Μύθοι και αλήθειες για τη διατροφή μας!


Μύθοι και αλήθειες για τη διατροφή μας!

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για να αποκτήσετε τις πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες

Η ΜΠΑΝΑΝΑ ΔΕΝ ΠΑΧΑΙΝΕΙ

Η µπανάνα είναι πλούσια σε θερµίδες και ζάχαρη, µε αποτέλεσµα συχνά να την αποφεύγουµε. Μήπως όµως κάνουµε λάθος; Η αλήθεια είναι ότι συγκριτικά µε άλλα φρούτα έχει περισσότερες θερµίδες (90-130 kcal). Ωστόσο το θερµιδικό της περιεχόµενο είναι χαµηλό, δεδοµένου ότι σε ηµερήσια βάση ο οργανισµός µας χρειάζεται 2.000 kcal. Έτσι ακόµα και αν τρώµε µία κάθε µέρα, είναι δύσκολο να πάρουµε βάρος. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι είναι πλούσια σε αρκετά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ενώ προκαλεί γρήγορο κορεσµό και η γεύση της αποτελεί µία πολύ υγιεινή εναλλακτική όταν αποζητάµε κάτι γλυκό.

ΤΑ ΤΗΓΑΝΗΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΛΟ

Έρευνα του εργαστηρίου Βιοχηµείας – Χηµείας Τροφίµων του Χαροκόπειου Πανεπιστηµίου έδειξε ότι το τηγάνισµα κάτω από ελεγχόµενες συνθήκες (περιορισµένος χρόνος, θερµοκρασία έως 170°C, χρήση ελαιόλαδου και για µία µόνο φορά) µπορεί να "αναβαθµίσει" τη θρεπτική αξία των τροφίµων. Κι αυτό επειδή αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε διάφορες αντιοξειδωτικές ουσίες (φαινολικές ενώσεις, βιταµίνη Ε) και κυρίως στο αντικαρκινικό σκουαλένιο.


ΟΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΔΕΝ ΠΑΧΑΙΝΟΥΝ

Η πατάτα είναι πολύ παρεξηγηµένη, καθώς τη θεωρούµε ιδιαίτερα παχυντική. Για αυτό είναι ίσως από τις πρώτες τροφές που µειώνουµε όταν ακολουθούµε ένα «αυτοσχέδιο» πρόγραµµα διατροφής µε στόχο την απώλεια βάρους. Και όµως η πατάτα είναι πολύ ωφέλιµη ακόµα και όταν θέλουµε να αδυνατίσουµε, αφού µας παρέχει πολύτιµη ενέργεια µέσα από σύνθετους υδατάνθρακες, χωρίς επιβάρυνση µε λίπος, όταν βέβαια είναι βραστή ή ψητή. Αντίθετα, η τηγανητή πατάτα ή τα τσιπς περιέχουν πολλές θερµίδες που προέρχονται όχι από το ίδιο το τρόφιµο αλλά από το λάδι που έχει χρησιµοποιηθεί κατά το τηγάνισµα. Εποµένως, εντάξτε τη στο διαιτολόγιό σας, αλλά πάντα µαγειρεµένη µε υγιεινό τρόπο, ώστε να πάρετε ενέργεια και φυτικές ίνες χωρίς περιττά λίπη.


ΌΤΑΝ ΈΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΚΡΑΤΗΣΗ ΥΓΡΩΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΝΟΥΜΕ ΝΕΡΟ

Η ποσότητα νερού στο σώµα µας εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία και τη σωµατική µας διάπλαση. Σε ένα υγιές άτοµο όση προσλαµβάνεται τόση και αποβάλλεται. Πολλές φορές όµως και για διάφορους λόγους, κυρίως οι γυναίκες, αντιµετωπίζουν πρόβληµα κατακράτησης υγρών, το σώµα δηλαδή «κρατά» περισσότερα υγρά από όσα χρειάζεται. Σε αυτή την περίπτωση, αντίθετα µε ό,τι πιστεύεται, είναι απαραίτητη η κατανάλωση άφθονου νερού προκειµένου να αποβληθεί η περίσσια ποσότητα και να επανέλθει η ισορροπία στον οργανισµό µας.

ΟΙ ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΨΩΜΙ

Παλαιότερα υπήρχε η αντίληψη ότι το ψωµί πρέπει να αντικαθίσταται από φρυγανιές στις δίαιτες αδυνατίσµατος. Όµως τελικά ισχύει ακριβώς το αντίθετο αφού σε σχέση µε εκείνες, το ψωµί έχει λιγότερες θερµίδες ανά 100 γραµµάρια βάρους. Συγκεκριµένα, τα 100γραµµ. έχουν 341 θερµίδες έναντι 269 του άσπρου και 243 του µαύρου ψωµιού, δηλαδή έως και 100 λιγότερες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ψωµί περιέχει µεγαλύτερη ποσότητα νερού όχι όµως και λιπαρά ή ζάχαρη που περιέχουν οι φρυγανιές. Γι’ αυτό δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι η φρυγανιά είναι απλά «αφυδατωµένο ψωµί» όπως επίσης και ότι το ψωµί είναι προτιµότερο αφού µας χορταίνει περισσότερο και µε λιγότερες θερµίδες.


ΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΓΕΥΜΑ ΔΕΝ ΠΑΧΑΙΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Ένα ισορροπηµένο γεύµα θα πρέπει να περιέχει και τα δύο. Οι υδατάνθρακες (αµυλούχες τροφές –ψωµί, ρύζι, µακαρόνια, πατάτες, δηµητριακά πρωινού– όσπρια, φρούτα και λαχανικά) αυξάνουν τη γλυκόζη στο αίµα σταθερά σε επιθυµητά όρια σε περίοδο 1-3 ωρών. Οι πρωτεΐνες µε τη σειρά τους (όσπρια, κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, γάλα, τυρί, γιαούρτι, αβγό) πέπτονται σταδιακά και επιφέρουν αργή αύξηση της γλυκόζης σε περίοδο 3-5 ωρών. Συνδυάζοντας υδατάνθρακες πλούσιους σε φυτικές ίνες (π.χ. προϊόντα ολικής άλεσης) µε πρωτεΐνες σε κάθε κύριο γεύµα, η γλυκόζη ελέγχεται καλύτερα, ενώ ταυτόχρονα ικανοποιείται το αίσθηµα της πείνας και του κορεσµού. Επίσης, η τακτική κατανάλωση υδατανθράκων πλούσιων σε φυτικές ίνες διατηρεί υψηλά τα επίπεδα ενέργειας, ενώ µας βοηθά να αποφεύγουµε και την υπερκατανάλωση ενδιάµεσων γευµάτων µε πολλά λιπαρά και ζάχαρη.

Πηγή: Περιοδικό "OK!"
 

Tags μύθοι, Διατροφή


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.8799 s (250 Queries.) // Parse time: 0.3444 s // Total time: 2.2243 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X