Πάνω απο 600 θανάτοι ετησίως απο το κάπνισμα στην Κύπρο


Πάνω απο 600 θανάτοι ετησίως απο το κάπνισμα στην Κύπρο

Αιτία θανάτων, με ποσοστά ανάμεσα στα υψηλότερα της Ευρώπης, αποτελεί το κάπνισμα στην Κύπρο.

Τα στοιχεία, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ενόψει της αυριανής παγκόσμιας μέρας κατά του καπνίσματος, συγκλονίζουν, αφού κάθε χρόνο 600 συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους.

''Δυστυχώς, στην Κύπρο τα κάπνισμα αποτελεί πρωτεύον παράγοντα κινδύνου, εφόσον έχουμε ένα απο τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών στην Ευρώπη, το οποίο υπολογίζεται στο 31% του πληθυσμού'' ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το κάπνισμα σκοτώνει 6 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, με τις προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια να είναι δυσοίωνες.

Σε δηλώσεις του ο Γραμματέας της Πνευμονολογικής Εταιρείας Κύπρου, Αλέξης Παπαδόπουλος τόνισε πως''Μέχρι το 2025 υπολογίζεται ότι ο αριθμός των καπνιστών θα ανέλθει στα 1,6 δις.''.

Στόχος της φετινής εκστρατείας του Υπουργείου Υγείας και της Αστυνομίας, είναι η τήρηση της νομοθεσίας για άκαπνα δημόσια κτήρια, τα οποία θα αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους εργασιακούς χώρους. ''Σύμφωνα με το Ευροβαρόμετρο του 2015, η Κύπρος βρίσκεται στις πρώτες χώρες έκθεσης στον καπνό του τσιγάρου στο χώρο εργασίας με ποσοστό 55%''.

Ο Υπουργός Υγείας έστειλε, μάλιστα, σαφέστατο μήνυμα στους βουλευτές, πρώην και νύν.''Να υπενθυμίσω ότι δημόσιο κτήριο είναι και το κτήριο της Βουλής''.

Ο Γιώργος Παμπορίδης κάλεσε τη νέα Βουλή να ψηφίσει το νομοσχέδιο για το κάπνισμα, το οποίο θα ανοίξει, μεταξύ άλλων, το δρόμο της τοποθέτησης αποτρεπτικών εικόνων στο εξωτερικό των πακέτων τσιγάρων.

Στο μεταξύ, τη δράση της εντείνει και η Αστυνομία, στο πλαίσιο της Παγκύπριας εκστρατείας κατά του καπνίσματος, καθ' όλη τη διάρκεια Ιουνίου.

''Φέτος, όπως και το 2015 η εκστρατεία κατά του καπνίσματος θα περιλαμβάνει και ελέγχους σε κυβερνητικά γραφεία και νοσοκομεία, σε χώρους όπου απαγορεύεται το κάπνισμα'' υπογράμμισε ο Βοηθός Αρχηγού Επιχειρήσεων Λάμπρος Θεμιστοκλέους.

Κατά το 2015 η Αστυνομία προχώρησε σε 35,180 ελέγχους δημόσιων χώρων, από τους οποίους προέκυψαν 7,827 καταγγελίες, ενώ τους πρώτους 4 μήνες του τρέχοντος έτους, καταγγέλθηκαν 1.366 πρόσωπα.

Tags κάπνισμα, θανατος, κυπρος


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.0162 s (250 Queries.) // Parse time: 0.3352 s // Total time: 2.3514 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X