Το μέλι Mανούκα και τα οφέλη του στην υγεία μας


Το μέλι Mανούκα και τα οφέλη του στην υγεία μας

Πολλά έχουν γραφτεί για το μέλι, όπως για παράδειγμα για την υψηλή διατροφική του αξία και τα άγνωστα στοιχεία που εμπεριέχει. Το μέλι Μανούκα όμως είναι πλέον γνωστό κυρίως για την αντιβακτηριδιακή του δράση.

Το μέλι αυτό παράγεται μόνο στη Νέα Ζηλανδία και έχει πάρει το όνομα του από το θάμνο Μανούκα (Leptospermum scoparium) της οικογένειας του Tea tree (Leptospermum polygalifolium), από όπου οι μέλισσες επικονοιάζουν τους ανθούς του και παράγουν από αυτούς μέλι. Όπως και το συνηθισμένο μέλι περιέχει αμινοξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο και ψευδάργυρο σε πολύ πιο μεγάλες ποσότητες που σε κάποια από αυτά μέχρι και τέσσερις φορές πιο μεγάλες ποσότητες.

Εκτός από τη μεγάλη διατροφική του αξία, διακρίνεται για τις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες  λόγω του ενζύμου οξειδάση της γλυκόζης που παράγει το υπεροξείδιο του υδρογόνου. Επιπρόσθετα, μια μοναδική φυτοχημική δραστηριότητα, ώθησε τους επιστήμονες να δημιουργήσουν το δείκτη μοναδικότητας του Μανούκα (Unique Manuka Factor – UMF).  Ο δείκτης αυτός συγκρίνει την αντιβακτηριδιακή δύναμη του μελιού με διάλυμα φαινόλης. Δηλαδή, μέλι με UMF 10+ έχει την ίδια δύναμη με διάλυμα 10% φαινόλης. Για να θεωρείτε το μέλι Μανούκα αντιβακτηριδιακό πρέπει να έχει δείκτη 10+ ή περισσότερο (συνήθως διατίθενται τα εξής: 10+, 12+, 15+, 20+ και 24+).  Μέσα από επιστημονικές έρευνες έχει κατανοηθεί ότι οι δύο αυτές ιδιότητες συνεργάζονται για να προσφέρουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Η χρήση του μελιού Μανούκα είναι ευεργετική σε άτομα με Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, Υπερανάπτυξη βακτηριών στο λεπτό έντερο και χαμηλά οξέα του στομάχου.  Δρα μειώνοντας την παλινδρόμηση και ισορροπώντας το πεπτικό σύστημα και ως αποτέλεσμα την καλύτερη επούλωση πληγών του στομάχου αλλά και για εξισορρόπηση των εντερικών ανωμαλιών.

Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει ανοσία σε κάποια βακτήρια που ήδη υπάρχουν ή εισβάλλουν στον οργανισμό και ως εκ τούτου η χρήση τους να μην δίνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι ερευνητές στο Κάρντιφ του Ηνωμένου Βασιλείου βρήκαν ότι το μέλι Μανούκα βοηθά με το να μειώνει τη δράση των περισσότερων ειδών του βακτηριδίου Σταφυλόκοκκος.

Η χρήση του μελιού Μανούκα ήταν κυρίως για επίθεμα πληγών καθώς παρατηρήθηκε ότι βοηθά στην επούλωσή τους. Αυτό ήταν βάση παραδοσιακής χρήσης στις πιο παλιές εποχές. Όμως τώρα οι επιστήμονες απέδειξαν ότι η χρήση του βοηθά στην επούλωση πληγών σε οξείες περιπτώσεις, ανακουφίζει τα εγκαύματα και μειώνει τις φλεγμονές. Επίσης, λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής, αντιβακτηριδιακής και αντιφλεγμονώδης δράσης, το μέλι Μανούκα αποδείχτηκε ότι προλαμβάνει τις μολύνσεις σε ασθενείς με φλεβικά έλκη. Επιπρόσθετα, σταματά την ανάπτυξη του βακτηριδίου που προκαλεί τον πονόλαιμο και βοηθά στην επούλωση φλεγμονών στον οισοφάγο που δημιουργούνται κατά τη χημειοθεραπεία στους καρκινοπαθείς ασθενείς.

Το ασβέστιο, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος είναι πολύ σημαντικά ιχνοστοιχεία για την υγεία των δοντιών. Η κατανάλωση του Μανούκα έχει δείξει ότι μειώνει κατά 35% την πλάκα των δοντιών αλλά και επίσης κατά 35% τις πληγές σε ανθρώπους που πάσχουν από ουλίτιδα. Τέλος, είναι μια εναλλακτική επιλογή για τα αντί-ισταμινικά αφού η κατανάλωσή του σε καθημερινή βάση βοηθά τις εποχιακές αλλεργίες και μειώνει τα συμπτώματά τους.

Στα καταστήματα Holland & Barrett μπορείτε να βρείτε ποικιλία από τα μέλια Μανούκα και άλλα προϊόντα τα οποία συμβάλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Tags Holland and Barrett, Μέλι, υγεια, Διατροφή


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.9774 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3641 s // Total time: 2.3415 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X