Χριστούγεννα: Προτάσεις για το κρασί που θα προσφέρεις


Χριστούγεννα: Προτάσεις για το κρασί που θα προσφέρεις

Τα καλύτερα κρασιά, οι τιμές τους και πού θα τα βρεις.

Ήρθαν οι γιορτές, τι θα πιούμε λοιπόν, τι θα ευχηθούμε και με τι θα γεμίσουμε τα ποτήρια μας; Έχουμε κάποιες εισηγήσεις, ανάλογες μεν των ημερών αλλά και των εδεσμάτων, αφού κατά πλειοψηφία το μενού των γιορτών είναι κοινό σε κάθε σπίτι. 

Σαμπάνιες

‘R’ Ruinart, Brut, Γαλλία, €46 (La Maison du Vin)
Εκλεκτή ξηρή σαμπάνια με δυνατό αφρισμό που διαρκεί και δροσίζει. Θα ενθουσιάσει εκείνους που προτιμούν τις έντονες σαμπάνιες και ξέρουν να τις εκτιμήσουν στο τραπέζι ή και μακριά από αυτό. Πρόκειται για μία από τις πιο φιλικές και ευχάριστες σαμπάνιες της αγοράς, που δίνουν έμφαση στη σωστή ισορροπία μεταξύ των στοιχείων που τη συνθέτουν. Κομψή αλλά και πολυεπίπεδη, αποτελεί το τέλειο απεριτίφ, ενώ μπορεί να συνοδεύσει μεγάλη γκάμα φίνων γεύσεων.

Moët & Chandon Rose Imperial, Γαλλία, €28 (Photiades Distributors)
Μπορεί να ανήκει στο Νο. 1 luxury brand στον κόσμο, ωστόσο η Moët & Chandon Rose Imperial είναι μία απόλυτα ολοκληρωμένη ροζέ σαμπάνια. Πίνεται μόνη της ή με τη συνοδεία φαγητού, αναγνωρίζεται από το απαλό ‘σομόν’ χρώμα της και δίνει μία απόλυτα ‘exclusive’ διάσταση στην περίσταση που καλείται να αναδείξει. Μία σοβαρή και συγκροτημένη ροζέ σαμπάνια που δεν περνά απαρατήρητη. Το χαρμάνι της δίνει έμφαση στο Pinot Noir, το οποίο με τη σειρά του χαρίζει αρώματα άγριων φρούτων, στυλ και χαρακτήρα.

2009 Nino Franco Grave di Stecca, Prosecco, Ιταλία, €28 (Cellar & Bodega)
Ευγενές αφρώδες ιταλικό κρασί με ευχάριστο χαρακτήρα, όμορφο και ευγενικό αφρώδες, με αφρισμό, φρέσκα αρώματα και τονισμένη οξύτητα με μία δροσιστική αίσθηση που κάνουν κάθε γουλιά του απολαυστική. Κορυφαία ετικέτα από έναν από τους καλύτερους παραγωγούς Prosecco της κυπριακής αγοράς. 
Ωστόσο και τα ερυθρά έχουν την τιμητική τους, και ειδικά το Cabernet.

Νεοκοσμικές προτάσεις

2010 Cabernet Sauvignon Cuvée Alexandre, Casa Lapostolle, Χιλή,  €22.50 (La Maison du Vin)
Όμορφο Χιλιανό ερυθρό κρασί, με ευχάριστα αρώματα φρούτων του δάσους, στρογγυλές τανίνες και γενικά πολύ καλή αίσθηση στο στόμα. Προσφέρεται με πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής, γι' αυτό και ανοίγεται εύκολα σε ένα τραπέζι όπου πρωταγωνιστεί το ψητό κρέας.  Το Cabernet Sauvignon έχει εγκλιματιστεί τέλεια στη Χιλή, κι έτσι εκφράζεται με αυθεντική τυπικότητα και ευχάριστο, ευκολόπιοτο χαρακτήρα. Η ερυθρή Casa Lapostolle είναι ένα καλό γιορτινό ερυθρό κρασί για το φαγητό που αγαπά τις χριστουγεννιάτικες βραδιές στο σπίτι με φίλους, καλό κρέας και όμορφη κουβεντούλα.

2007 Mas La Plana, Ισπανία, €53 (Othon Ghalanos)
Πολυβραβευμένο ισπανικό ερυθρό κρασί από ένα συγκεκριμένο αμπελοτόπι (single-vineyard) όπου καλλιεργείται εξαιρετικό Cabernet Sauvignon. Πρόκειται για γεμάτο κρασί με βάθος, συμπαγή δομή και μεγάλη διάρκεια.  Είναι ένα ‘βαρβάτο’ ερυθρό κρασί που αντανακλά τη δύναμη και την όμορφη ‘αγριάδα’ του Cabernet Sauvignon, όπως αυτή εκφράζεται στο δοκιμασμένο terroir του Penedes.

