Μητέρες μετά τα 40! Οι κίνδυνοι και τα πλεονεκτήματα!


Μητέρες μετά τα 40! Οι κίνδυνοι και τα πλεονεκτήματα!

Ποτέ δεν είναι αργά!

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες που διανύουν την πέµπτη δεκαετία της ζωής τους βιώνουν τη µητρότητα, σπάζοντας έτσι το κατεστηµένο που τις θεωρούσε µεγάλες για να τεκνοποιήσουν σε αυτή την ηλικία.

H Janet Jackson πρόσφατα ανακοίνωσε ότι στα 50 χρόνια της είναι έγκυος. Όταν τον περασµένο Απρίλιο ακύρωσε την περιοδεία της για να επικεντρωθεί στην οικογένειά της, πολλοί αναρωτήθηκαν αν όντως είναι έγκυος. Σε πρόσφατη βόλτα της στο Λονδίνο για αγορές παιδικών δήλωσε: "Ευχαριστούµε τον Θεό για την ευλογία µας αυτή». Την ίδια εβδοµάδα, το πρώην µέλος των Spice Girls, Τζέρι Χάλιγουελ - Χόρνερ αποκάλυψε ενθουσιασµένη πως περιµένει το δεύτερο παιδί της στα 44. Όπως τονίζουν οι επιστήµονες, η καλύτερη ηλικία για να φέρει µια γυναίκα ένα παιδί στον κόσµο είναι από τa 20 µέχρι τα 35, ενώ οι δείκτες γονιµότητας µετά τα 40 τριπλασιάστηκαν από τη δεκαετία του '80 και µετά. Μάλιστα, πρόσφατες στατιστικές έρευνες έδειξαν ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 70 χρόνια ο αριθµός των µητέρων που είναι πάνω από τα 40 ήταν µεγαλύτερος από αντίστοιχο αριθµό των γυναικών κάτω από τα 20. Η 50χρονη Σάλµα Χάγεκ αποτελεί εξαιρετικό πρότυπο για τις µεσήλικες µητέρες. "Είµαι πια ένα πιο ολοκληρωµένο άτοµο και το πιο πιθανό είναι ότι δέκα χρόνια πριν δεν θα ήµουν έτσι. Τώρα πια η κόρη µου έχει µια καλύτερη µητέρα" είπε η ηθοποιός, η οποία απέκτησε την κόρη της Βαλεντίνα όταν ήταν 40 ετών. Ποια είναι όµως τα πλεονεκτήµατα και τα µειονεκτήµατα στο να γίνει µια γυναίκα µητέρα σε µεγαλύτερη ηλικία;

Οι κίνδυνοι

Ίσως η µεγαλύτερη ανησυχία αφορά την πιθανότητα αποβολής. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο είναι πιο συχνό σε µεγαλύτερες γυναίκες, και από τα 45 και µετά οι πιθανότητες φτάνουν στο 50%. Η εξωµήτρια κύηση (όπου το έµβρυο αναπτύσσεται έξω από τη µήτρα) αλλά και η θνησιγένεια είναι αρκετά συχνές.

Ο διαβήτης κύησης, η υψηλή πίεση και η προεκλαµψία βρίσκονται σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Η ειδικός Μαρί Λουίζ Χάργουορθ τονίζει: «Οι εγκυµονούσες πάνω από τα 40 καλό είναι να  προγραµµατίσουν τον τοκετό στις 40 εβδοµάδες και όχι στις 41, για να αποφύγουν τον κίνδυνο της υψηλής αρτηριακής πίεσης». Επιπλέον, υπάρχει αυξηµένη πιθανότητα το παιδί να έχει κάποια χρωµοσωµική ανωµαλία, όπως το σύνδροµο Down. Για τις γυναίκες 30 ετών οι πιθανότητες είναι 1 στις 1.000 γεννήσεις, ενώ στις 40χρονες είναι 1 στις 100 γεννήσεις. Όταν µια γυναίκα φτάσει στα 45, τότε είναι 1 στις 50 γεννήσεις. Και ας µην ξεχνάµε το γεγονός ότι οι γυναίκες µεγαλώνοντας έχουν χαµηλότερα επίπεδα ενέργειας, οπότε µπορεί να είναι ιδιαίτερα κουραστικό να είσαι µαµά µετά τα 40.

