Στο Οινοποιείο Μαλλιάς


Στο Οινοποιείο Μαλλιάς

Ένα από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα περιφερειακά οινοποιεία στο νησί.

Ένα από τα μεγαλύτερα οινοποιεία στο νησί -υπάρχει από το 1927-, με συνολική παραγωγή που φτάνει τα 3 εκατομμύρια μπουκάλια ετησίως!

Η Μαλλιά
Ένα ταξίδι στη Μαλλιά ισοδυναμεί με ένα νοερό ταξίδι στο χρόνο. Η εικόνα του αμπελουργικού αυτού χωριού φέρνει στο μυαλό μνήμες από την Κύπρο όπως τη θυμούνται οι μεγαλύτεροι πριν από την τουρκική εισβολή. Το καμπαναριό και ο μιναρές που ορθώνονται πάνω από τις κεραμιδένιες στέγες, μαρτυρούν ότι στο χωριό συμβίωναν αρμονικά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Η εικόνα της πανέμορφης Μαλλιάς, ωστόσο, δεν άλλαξε στο πέρασμα των χρόνων. Ο γραφικός χαρακτήρας διατηρείται στο ακέραιο. Μπορεί να μη φιλοξενεί τουρίστες όσο το Όμοδος και η Βάσα, σίγουρα όμως θα τη λατρέψεις. Κι αυτό, κυρίως χάρη στους αναρίθμητους αμπελώνες που απλώνονται μπροστά σου!

Οι αμπελώνες
Το Κτήμα ΚΕΟ ξεπροβάλλει μέσα από τα 500 δεκάρια των ιδιόκτητων αμπελώνων της εταιρείας, οι οποίοι διαθέτουν τόσο γηγενείς όσο και ξένες ποικιλίες. Εκτός από την αρχέγονη ποικιλία Μαραθεύτικο (ποικιλία που επανέφερε στο φως η ΚΕΟ), την κατ’ εξοχή κυπριακή λευκή ποικιλία Ξυνιστέρι και τις Λευκάδα και Όφθαλμο, διαθέτει επίσης τις ξένες Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Cabernet Franc, Chardonnay, αλλά και Merlot και Shiraz. Μάλιστα, στους αμπελώνες του κτήματος ΚΕΟ υπάρχουν και ορισμένες ποικιλίες που θα βρεις κατ’ αποκλειστικότητα εδώ: η ποικιλία Γιαννούδι (ερυθρό) και η ποικιλία Μωροκανέλα (λευκό), από τις οποίες γίνεται ήδη πειραματική οινοποίηση. Πέρα όμως από τη δική τους παραγωγή, στην οινοποίηση χρησιμοποιούνται σταφύλια και από άλλες περιοχές του νησιού, κυρίως από Λεμεσό και Πάφο.

Τα κρασιά
Το Κτήμα ΚΕΟ παράγει 17 διαφορετικά κρασιά: το Heritage (Μαραθεύτικο), τα 3 της σειράς ‘ΚΤΗΜΑ ΚΕΟ’ που είναι το Ερυθρό (Cabernet Sauvignon και Λευκάδα), το Λευκό (Chardonnay και Ξυνιστέρι) και το Ροζέ (Cabernet Sauvignon και Sauvignon Blanc), το Ξυνιστέρι, το Cabernet Sauvignon, τα Othello και Othello Cellar (ερυθρό), το D’Ahera (ερυθρό), το Coeur de Lion (ροζέ), το Thisbe (λευκό ημίξηρο), το Alkion (λευκό ξηρό), το Aphrodite (λευκό ξηρό), το St. Panteleimon (ερυθρό ημίγλυκο και ερυθρό ημίγλυκο), το St. Ambelion (ερυθρό). Τέλος, η εταιρεία ΚΕΟ παράγει φυσικά, τη διάσημη Κουμανδαρία St. John (σε κανονική αλλά και παλαιωμένη, 25χρονη έκδοση).

Οι πρωταγωνιστές
Το οινοποιείο είναι πολύ περήφανο κυρίως για το Heritage (Μαραθεύτικο) όπως και για τα 3 της σειράς ‘ΚΤΗΜΑ ΚΕΟ’ (Ερυθρό, Λευκό και Ροζέ). Επίσης, αυτές τις μέρες το οινοποιείο εισάγει στην αγορά ένα νέο κρασί της οικογένειας ‘ΚΤΗΜΑ ΚΕΟ’. Το Shiraz-Merlot, μια αρμονική συνύπαρξη δύο διάσημων ξένων ποικιλιών, το οποίο μάλιστα παρουσιάζεται σε ένα πολύ όμορφο μπουκάλι.

Wine tasting
Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 08.00 μέχρι τις 14.00. Μπορείς να δοκιμάσεις κρασιά, να ξεναγηθείς στο χώρο του οινοποιείου, στον αμπελώνα αλλά και να αγοράσεις κρασιά για το σπίτι.

Φαγητό
Πολύ κοντά στη Μαλλιά βρίσκεται η Βάσα Κοιλανίου αλλά και το Όμοδος. Ως εκ τούτου, μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στην ταβέρνα ‘Πύρκος’ (25942655, 99491455), που βρίσκεται πάνω από την κεντρική εκκλησία της Βάσας, όπου θα δοκιμάσεις αυθεντικό κυπριακό μεζέ από το σπεσιαλίστα στο είδος κύριο Μαρίνο και στην ταβέρνα ‘Στου Κυρ Γιάννη’ στο Όμοδος (25422100), για ένα εξίσου μυσταγωγικό γεύμα!

Time Out Κύπρου

Info: Κτήμα ΚΕΟ (25942131, www.keogroup.com/wines) Μαλλιά, επαρχία Λεμεσού.

Tags κρασι, οινοποιειο, Food


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5860 s (252 Queries.) // Parse time: 0.6017 s // Total time: 3.1878 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X