Ποια στάδια ακολουθούνται στο Smile Design;


Ποια στάδια ακολουθούνται στο Smile Design;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Έχοντας διαπιστώσει ότι, για αρκετούς ανθρώπους, η διαδικασία της αλλαγής του χαμόγελου φαντάζει δύσκολη και κάπως εξεζητημένη, θα ήθελα να αναφερθώ στα στάδια τα οποία, εγώ τουλάχιστον, ακολουθώ.

Το πρώτο ραντεβού αφιερώνεται στη συζήτηση με τον ασθενή. Πέραν του ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού του, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται σε κάθε οδοντιατρική διαδικασία, κατά τη συνάντηση αυτή προσπαθούμε να καταλάβουμε τους λόγους για τους οποίους θέλει ο ασθενής να αλλάξει το χαμόγελό του, ποιες ακριβώς αλλαγές επιθυμεί και ό,τι άλλο τον απασχολεί. Αυτή είναι μια συνάντηση κατά την οποία αφήνω τον ασθενή να μιλήσει και να εκφραστεί άνετα, επεμβαίνοντας ελάχιστα στη συζήτηση. Με βάση τα όσα μαθαίνω κατά τη συνάντηση αυτή, κρίνω κατά πόσο μπορούμε να προχωρήσουμε. Αν, για παράδειγμα, διαπιστώσω ότι ο ασθενής ποτέ δεν βουρτσίζει τα δόντια του, ή ότι δεν μπορεί να παραμείνει στην οδοντιατρική καρέκλα για περισσότερο από δέκα λεπτά, αν δω ότι οι αλλαγές που φαντάζεται ο ασθενής είναι εξωπραγματικές, τότε ευχαριστούμε τον ασθενή για το ενδιαφέρον του και τον ενημερώνουμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε.

Το δεύτερο ραντεβού μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε σε διαφορετική μέρα, είτε ως συνέχεια του πρώτου, μετά δηλαδή τη συνομιλία που έχουμε με τον ασθενή. Όπως αναφέρω συχνά, υπάρχουν δύο παράμετροι στο Smile Design: η αισθητική και η λειτουργική παράμετρος. Στη δεύτερη αυτή συνάντηση, εξετάζουμε αρχικά τη λειτουργική παράμετρο. Καταρχήν, κάνουμε μια λεπτομερή εξέταση των δοντιών και των περιοδοντικών ιστών και παίρνουμε μια πανοραμική ακτινογραφία. Εξετάζουμε με ψηλάφιση κάποιους μύες στο πρόσωπο καθώς και στην κροταφογναθική άρθρωση. Ελέγχουμε επίσης την κινητικότητα της κάτω γνάθου. Παίρνουμε κάποιες καταγραφές της σύγκλεισης (δαγκώματα), αποτυπώματα της πάνω και της κάτω γνάθου, καταγραφή προσωπικού τόξου και τέλος μια σειρά από είκοσι περίπου φωτογραφίες. Όλα αυτά τα στοιχεία τα μελετούμε και με τη βοήθεια μιας συσκευής που λέγεται αρθρωτήρας. Τα αποτελέσματα αυτής της εξέτασης, τα οποία φυσικά δεν βγαίνουν στην ίδια συνάντηση, βοηθούν και τον οδοντίατρο αλλά και τον κεραμίστα να καταστρώσουν ένα σωστό πλάνο για να επιτύχουν τον ορθό σχεδιασμό του χαμόγελου. Αφού τελειώσουμε με τη λειτουργική παράμετρο, τότε προχωρούμε στην αισθητική άποψη του θέματος. Εδώ υπάρχουν δύο σενάρια: αν κρίνω ότι το περιστατικό δεν έχει κάποια ιδιαίτερα λειτουργικά προβλήματα, τότε κάνω ένα άμεσο σχεδιασμό του χαμόγελου στο στόμα με λεπτή, ρευστή ρητίνη, χωρίς φυσικά να παρασκευάσω οποιοδήποτε δόντι – αυτός ο σχεδιασμός ονομάζεται mock-up. Εάν ο ασθενής είναι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα, τότε μπορούμε να πάρουμε ένα αποτύπωμα με τον συγκεκριμένο σχεδιασμό και να τον στείλουμε στον κεραμίστα μας για να φτιάξει το ίδιο χαμόγελο. Αν έχουμε να κάνουμε με ένα δύσκολο, τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά, περιστατικό, τότε στέλνουμε τα αποτυπώματα μαζί με τα αποτελέσματα της λειτουργικής εξέτασης και κάποιες οδηγίες, αισθητικής φύσεως, στον κεραμίστα μας για να δημιουργήσει ένα wax-up – να σχεδιάσει δηλαδή το νέο χαμόγελο του ασθενούς έμμεσα με κερί πάνω στα γύψινα εκμαγεία, που έχουμε κατασκευάσει από τα αποτυπώματα του στόματος του ασθενούς.

