουν ευκολότερα και από μια 20χρονη.

Tags μητερα, μητρότητα


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.4953 s (252 Queries.) // Parse time: 0.6683 s // Total time: 3.1636 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X