10+1 λόγοι για να πας στην Κυπερούντα τον Οκτώβριο


10+1 λόγοι για να πας στην Κυπερούντα τον Οκτώβριο

Όλα όσα θα μπορούμε να απολαύσουμε στο Κεφαλοχώρι της Πιτσιλιάς τον επόμενο μήνα 

Η Κυπερούντα είναι το μεγαλύτερο ορεινό χωριό της Κύπρου και ανήκει στη γεωγραφική περιφέρεια της Πιτσιλιάς. Απέχει μόλις 43 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Λεμεσού και 78 χιλιόμετρα από τη Λευκωσία και τα βόρεια σύνορά της αποτελούν μέρος των διοικητικών ορίων των επαρχιών Λευκωσίας και Λεμεσού.

Το χωριό είναι κτισμένο σε υψόμετρο με χαμηλότερο σημείο χιλίων εκατό τριάντα μέτρων μέχρι χιλίων τριακοσίων μέτρων και κατατάσσεται στα υψηλότερα χωριά της Κύπρου. Το βουνό Μαδαρή δεσπόζει επιβλητικά στα βόρεια του χωριού. Εξαιτίας του μοναδικού κλίματος που κατέχει η Κυπερούντα σ' ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, η Αγγλική Αποικιοκρατική Κυβέρνηση την είχε επιλέξει για ανέγερση Σανατόριου - σημερινού Νοσοκομείου.

Η ονομασία του
Η ονομασία του χωριού πιθανότατα σχετίζεται με το φυτό "κύπειρος" ή "κύπερη' ή "κύπερος" ή "κάπουρο". Ειδικότερα ο "κύπερος" είναι ένα ζιζάνιο που φύεται στην περιοχή και φέρει την επιστημονική ονομασία 'cyperus rotunus' το οποίο υπάρχει σε αφθονία στην περιοχή και χρησιμοποιείτο ως μια από τις κύριες τροφές των ζώων. Η ίδρυση του χωριού πιθανότατα ανάγεται στα βυζαντινά χρόνια.

Όλα όσα μπορείς να κάνεις, να δεις και να απολαύσεις εκεί τον Οκτώβριο

1. Το επιτυχημένο Φεστιβάλ Μήλου

Πέραν της φυσικής της ομορφιάς, των κρασιών, των αλλαντικών αλλά και των παραδοσιακών της προϊόντων η κοινότητα της Κυπερούντας φημίζεται για τα φρουτόδεντρά της και ιδιαίτερα τα μήλα. Τα μήλα της Κυπερούντας τα οποία ένεκα του κλίματος της περιοχής καλλιεργούνται εκεί υπάρχουν σε πολλές ποικιλίες και είναι ιδιαίτερα νόστιμα. Το φρούτο αυτό την τελευταία δεκαετία απέκτησε το δικό του διήμερο φεστιβάλ το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο κέντρο του χωριού. Εκεί, θα βρεις όλα όσα μπορούν να γίνουν από μήλο, από ζιβανία μήλου, μηλουζέ αντί του παλουζέ, χυμούς, κρέμες, γλυκά του κουταλιού ακόμη και σουτζιούκο μήλου. Οι γυναίκες της κοινότητας ετοιμάζουν τις γνωστές πίτες με μέλι και κερνούν ζιβανία μήλου. Πλούσιο πρόγραμμα και διάφορες δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα στην πλατεία ζωντανεύοντας την μεγάλη κοινότητα της Πιτσιλιάς.
Το φετινό φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το σαββατοκύριακο 8-9 Οκτωβρίου.

2. Ξενοδοχείο Λειβαδιά

Το ξενοδοχείο Λειβαδιά είναι το μοναδικό στο χωριό και μπορείς να διανυκτερεύσεις εκεί με 60 ευρώ το βράδυ. Ολόκληρο το τουριστικό κατάλυμα ανακαινίστηκε και ανανεώθηκε πρόσφατα. Διαθέτει πισίνα, spa, γυμναστήριο, καθώς και εστιατόριο με κυπριακή κουζίνα με a la cart επιλογές.
(25532929) Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 9, Κυπερούντα. Δ-Σ 12.00- 18.00 & 19.00-22.00. Τις Κυριακές προσφέρει μπουφέ με παραδοσιακά φαγητά, ανάμεσα στα οποία σούβλα, μακαρόνια του φούρνου και αφέλια.

3. Το πολυβραβευμένο Οινοποιείο Κυπερούντας

Ένα από πιο επιτυχημένα οινοποιεία της Κύπρου βρίσκεται στην κοινότητα της Κυπερούντας με τους αμπελώνες να βρίσκονται σε υψόμετρο 1.400 μέτρων και να παράγει εννέα ετικέτες κρασιών. Μπορείς να το επισκεφθείς, να ξεναγηθείς και να μάθεις τα πάντα για τα μοναδικά ποιοτικά κρασιά του. Το Οινοποιείο Κυπερούντας που άνοιξε τις πύλες του το 1998, υπό μορφή συνεργασίας της οικογένειας Φωτιάδη και ομάδας αμπελουργών από την κοινότητα ΚυπερούνταςΓια ξενάγηση και γευσιγνωσία προτείνεται ραντεβού.

(25532043) Γρίβα Διγενή 102, Κυπερούντα. Δ-Παρ 08.00-18.00.

4. Η γιγάντια εκκλησία του Αγίου Αρσενίου

Η τεράστια εκκλησία του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη αποτελεί σήμερα ένα σύγχρονο σήμα κατατεθέν της κοινότητας. Η εκκλησία αυτή αναβιώνει το ρυθμό που επικρατούσε στην Κύπρο κατά τον 5ο και 6ο αι. μ.Χ., της Παλαιοχριστιανικής Πεντάκλιτης Ξυλόστεγης Βασιλικής και βρίσκεται σε επιβλητική θέση πάνω απ' τον πυρήνα του χωριού.

5. Εκκλησία Αγίας Μαρίνας, Παναγίας-Χρυσοσώτηρος και Τιμίου Σταυρού
Η εκκλησία όμως που παρουσιάζει ιδιαίτερο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον το παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού που διαθέτει ένα από 'τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία εκκλησιαστικής γλυπτικής' καθώς και τοιχογραφίες που ανάγονται στα 1521. Το παρεκκλήσι κατέχει μια θέση στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και έχει μετατραπεί σε μουσείο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας και η εκκλησία της Παναγίας και Χρυσοσωτήρος τις οποίες μπορείς να επισκεφθείς. Περισσότερα στο TimeΟut Cyprus.

Tags κυπερουντα, οκτώβριος, κεφαλοχώρι, Φεστιβάλ Μήλου, οινοποιειο, go out, διασκεδαση, εκδηλωση


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.4698 s (231 Queries.) // Parse time: 0.2192 s // Total time: 2.6890 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X