Αφού ο ασθενής δώσει την έγκρισή του για το νέο του χαμόγελο, είτε χρησιμοποιήθηκε ο άμεσος είτε ο έμμεσος τρόπος, τότε προχωρούμε σε ένα νέο ραντεβού. Το ραντεβού αυτό μπορεί να διαρκέσει από τρεις μέχρι τέσσερεις ώρες. Κατά τη διάρκειά του, παρέχεται τοπική αναισθησία στην περιοχή στην οποία θα εργαστούμε, γίνεται παρασκευή των δοντιών, λαμβάνονται τελικά αποτυπώματα και γίνονται προσωρινές αποκαταστάσεις. Εδώ θα ήθελα να διευκρινίσω κάποια πράγματα: όταν λέμε ότι το ραντεβού διαρκεί τρεις με τέσσερεις ώρες, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ασθενής κάθεται όλες αυτές τις ώρες στην οδοντιατρική καρέκλα με ανοιχτό το στόμα, αντίθετα μπορεί να κάνει κάποια διαλείμματα για να ξεκουραστεί. Προσωπικά, για αυτά τα ραντεβού αφιερώνω ανάλογα ολόκληρο το πρωινό ή το απόγευμα, χωρίς να προγραμματίσω οποιαδήποτε άλλη συνάντηση. Η παρασκευή των δοντιών γίνεται πολύ συντηρητικά, βάσει του σχεδιασμού χαμόγελου που έχει ήδη εγκρίνει ο ασθενής. Κάποιες φορές, κάποια δόντια δεν χρειάζονται καθόλου παρασκευή. Οι προσωρινές αποκαταστάσεις είναι απαραίτητες, γιατί αυτές είναι που μας δείχνουν κατά πόσο ο λειτουργικός και αισθητικός σχεδιασμός του χαμόγελου που έχουμε φτιάξει, μπορεί να λειτουργήσει στο στόμα τους ασθενούς. Θα ήθελα εδώ να τονίσω ότι, αν και υπάρχουν διαδικασίες που μπορούν να ολοκληρωθούν αυθημερόν, θεωρώ τις προσωρινές αποκαταστάσεις εξαιρετικά σημαντικές και αναγκαίες στη διαδικασία του Smile Design.

Αφού ο κεραμίστας ολοκληρώσει τις μόνιμες αποκαταστάσεις, οι οποίες μπορεί να είναι είτε όψεις, είτε στεφάνες, τότε μπορούμε να διευθετήσουμε μια συνάντηση για να τοποθετήσουμε μόνιμα τις τελικές αποκαταστάσεις. Και πάλι, κάνουμε τοπική αναισθησία, αφαιρούμε τις προσωρινές αποκαταστάσεις και τοποθετούμε τις μόνιμες. Η συνάντηση αυτή διαρκεί περίπου δύο ώρες και είναι μια επίπονη και αγχώδης για τον οδοντίατρο διαδικασία, γιατί πρέπει τα πάντα να γίνουν στην εντέλεια, αφού δεν υπάρχουν περιθώρια για διορθώσεις. Αφού τελειώσουμε, δίνουμε οδηγίες στοματικής υγιεινής και ενημερώνουμε τον ασθενή μας ότι πρέπει να περάσει δύο με τρεις μέρες μετά, για να τον δούμε και να βεβαιωθούμε ότι όλα είναι καλά.

Πριν κλείσω, θέλω να αναφέρω ότι η πιο πάνω διαδικασία ακολουθείται σε ασθενείς που έχουν όλα τους τα δόντια σε καλή κατάσταση, όπως και τα ούλα τους. Αν τα ούλα και τα δόντια είναι σε κακή κατάσταση ή αν λείπουν δόντια, τότε χρειάζονται επιπλέον ραντεβού, τα οποία ασφαλώς επιμηκύνουν τον χρόνο της τελικής αποκατάστασης, όταν ο ασθενής θα μπορεί να χαίρεται το νέο του χαμόγελο.

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι το Smile Design είναι μια προβλεπτή διαδικασία και εφόσον όλα προγραμματιστούν σωστά από τον οδοντίατρο, τότε μπορεί να είναι και σχετικά ευχάριστη για τον ασθενή, ο οποίος θα απολαμβάνει στη συνέχεια ένα ωραίο και λαμπερό χαμόγελο που θα αλλάξει τη ζωή του!

Tags smile design, οδοντιατρος


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.0887 s (249 Queries.) // Parse time: 0.4445 s // Total time: 2.5331 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X