Γιατί πεινώ συνέχεια;


Γιατί πεινώ συνέχεια;

Διαβάστε αναλυτικά

Μήπως αισθάνεστε συνεχώς την επιθυµία να φάτε ακόµα κάτι, ενώ µόλις έχετε φάει; Μάθετε πιο κάτω για τις πιθανές αιτίες που σας ωθούν να τρώτε διαρκώς, ακόµα και αν έχετε χορτάσει, και τους τρόπους µε τους οποίους µπορείτε να καταπολεµήσετε τη λιγούρα σας.

ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ

Όταν διψάµε ο οργανισµός στρέφεται στις τροφές για να καλύψει τις ανάγκες του και έτσι πολλές φορές µπερδεύουµε τη δίψα µε την πείνα. Επιπλέον, η ήπια αφυδάτωση προκαλεί ένα αίσθηµα κόπωσης µε αποτέλεσµα να αναζητούµε κάτι να φάµε για να µας δώσει ενέργεια. TIP: Θέστε στόχο να καταναλώνετε τουλάχιστο 1,5 λίτρο νερό την ηµέρα. Στην ηµερήσια πρόσληψη νερού µπορείτε να υπολογίσετε τα τσάγια από βότανα, το γάλα και µέχρι 1 ποτήρι φυσικό χυµό την ηµέρα

ΈΛΛΕΙΨΗ ΥΠΝΟΥ

Η έλλειψη ύπνου προκαλεί κόπωση και µειωµένη πνευµατική διαύγεια µε αποτέλεσµα να θέλουµε να τρώµε περισσότερο για να έχουµε ενέργεια. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου διεγείρει την έκκριση ορµονών όπως είναι η γκρελίνη και η κορτιζόλη που αυξάνουν την όρεξη για φαγητό. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο οργανισµός συνήθως αναζητά τροφές µε υδατάνθρακες και ζάχαρη, που θα του δώσουν ενέργεια στα γρήγορα. TIP: Φροντίστε να κοιµάστε αρκετά πηγαίνοντας νωρίς για ύπνο ώστε να συµπληρώνετε τουλάχιστο 6-8 ώρες την ηµέρα ποιοτικό ύπνο.

ΈΝΤΟΝΟ ΑΓΧΟΣ

Ο οργανισµός µας εκλαµβάνει το άγχος και την πίεση της καθηµερινότητας µας ως «επίθεση» µε αποτέλεσµα να αυξάνει την παραγωγή ορµονών όπως είναι η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη για να είναι έτοιµος να «πολεµήσει». Τα αυξηµένα επίπεδα των «ορµονών του στρες» διεγείρουν µε τη σειρά τους την όρεξη για φαγητό έτσι ώστε ο οργανισµός να έχει ενέργεια για µπορεί να ανταπεξέλθει. Επιπλέον, ορισµένοι άνθρωποι χρησιµοποιούν το φαγητό, και ιδιαίτερα τα γλυκά, ως ηρεµιστικό-αντίδοτο στο στρες. TIP: Προσπαθήστε να χαλαρώσετε πριν κάτσετε να φάτε ή πριν ανοίξετε το ψυγείο µετά από µια δύσκολη µέρα. Επίσης προσπαθήστε να τρώτε στο τραπέζι, σε ήρεµο περιβάλλον και όχι στο πόδι. Βρέστε άλλους τρόπους να χαλαρώνετε, που δεν περιλαµβάνουν φαγητό. Δοκιµάστε γυµναστική, γιόγκα, διάβασµα, χαλαρωτική µουσική, χόµπι και άλλα.

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΖΑΧΑΡΗ

Η κατανάλωση τροφών και ροφηµάτων µε υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη (ζαχαρούχα αναψυκτικά, φρουτοχυµοί, µπισκότα, σοκολάτες γάλακτος, κέικ, παγωτά κτλ) προκαλεί µεγάλες αυξοµειώσεις στα επίπεδα ζαχάρου στο αίµα, µε αποτέλεσµα να ξαναπεινάτε πολύ γρήγορα µετά την κατανάλωση τους. TIP: Το µυστικό είναι να κρατάτε το επίπεδο σακχάρου στο αίµα σας σταθερό για περισσότερο χρόνο καταναλώνοντας στο ενδιάµεσο των γευµάτων τροφές που περιέχουν ένα συνδυασµό σύνθετων υδατανθράκων και πρωτεΐνης µε λίγα ωφέλιµα λιπαρά και φυτικές ίνες όπως ένα µήλο µε µερικά καρύδια ή µια φρυγανιά ολικής αλέσεως µε αναρή ή µπαστουνάκια καρότου µε χούµους.

ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ

Οι ορµονικές αλλαγές ευθύνονται για την έντονη επιθυµία για γλυκές, λιπαρές και αλµυρές τροφές λίγες µέρες πριν την περίοδο. TIP: Προσπαθήστε να τρώτε µικρά τακτικά και ισορροπηµένα γεύµα και να γυµνάζεστε µισή ώρα την ηµέρα ώστε να ανακουφίσετε τα συµπτώµατα του προεµµηνορροϊκού συνδρόµου. Σε περίπτωση που δυσκολεύεστε να αντιµετωπίσετε την έντονη επιθυµία για κάτι γλυκό ή αλµυρό, προτιµήστε ένα µικρό κοµµάτι µαύρη σοκολάτα µε υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο ή ένα κυπελάκι ελαφρύ γιαούρτι µε λίγο µέλι ή σπιτικό ποπ κορν µε λίγο αλάτι.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΕΣΤΕ ΑΠΟ ΓΕΥΣΤΙΚΟΥΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΥΣ

Όσο περισσότερο βοµβαρδίζεστε από εικόνες λαχταριστών φαγητών στο διαδίκτυο, στα περιοδικά, στις διαφηµίσεις και στις εκποµπές µαγειρικής στη τηλεόραση, τόσο περισσότερο θα πεινάτε. Το ίδιο ισχύει όσο περισσότερο χρόνο περνάτε µαγειρεύοντας, βλέποντας τηλεόραση ή δουλεύοντας στην κουζίνα του σπιτιού σας ανάµεσα στους διάφορους γευστικούς πειρασµούς. TIP: Ελαχιστοποιήστε την έκθεσή σας σε αυτά τα ερεθίσµατα. Σταµατήστε να βλέπετε άσκοπα συνταγές µαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής στο διαδίκτυο, στη τηλεόραση ή στα περιοδικά. Αποµακρυνθείτε από την κουζίνα µετά το γεύµα και αποφύγετε να εργάζεστε ή να µελετάτε εντός της κουζίνας.

ΑΡΡΥΘΜΙΣΤΟΣ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Ορισµένα από τα συµπτώµατα του αρρύθµιστου Σακχαρώδη Διαβήτη είναι η αυξηµένη πείνα, η υπερβολική δίψα, η συχνοουρία, η κόπωση και η δυσκολία συγκέντρωσης. TIP: Επισκεφτείτε τον ιατρό σας σε περίπτωση που εµφανίζετε αυτά τα συµπτώµατα καθώς µπορεί να αποτελούν προειδοποίηση για Σακχαρώδη Διαβήτη.

Πηγή: Περιοδικό "OK!"

Tags πεινα, Διατροφή


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.3386 s (235 Queries.) // Parse time: 0.2455 s // Total time: 3.5841 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X