Τα πλεονεκτήματα

Η υγεία και η καλή κατάσταση της µέλλουσας µητέρας παίζουν πολύ σηµαντικό ρόλο τόσο στην εγκυµοσύνη όσο και στο µωρό. "Αν µια γυναίκα ακολουθεί υγιεινή διατροφή και ασκείται συστηµατικά πριν από τη σύλληψη, δεν υπάρχει κανένας λόγος να µην έχει οµαλή εγκυµοσύνη όντας µεγαλύτερη ηλικιακά. Μάλιστα, αν η σύλληψη έχει γίνει µε φυσιολογικό τρόπο, τότε αυτό καταδεικνύει ότι το σώµα είναι έτοιµο για να κυοφορήσει το µωρό. Πολλές έρευνες υπογραµµίζουν ότι οι µεγαλύτερες µητέρες γίνονται καλύτεροι γονείς µε πολλούς τρόπους. Συνήθως η καριέρα τους, η οικονοµική τους κατάσταση αλλά και οι σχέσεις τους είναι πιο τακτοποιηµένες, οπότε και οι ίδιες αισθάνονται πιο προετοιµασµένες και σίγουρες. Όλοι οι παραπάνω παράγοντες συµβάλουν σε µια θετική, υγιή και ευτυχή εγκυµοσύνη λόγω της ελάττωσης των ορµονών του άγχους. Επιπλέον, οι γυναίκες αυτές γνωρίζουν το σώµα τους καλύτερα και προσέχουν τι τροφές καταναλώνουν καθηµερινά" τονίζει η Μαρί Λουίζ Χάργουορθ.


Ελένη Μενεγάκη

Στις 29 Μαρτίου του 2015 η Ελένη Μενεγάκη, σε ηλικία 45 ετών, έφερε στον κόσµο το πρώτο της παιδί µε τον σύντροφό της Μάκη Παντζόπουλο. "Είµαστε ευτυχισµένοι, είµαστε χαρούµενοι, είµαστε πάρα πολλά που δεν περιγράφονται µε λόγια... Ευχαριστώ όλο τον κόσµο και τον Θεό για το δώρο που µου έδωσε" είχε πει η παρουσιάστρια, που έχει τρία ακόµη παιδιά, τον 13χρονο Άγγελο, την 11χρονη Λάουρα και την 8χρονη Βαλέρια.

Ζέτα Δούκα

Λίγους µήνες αφότου συµπλήρωσε τα 40 της χρόνια, η ηθοποιός υποδέχτηκε στον κόσµο την κόρη της µε τον σύντροφό της Μιχάλη Χατζαντωνά. "Δεν ήµουν έτοιµη να εγκαταλείψω την ιδέα της τεκνοποίησης. Έτσι, αποφάσισα να το δοκιµάσω" είχε πει η ευτυχισµένη µητέρα στο ΟΚ!.

Nicole Kidman

Η Αυστραλή ηθοποιός γέννησε την κόρη της Σάντεϊ Ρόουζ στα 41 της χρόνια. "Υπάρχει κάτι στη µητρότητα που συµβαίνει σε µεγαλύτερη ηλικία. Πολύ σηµαντικό είναι το γεγονός ότι θέλω να παραµείνω ζωντανή για εκείνη" λέει η ίδια.

Halle Berry

Η ηθοποιός είχε µια καταπληκτική εγκυµοσύνη όταν περίµενε την κόρη της Νάλα στα 41 της. "Ήµουν ευτυχισµένη καθ' όλη τη διάρκεια. Ένιωθα καλά, είχα ενέργεια σαν την Σουπεργούµαν". Η ίδια έγινε ξανά µητέρα στα 47 της, όταν γέννησε τον γιο της Μασέο.

Gwen Stefani

Η Αµερικανίδα τραγουδίστρια στα 44 απέκτησε το τρίτο της παιδί, τον Απόλο. Έχει άλλους δύο γιους και, όπως λέει η ίδια αστειευόµενη, ο γιος της Ζούµα προσευχόταν για ένα ακόµη αδελφάκι.

Tags ΜΗΤΕΡΕΣ, ηλικια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2158 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3484 s // Total time: 2.5642 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X