Μοιάζουμε στο όνομά μας;


Μοιάζουμε στο όνομά μας;

Τι λένε οι επιστήμονες;

Σκεφτείτε καλά το όνομα που θα δώσετε στο παιδί σας. Με την επιλογή που θα κάνετε θα προδιαγράψετε, κατά κάποιον τρόπο, τη μοίρα του. Κι αυτό γιατί πολλοί από εμάς καταλήγουμε να μοιάζουμε με το όνομά μας, σύμφωνα με μια σειρά πειραμάτων που διεξήγαγε ομάδα Ισραηλινών, Γάλλων και Αμερικανών επιστημόνων.

Οι ειδικοί έδειξαν στους εθελοντές διάφορες φωτογραφίες άγνωστων ανθρώπων και τους ζήτησαν να μαντέψουν, από μια λίστα πέντε ονομάτων, ποιο όνομα αντιστοιχεί σε ποια εικόνα. Και εκεί που οι πιθανότητες επιτυχίας τους ήταν 20%, οι εθελοντές έδωσαν σωστές απαντήσεις στο 35% των περιπτώσεων, μια στατιστικά σημαντική διαφορά.

Ποια είναι η εξήγηση; Ίσως το όνομά μας να λειτουργεί σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Δηλαδή, μπορεί οι φίλοι μιας Χαράς να περιμένουν από αυτήν να δείχνει χαρούμενη και, πράγματι, να αναπτύσσει με το πέρασμα των χρόνων ρυτίδες γύρω από το στόμα, ενώ μια Σοφία να -πρέπει να- δίνει την εντύπωση της στοχαστικής γυναίκας, με αποτέλεσμα να αποκτά σταδιακά τις χαρακτηριστικές χαρακιές στο μεσόφρυδο.

Ίσως πάλι κάποια ονόματα να έχουν συνδεθεί με συγκεκριμένες κοινωνικές τάξεις. "Το όνομα που μας δίνεται είναι η πρώτη κοινωνική ετικέτα μας", γράφουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση Jourrnal of Personality and Social Psychology. "Κάθε όνομα συνδέεται με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, συμπεριφορές και εμφανίσεις, με ένα κοινό νόημα και μοτίβο στην κοινωνία. Οι στερεοτυπικές προσδοκίες του όνοματός μας για το πώς πρέπει να δείχνουμε ίσως τελικά να αντικατοπτρίζονται στην όψη του προσώπου μας", καταλήγουν.

Tags ΟΝΟΜΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ερευνα


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 0.0005 s (1 Queries.) // Parse time: 0.0234 s // Total time: 0.0239 s // Source: cache

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X