Η ευτυχία είναι θέμα... συνήθειας


Η ευτυχία είναι θέμα... συνήθειας

Τι μας εξηγούν οι ερευνητές

Με την αναζήτηση της ευτυχίας να έχει πάρει διαστάσεις εμμονής και να αποτελεί πλέον μεγάλο κομμάτι της πολιτιστικής βιομηχανίας -από τα Happy Meals, τις Happy Socks και τα Happy Emoticons του Facebook μέχρι τα χιλιάδες εγχειρίδια αυτοβοήθειας που έχουν τη "λύση"-, όλοι ψάχνουμε απελπισμένα τρόπους να γευτούμε, έστω και με το σταγονόμετρο, λίγες στιγμές χαράς και ανεμελιάς. Απ' ό,τι φαίνεται όμως, όσο και αν προσπαθούμε, μάλλον δεν είναι εύκολο να τα καταφέρουμε. Αυτό δείχνει ο… απολογισμός. Ενδεικτικό είναι το πρόσφατο πόρισμα της Eurostat, σύμφωνα με το οποίο 4 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι δεν έχουν νιώσει ποτέ ή σχεδόν ποτέ ευτυχισμένοι. Και εδώ που τα λέμε, υπάρχουν χίλιοι δυο λόγοι που μας κρατούν δέσμιους της θλίψης: Η οικονομική και κοινωνική κρίση που κάνει την καθημερινότητα όλο και πιο ζοφερή είναι ένας από αυτούς.

Η Λορέτα Γκραζιάνο Μπρόουνινγκ, κοινωνική επιστήμονας και ομότιμη καθηγήτρια στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα αυτό που μας απομακρύνει από την ευτυχία είναι ο τρόπος με τον οποίο την αντιλαμβανόμαστε και τα μέσα που επιστρατεύουμε για να τη διεκδικήσουμε.

Στο καινούριο βιβλίο της Habits of a Happy Brain: Retrain Your Brain to Boost Your Serotonin, Dopamine, Oxytocin, & Endorphin Levels (Οι Συνήθειες του Ευτυχισμένου Εγκεφάλου: Επανεκπαιδεύστε τον εγκέφαλό σας ώστε να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης, ντοπαμίνης, οξυτοκίνης & ενδορφίνης, εκδ. Adams Media) η ίδια εξηγεί ότι, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε, η ευτυχία δεν είναι ένα συναίσθημα της στιγμής, αλλά η επιβράβευση του εγκεφάλου μας για κάτι που κάναμε και το οποίο προάγει την επιβίωσή μας, το κίνητρο που μας δίνει για να συνεχίσουμε την καλή δουλειά. Τα δώρα που μας κάνει ο εγκέφαλος είναι τέσσερα, όσες δηλαδή και οι υπεύθυνες ορμόνες για την πυροδότηση της ευτυχίας. Δεν μας τις προσφέρει, όμως, όλες μονομιάς: Κάθε φορά επιλέγει αυτή που ταιριάζει περισσότερο στην εκάστοτε αποστολή μας.

Πηγή: elle.gr

Tags ευτυχία, ερευνα


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.6212 s (234 Queries.) // Parse time: 0.7892 s // Total time: 4.4104 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X