Πολίτες πίσω απο τα σίδερα για €200


Πολίτες πίσω απο τα σίδερα για €200

Χαρακτηριστικό  της ζημίας που υπόκειται το Κράτος είναι η περίπτωση πολίτη ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης για οφειλές οι οποίες άγγιζαν μόλις €200.

Άλλη περίπτωση, αφορούσε οφειλές €800 και η ποινή που επιβλήθηκε είχε ως αποτέλεσμα το Κράτος να είναι ζημιωμένο, αφού το κόστος για τον καταδικασθέντα ξεπέρασε την καθυστερημένη οφειλή που χρωστούσε.

Δηλαδή, η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έλαβε τις καθυστερημένες οφειλές που είχε ο πολίτης αλλά πλήρωσε για να τον συντηρεί στις φυλακές.  Επίσης, κατά την παραμονή στις φυλακές, το Κράτος επιβαρύνεται και με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των καταδικασθέντων.Ουσιαστικά, έκαστος κατάδικος κοστίζει στο Κράτος €29.200 τον χρόνο. Οι πολίτες σύρονται μεν στα δικαστήρια και καταδικάζονται, όταν εκτίσουν την ποινή τους αλλά το χρέος δεν αποπληρώνεται. Απλά όταν αποφυλακισθούν θα αρχίσουν να καταβάλλουν τα οφειλόμενα. 

Σύμφωνα με στοιχεία,που παρουσιάζει σήμερα ο Φιλελευθερος το 2015 καταδικάσθηκαν 256 πολίτες με ποινή φυλάκισης ενός έτος για διάπραξη ποινικών αδικημάτων, με την ετήσια δαπάνη συντήρησής τους να αγγίζει τα €7,4 εκατ.Αξίζει να σημειωθεί πως από τους 256 κατάδικους, με ποινές κάτω του ενός έτους, οι 192 από αυτούς εξέτιαν ποινές κάτω των έξι μηνών ενώ, 400 πολίτες κατέληξαν πίσω από τα σίδερα των φυλακών για χρέη τους τελευταίους 19 μήνες. 

Συγκεκριμένα, το 2015, περίπου 310 πολίτες καταδικάστηκαν για εντάλματα, χρηματικές οφειλές, πρόστιμα όπως είναι τροχαίες παραβάσεις, καθυστερημένες οφειλές στις κοινωνικές ασφαλίσεις, για αστικά χρέη και για διατροφές.  Επίσης τους πρώτους πέντε μήνες του 2016 καταδικάσθηκαν για τα ίδια αδικήματα 85 πολίτες.Σε μιά αλλη εξέλιξη νέα επιστολή προς την Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, απέστειλε η οργάνωση των συνταξιούχων ζητώντας για άλλη μια φορά να τερματιστούν οι αποκοπές που γίνονται στους δικαιούχους του Σχεδίου Ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα. 

«Είναι πάρα πολύ μεγάλη η αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί ύστερα από τις επιστολές που έχουν σταλεί από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου σας σε χιλιάδες συνταξιούχους και με τις οποίες τους πληροφορείτε ότι έχουν υπερπληρωμές και θα τους γίνουν αποκοπές σε 15 μηνιαίες δόσεις», αναφέρει στην επιστολή η οργάνωση.Ο Γενικός διευθυντής του υπουργείου εργασίας Αντρέας Ασσιώτης αναφέρθηκε στην επιστολή δίνωντας διευκρινήσεις.

Οι συνταξιούχοι τόνισε ο κύριος Ασσιώτης αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση και η πολιτική των κρατικών υπηρεσιών απέναντι τους εχει την ανάλογη ευαισθησία.

   

Tags φυλακη, κοσμος, χρεη, κυπρος


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.8233 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3248 s // Total time: 2.1481 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X