Με "καθαρό" μέτωπο


Με "καθαρό" μέτωπο

Η ακμή στο μέτωπο οφείλεται κυρίως στις καθημερινές μας συνήθειες

Αν τη συγκρίνουμε με άλλα σημεία του προσώπου μοιάζει να είναι πιο ήπια. Η ακμή στο μέτωπο, όταν εμφανίζεται στην ενήλικη ζωή, οφείλεται κυρίως στις καθημερινές μας συνήθειες που ταλαιπωρούν την επιδερμίδα και την κάνουν να ασφυκτιά...

Στην… ώρα της- ορμονικές διαταραχές στην περίοδο της εφηβείας-, ή με μικρή, μπορεί και μεγαλύτερη καθυστέρηση στην ενήλικη ζωή η ακμή είναι μια ενοχλητική δερματική πάθηση. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, μόνον 1 στους 100 ανθρώπους θα είναι ο τυχερός που δεν θα δει σε κάποιο σημείο του σώματός έστω ένα μαύρο στίγμα σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, εθνικότητα ή απόχρωση της επιδερμίδας. Κι ενώ όλα ξεκινούν από τις ορμονικές διαταραχές, συμβαίνει συχνά στη διάρκεια της ζωής μας να μεσολαβούν και άλλοι, εξωγενείς παράγοντες που διευκολύνουν την εμφάνιση της ακμής σε μεμονωμένα σημεία του προσώπου, όπως είναι το μέτωπο.

Τι φταίει

- Οι φραγμένοι πόροι της επιδερμίδας. Όταν ο καθημερινός καθαρισμός λείπει -θυμηθείτε πόσες φορές έχετε πέσει για ύπνο χωρίς ντεμακιγιάζ-, οι πλούσιες συνθέσεις των προϊόντων καθημερινής περιποίησης και τα νεκρά κύτταρα που συσσωρεύονται στην επιφάνεια, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για να φράζουν οι πόροι.

- Η έντονη λιπαρότητα και η πιτυρίδα στα μαλλιά. Το σμήγμα, όπως και οι λευκές νιφάδες, συχνά έρχονται σε επαφή με την επιδερμίδα, οι πόροι φράζουν και εμφανίζεται η ακμή.

- Τα έλαια και οι σιλικόνες που περιέχονται σε πολλά προϊόντα styling και «μεταφέρονται» στην επιδερμίδα την ώρα της εφαρμογής.

- Το έντονο στρες, που, όπως ξέρουμε πολύ καλά, είναι συχνά η αφορμή για ορμονικές διαταραχές. Η απότομη αύξηση των ανδρογόνων οδηγεί στην υπερλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων, το παραπανίσιο σμήγμα, με τη σειρά του, συμβάλλει στην ανάπτυξη βακτηρίων που εγκλωβίζονται στους πόρους και δημιουργούνται τα σπυράκια.

- Η υπερβολική απολέπιση της επιδερμίδας. Ο επιδερμικός φραγμός τραυματίζεται σοβαρά, οι σμηγματογόνοι αδένες ενεργοποιούνται να παράγουν ολοένα και περισσότερο σμήγμα με τις γνωστές συνέπειες.

- Φαρμακευτικές αγωγές όπως, για παράδειγμα, τα αντισυλληπτικά χάπια. Οι λόγοι ευνόητοι. Οι ορμονικές διαταραχές του οργανισμού παραμένουν ο βασικός λόγος που εκδηλώνεται η ακμή στην επιδερμίδα.

- H έντονη μηχανική τριβή της περιοχής από το κράνος και τυχόν ακατάλληλες βούρτσες μαλλιών.

Κι όταν δεν υφίσταται κανένας από τους παραπάνω λόγους η ακμή στο μέτωπο αναδεικνύει συχνά προβλήματα του πεπτικού συστήματος του οργανισμού. Η μεγάλη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, σε συνδυασμό με τον αργό μεταβολισμό του οργανισμού είναι αρκετά συχνά η αιτία για τα ανεπιθύμητα σπυράκια στο μέτωπο.

Πως μπορούμε να την προλάβουμε

Διατηρούμε την επιδερμίδα καθαρή και σωστά ενυδατωμένη. Αυτό σημαίνει ότι φροντίζουμε για τον καθημερινό καθαρισμό και ντεμακιγιάζ, έτσι ώστε να απελευθερώνουμε τους πόρους από παραπανίσιο σμήγμα και νεκρά κύτταρα. Επιλέγουμε ήπια προϊόντα με γλυκολικό ή σαλικυλικό οξύ που έχουν απολεπιστική και σμηγματορρυθμιστική δράση ή δερμοκαλλυντικά προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για ακνεϊκές επιδερμίδες. Κι όταν έρχεται η ώρα της ενυδάτωσης επιλέγουμε αυστηρά τις oil free συνθέσεις που περιέχουν υδρόφιλα συστατικά, τα οποία δεν φράζουν τους πόρους.

Απομακρύνουμε την πιτυρίδα με τα εξειδικευμένα σαμπουάν. Οι απολεπιστικοί και αντιβακτηριδιακοί παράγοντες- σαλικυλικό οξύ, πυριθειόνη του ψευδαργύρου, θείο και θειούχο σελήνιο- που περιέχονται στη σύνθεσή τους εξυγιαίνουν το τριχωτό της κεφαλής, αποτρέπουν την ανάπτυξη μυκήτων, απομακρύνουν αλλά και αποτρέπουν την επανεμφάνιση της πιτυρίδας. Με την προϋπόθεση ότι, ανά διαστήματα, επαναλαμβάνουμε τη θεραπεία για καθαρά προληπτικούς λόγους.

Φροντίζουμε τη διατροφή μας.Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που περιλαμβάνει φρέσκα λαχανικά, ακόρεστα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και συνδυάζεται με άφθονο νερό στη διάρκεια της μέρας απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό και τις πιθανότητες για εμφάνιση ακμής στο μέτωπο.

Αλλάζουμε χτένισμα. Οι φράντζες στο μέτωπο καλύπτουν, προσωρινά, το πρόβλημα, είναι όμως η αιτία που η ακμή επιμένει.

Αναζητούμε βοήθεια στα ρετινοειδή. Ειδικά για τις λιπαρές επιδερμίδες με τάση ακμής έχει αποδειχτεί ότι τα ρετινοειδή θέτουν υπό έλεγχο τον πολλαπλασιασμό και τη μετανάστευση των κερατινοκυττάρων κι έτσι προλαμβάνουν την υπερ-κερατινοποίηση της επιφανειακής στιβάδας και, φυσικά, την εμφάνιση μαύρων στιγμάτων.

Αν παρόλα αυτά η ακμή στο μέτωπο επιμένει, συμβουλευόμαστε το δερματολόγο. Μόνον εκείνος είναι σε θέση να εκτιμήσει τη σοβαρότητα του προβλήματος και να συστήσει την κατάλληλη αγωγή.

Πηγή: skingurus.gr

Tags Ομορφια, προσωπο, ΣΤΙΓΜΑΤΑ, beauty, face


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 0.0060 s (13 Queries.) // Parse time: 0.0321 s // Total time: 0.0380 s // Source: cache

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X