2007 Κτήμα Δρυόπη Reserve, Ελλάδα,  €18 (Othon Ghalanos)
Πληθωρικό κόκκινο κρασί, με έντονα φρουτώδες άρωμα, νότες ευκαλύπτου και πράσινου πιπεριού. Σαρκώδες και πλούσιο στη γεύση. Μαλακό, με στιβαρές και ώριμες τανίνες και βελούδινη επίγευση. Μία ετικέτα για τους φίλους του Αγιωργίτικου της Νεμέας. Ένα κρασί εντυπωσιακό, που δίνει στο Αγιωργίτικο μία διαφορετική, κοσμοπολίτικη διάσταση. Η παραμονή στο βαρέλι τού δίνει όμορφα καπνιστά και πικάντικα αρώματα, και του προσφέρει μεγάλες δυνατότητες γευστικών συνδυασμών. Μία εκλεκτή επιλογή για το τραπέζι.

2009 Montes Alpha Cabernet Sauvignon, Χιλή, €18 (Oenoforos)
Ένα Premium ερυθρό από Cabernet Sauvignon. Αποπνέει τυπικότητα και ποιότητα και, παρότι στιβαρό και όμορφα τανικό, δεν χάνει τη χαρακτηριστική φιλικότητα της ‘οικογένειάς’ του. Και πάλι όμως, διατηρεί μία ‘αχτύπητη’ σχέση ποιότητας-τιμής που το κάνει να ξεχωρίζει ακόμα περισσότερο.  Ετικέτα που φέρει την υπογραφή του μεγάλου Aurelio Montes, του ανθρώπου που ξέρει το Χιλιανό κρασί (και το Cabernet Sauvignon) όσο ελάχιστοι. Αφέσου λοιπόν στο άγγιγμα του ‘Μίδα’ της Χιλιανής οινοποιίας και δεν θα το μετανιώσεις.

2010 Zambartas Shiraz Lefkadada, €17.50
Επιλεγμένη ερυθρή ετικέτα από το Οινοποιείο Ζαμπάρτα, με συναισθηματική αξία για την οικογένεια Μπουτάρη, που αντικατοπτρίζεται στο όμορφο αυτό κρασί. Ένα πολύ καλό κρασί που, με την προσθήκη μίας καλής ποσότητας Shiraz, αποκτά πικάντικο χαρακτήρα. Βελούδινο αλλά και ‘ζόρικο’ όπου χρειάζεται, το κρασί αυτό προορίζεται για γευστικούς συνδυασμούς υψηλού επιπέδου.  Ώριμα, μαύρα φρούτα σε ένα πολύπλοκο δέσιμο με αρώματα μαύρης σοκολάτας, ξανθού καπνού και πιπεριού, σημάδια παρουσίας της δρυός. Στο στόμα λαμβάνει γενναιόδωρα τις καλά δομημένες, σμιλεμένες τανίνες, που έχουν ριζώσει σε ένα στρώμα λιπαρότητας. Η επίγευσή του κρατά για ώρες σε διέγερση τα αισθητήρια της γλώσσας.

2010 Heritage Keo, €14
Πυκνό και πλούσιο ερυθρό κρασί, το οποίο έχει ωφεληθεί ιδιαίτερα από την παραμονή του στο βαρέλι. Ρωμαλέο κρασί με γεμάτες τανίνες, που δείχνει στην πράξη τα απίστευτα περιθώρια δύναμης και ποιότητας της ποικιλίας του Μαραθεύτικου.  Έντονο και πυκνό άρωμα σοκολάτας, κακάο, καφέ, καψαλισμένου ψωμιού, κερασιού και δαμάσκηνου σε μια πλούσια σύνθεση. Στόμα που ξεκινά γλυκά, με στρογγυλές, βελούδινες και εξαιρετικής ποιότητας τανίνες, που χαρίζουν στο κρασί όγκο και διάρκεια.

2004 Κουμανδαρία Κυπερούντα, €28
Αγαπητή ετικέτα Κουμανδαρίας, ένα ιδιαίτερα ποιοτικό γλυκό κρασί, με αρώματα μελιού, μπαχαρικών, σταφίδας και καφέ και στόμα γεμάτο, βελούδινο, με ισορροπημένη γλυκύτητα και φρεσκάδα οξύτητας. Μεγάλη επίνευση, μεγάλο κρασί.

Πηγή: Time Out Cyprus

Tags χριστουγεννα, κρασι, Food


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5766 s (234 Queries.) // Parse time: 0.2119 s // Total time: 2.7885 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X