Μπορεί ένα burger να σε κάνει ευτυχισμένη;


Μπορεί ένα burger να σε κάνει ευτυχισμένη;

Κι όμως, μπορεί!

Σου έχει τύχει να θέλεις πολύ ένα burger ή ένα club και όταν το φας να νιώθεις μέσα σου μια αίσθηση πληρότητας; Ξέρεις καλά ότι το junk food είναι ανθυγιεινό και παχαίνει... Ξέρεις όμως τι επίδραση έχει στην ψυχολογία σου;

Ναι, μπορεί να σε κάνει εκτός από χορτασμένη και... ευτυχισμένη! Αντιθέτως, η ξαφνική αποχή από το ανθυγιεινό φαγητό μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα κατάθλιψης και στερητικού συνδρόμου.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ έκαναν το εξής πείραμα (το οποίο δημοσιεύτηκε στο "International Journal of Obesity"):

Για 6 εβδομάδες έδιναν σε ποντίκια τροφές που περιείχαν υψηλά λιπαρά. Στη συνέχεια τους άλλαξαν τη διατροφή. Αυτό που διαπίστωσαν, ήταν πως, με την αλλαγή της διατροφής από ανθυγιεινή σε υγιεινή, τα ζώα εμφάνισαν συμπτώματα στέρησης, κατάθλιψης και ευαισθησία σε στρεσογόνες καταστάσεις.

"Αιτία της κατάθλιψης ήταν οι χημικές ουσίες του εγκεφάλου που άλλαξαν από τη δίαιτα", εξήγησε η Dr. Stephanie Fulton.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέλυσαν τον εγκέφαλο των ποντικιών για να διαπιστώσουν τυχόν αλλαγές . Από την ανάλυση προέκυψε πως η ομάδα με τα υψηλά λιπαρά έδειξε σημάδια άγχους, αλλά και υψηλά επίπεδα της ουσίας CREB (ρυθμίζει την ενεργοποίηση γονιδίων που παίζουν ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου του ανθρώπου περιλαμβανομένων αυτών που προκαλούν την παραγωγή ντοπαμίνης), αλλά και υψηλά επίπεδα κορτικοστερόνης, της ορμόνης που συνδέεται με το στρες. Αυτό εξηγεί και την κατάθλιψη και τον κύκλο αρνητικής συμπεριφοράς.

"Τα ευρήματα αποτελούν πρόκληση για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ της διατροφής του σώματος και του πνεύματος", πρόσθεσε η Dr. Fulton.

Πηγή: faysbook.gr

Tags burger, ευτυχία, Διατροφή


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.3616 s (228 Queries.) // Parse time: 0.7253 s // Total time: 3.0870 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X