Δες την κρίση αλλιώς


Δες την κρίση αλλιώς

Η ψυχολόγος Χριστίνα Σορόκου, σε βοηθά να ξεπεράσεις την κρίση μέσα σου.

Αυτό που βιώνουμε σήμερα, ψυχοκοινωνικά μέσα από τον οικονομικό παράγοντα, είναι μια αλυσιδωτή αντίδραση με  ξεκίνημα το 2007, όπου ξεκίνησε μια οικονομική κρίση λόγο του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Αμερική και αργότερα στην Ευρώπη.  Φτάνοντας στο σήμερα, υπάρχει η ανάγκη της Τρόικας για δανεισμό, έτσι ώστε να εγγυηθεί η αποπληρωμή δανείων της κυβέρνησης. Αυτό φέρνει περικοπές και ψηλότερες φορολογίες, σε μια περίοδο υψηλής ανεργίας, επιφέροντας κοινωνικές και ψυχολογικές συνέπειες για όλους… και οτιδήποτε προγραμματισμένο και η όλη σταθερότητα μας χάνεται.

Ο κόσμος μας γκρεμίζεται μέσα σε δευτερόλεπτα και βιώνουμε ένα ξαφνικό θάνατο. Βλέπουμε να αυξάνεται η ανεργία, μάνες και πατέρες να λυπούνται που δεν μπορούν να παρέχουν στα παιδιά τους τα βασικά:  επαρκή σίτιση, θέρμανση, μια στέγη κλπ. Όπου φτώχια και πείνα, υπάρχει μιζέρια, αισθήματα αδικίας και ταλαιπωρίας. Το έγκλημα, σε μια προσπάθεια επιβίωσης (κατανοητό όχι όμως δικαιολογημένο) αυξάνεται. Βλέπουμε να αυξάνονται τα κρούσματα κρίσης πανικού, κατάθλιψης, καρδιακών και αναπνευστικών παθήσεων. Αυξάνεται η βία στην οικογένεια, όπως και τα διαζύγια. Το πλήγμα γίνεται πιο βαρύ αφού στοιχειώνει την αυτοεικόνα και κατ’ επέκταση την αυτοπεποίθηση του καθενός. Νιώθουμε αδύναμοι, νοιώθουμε χαμένοι και ανήμποροι να κάνουμε κάτι. Το έντονο στρες χαρακτηρίζει κάθε μας στιγμή. Ο κόσμος … όλο αγανακτεί και η ένταση του θυμού αυξάνει, τα κρούσματα ακραίων αντιδράσεων και απόψεων, όλα χρωματισμένα από συναισθήματα ματαίωσης, κατάθλιψης και απόρριψης. Οι έφηβοι, βλέπουν ένα «σκοτεινό» μέλλον και αναπόφευκτα αποθαρρύνονται από τη μάθηση. Ο φόβος του αύριο αποθαρρύνει τους νεαρούς να δεσμευτούν και να ξεκινήσουν μια οικογένεια.  Όλοι αναλωνόμαστε στα «γιατί».


Το χρήμα δεν αγοράζει ευτυχία αλλά «μιλάει». Το παρελθόν μένει μια ανάμνηση και μια μπάρα σύγκρισης. Το παρόν διαταράσσεται και το μέλλον γεμάτο αμφιβολίες, παραλύει. Είναι δύσκολο. Φαίνεται  σαν ένα ατελείωτο αδιέξοδο. Ο πανικός είναι αναπόφευκτος αλλά είναι και ο χειρότερος σύμβουλος επιβίωσης. Αν εκεί χάσουμε το παιχνίδι, τα πράγματα είναι δύσκολο να πάνε προς το καλύτερο.  Τα «γιατί» δεν θα φέρουν λύσεις! Γι’ αυτό είναι ανάγκη να μην αναλωνόμαστε και να αποδεχθούμε ότι, είμαστε σε καιρό σοβαρής οικονομικής κρίσης  και υπάρχει η άμεση ανάγκη να λειτουργήσουμε ενεργά στις ζωές μας. Χρειάζεται να χειριστούμε και να μειώσουμε το αίσθημα απώλειας (γιατί περί αυτού πρόκειται, όταν χάνεται η ποιότητα ζωής μας και το συναίσθημα της προσωπικής μας αξίας). Να επαναπροσδιοριστούμε ως προς την ουσία της ζωής, εαυτού και αξιών μας. Χρειάζεται άμεσα η αυτό-οργάνωση μας, δημιουργώντας εναλλακτικές λύσεις και επιλογές, η ενδυνάμωση των σχέσεων μας, μέσα από την αλληλεγγύη, τη φιλία, την κατανόηση και τη στήριξη, μιας και αυτά είναι συστατικά επιβίωσης. Τώρα είναι η ώρα να γυρίσουμε στις ρίζες της ανθρωπιάς μας, με πυρήνα την οικογένεια. Το περιβάλλον μας, οφείλει να είναι στηρικτικό και όχι επικριτικό. Είναι η ώρα της απόλυτης συσπείρωσης, όχι του διχασμού και ανταγωνιστικότητας.  Είναι η ώρα  που όλοι θέλουμε κάποιον δίπλα μας, όχι κάποιον από πάνω μας, που τον κάνει να νιώθει χειρότερα. Επίσης, ο οργανισμός μας έχει το δικό του φαρμακείο και το περιβάλλον, η φύση, βοηθά στα αποθέματα (stock)  του φαρμακείου μας. Η επαφή με τη φύση, η έξοδος από το σπίτι, ένας μικρός περίπατος αρκεί για να δώσει μια ώθηση στη ψυχολογία, μιας  και η άσκηση βοηθά στην παραγωγή ορμονών, ενάντια στο στρες και την κατάθλιψη. Όσο δύσκολο και να ακούγεται (απόλυτα κατανοητό φυσικά), εδώ είναι ακόμη μια ευκαιρία, να χρησιμοποιήσουμε τα δωρεάν δώρα της φύσης, για το καλό μας.

Info: Χριστίνα Φ. Σορόκου, Εγγ. Συμβουλευτική Ψυχολόγος & Ανθρωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια, Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Ψυχομετρικής, Φωτίου 3, River Court, Block C, 3ος οροφ., γραφείο 16, Λευκωσία, τηλ.: 22458750, 99532393

Tags κρίση, ψυχολογια, myself, υγεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.7333 s (249 Queries.) // Parse time: 0.4093 s // Total time: 3.1426 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X