Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για τις βουλευτικές εκλογές


Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για τις βουλευτικές εκλογές

Στην τελική ευθεία για τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαΐου εισέρχεται η Κύπρος.

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 12.30 μμ. Η υποβολή των υποψηφιοτήτων στον Έφορο Εκλογικής Περιφέρειας Λευκωσίας θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» και για τις υπόλοιπες επαρχίες στα γραφεία των Επάρχων.

Για την Επαρχία Κερύνειας οι υποψηφιότητες θα υποβληθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου εδρεύει ο Έφορος Εκλογής Περιφέρειας Κερύνειας.

Στο ΥΠΕΣ θα υποβληθούν και οι υποψηφιότητες των αντιπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων.

Αναμένεται ρεκόρ υποβολής υποψηφιοτήτων, καθώς εκτιμάται ότι οι υποψήφιοι θα ξεπεράσουν τους 600, έναντι 412 στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, οι υποψήφιοι υποβάλλουν υποψηφιότητα είτε σε συνδυασμό κόμματος/ ανεξαρτήτων, είτε μεμονωμένα ως ανεξάρτητοι. Ο αριθμός των υποψηφίων κάθε συνδυασμού δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των βουλευτικών εδρών που αναλογούν σε κάθε εκλογική περιφέρεια, δηλαδή 20 στη Λευκωσία, 12 στη Λεμεσό, 11 στην Αμμόχωστο, 6 στη Λάρνακα, 4 στην Πάφο και 3 στην Κερύνεια.

Κάθε υποψηφιότητα υποβάλλεται και υπογράφεται από τέσσερις εκλογείς της οικείας εκλογικής περιφέρειας, εκ των οποίων οι δυο υπογράφουν ως προτείνοντες και οι άλλοι δύο ως υποστηρίζοντες. Για κάθε υποψηφιότητα κατατίθεται ως παράβολο το ποσό των 500 ευρώ, το οποίο επιστρέφεται μετά τις εκλογές σε όσους εκλέγονται ή συγκεντρώνουν το 1/3 του εκλογικού μέτρου.

Βουλευτικές έδρες και σταυροί προτίμησης

Το ισχύον εκλογικό σύστημα προβλέπει τη διάθεση των βουλευτικών εδρών στην Α` κατανομή με το σύστημα της απλής αναλογικής, ενώ στις δύο φάσεις της Β' κατανομής εφαρμόζεται ενισχυμένη αναλογική με ποσοστά 3,6% και 7,2% αντίστοιχα.

Για τους σκοπούς των βουλευτικών εκλογών θα λειτουργήσουν περίπου 1.200 εκλογικά κέντρα στη Δημοκρατία και το εξωτερικό.

Οι σταυροί προτίμησης διαφέρουν ανά εκλογική περιφέρεια και δεν πρέπει να είναι περισσότεροι από 5 στη Λευκωσία, 3 στη Λεμεσό, 3 στην Αμμόχωστο, 2 στη Λάρνακα και από έναν σε Πάφο και Κερύνεια. Το δικαίωμα του εκλογέα να σημειώσει σταυρό ή σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους βουλευτές του συνδυασμού της επιλογής του δεν είναι υποχρεωτικό.

Tags ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕς ΕΚΛΟΓΕΣ, κυπρος, υποψηφιοτητες


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.4151 s (234 Queries.) // Parse time: 0.4460 s // Total time: 2.8610 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X