Τροφές για καλύτερη διάθεση και λιγότερο άγχος


Τροφές για καλύτερη διάθεση και λιγότερο άγχος

Όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Άγχος, κούραση, ένταση, αρνητικές σκέψεις! Σας θυμίζουν κάτι αυτές οι λέξεις;

Λίγο οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής, λίγο η προσπάθεια μας να τα προλάβουμε όλα, δουλειά, οικογένεια, υποχρεώσεις, μαθήματα, όλο και κάνουν πιο δύσκολο το αγώνα μας να παραμείνουμε ήρεμοι και θετικοί.

Πέραν από το να έχουμε κάποιες προσωπικές δραστηριότητες οι οποίες μας χαλαρώνουν (π.χ. περπάτημα, βιβλίο, ταινίες, γιόγκα, μουσική, διαλογισμός), μπορούμε επίσης με κάποιες μικρές αλλαγές στη διατροφή μας να αυξήσουμε τα αισθήματα ευεξίας και χαλάρωσης. Συμπεριλαμβάνοντας κάποιες από τις παρακάτω τροφές στη διατροφή σας, θα διαπιστώσετε από μόνοι σας την διαφορά!

Επιλέξτε ξηρούς καρπούς για χαλάρωση

Το μαγνήσιο το οποίο περιέχουν οι ξηροί καρποί κρατά χαμηλά τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης, η οποία χαρακτηρίζετε ως η ορμόνη του στρες. Αυτό μας βοηθάει να παραμένουμε ήρεμοι!

TIP: Μετά από μια κουραστική μέρα, συνδυάστε καρύδια με γιαούρτι και μέλι. Ο συνδυασμός αυτός εκτός από το γευστικό αποτέλεσμα που μας προσφέρει τροφοδοτεί τον οργανισμό με περισσότερες βιταμίνες, αυξάνοντας έτσι την ενέργεια μας.

Προτιμήστε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες για θετική ενέργεια.

Οι υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης (ισχυρός νευροδιαβιβαστής που παράγεται στον εγκέφαλο). Χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης συσχετίζονται με την κατάθλιψη. Προτιμήστε ολικής αλέσεως υδατάνθρακες οι οποίοι χωνεύονται πιο αργά, διατηρώντας σταθερό το σάκχαρο του αίματος και εμποδίζοντας τις απότομες αυξομειώσεις των επιπέδων ενέργειας.

TIP: Ένα πιάτο ζυμαρικών ολικής αλέσεως σε συνδυασμό με κοτόπουλο θα σας τονώσει και θα σας ηρεμήσει. Πέραν από τα ζυμαρικά, τα πουλερικά επίσης ανεβάζουν την διάθεση αφού είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη (αμινοξύ το οποίο συμβάλλει στην παραγωγή σεροτονίνης).

Πιείτε ένα ποτήρι γάλα για λιγότερο άγχος.

Το γάλα με την σειρά του είναι πλούσιο σε τρυπτοφάνη η οποία χαλαρώνει τον οργανισμό.

TIP: Ένα ποτήρι ζεστό γάλα πριν τον ύπνο μας βοηθά να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε καλά, βοηθώντας μας έτσι να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μας μέρα γεμάτοι θετική ενέργεια!
Προτιμήστε πράσινο τσάι αντί για καφέ για ηρεμία.

Το πράσινο τσάι περιέχει το αμινοξύ Λ-θεανίνη, το οποίο δρα ηρεμιστικά και έχει συνδεθεί με την σωματική χαλάρωση. Από την άλλη ο καφές αυξάνει την ευερεθιστικότητα και προκαλεί νευρικότητα.

TIP: Αντικαταστήσετε τον απογευματινό σας καφέ με πράσινο τσάι και μέλι. Το μέλι περιέχει υδατάνθρακες και έτσι καταπολέμα την κόπωση, προσφέροντας ενέργεια στο σώμα.
Και άλλα…

Η μαύρη σοκολάτα, τα μυρωδικά στο φαγητό, η μπανάνα, τα ψάρια, τα πράσινα λαχανικά, είναι επίσης τροφές οι οποίες βοηθούν τον οργανισμό μας να καταπολεμήσει το άγχος και να βελτιώσει τη διάθεση μας.

Ας μην ξεχνάμε όμως και πως η διαδικασία του μαγειρέματος είναι αγχολυτική. Μια διαδικασία δημιουργική, η οποία βοηθά το μυαλό μας να ταξιδέψει και να φύγει από την ένταση της καθημερινότητας.

Κάθε φορά, λοιπόν, που νιώθετε έντονο άγχος ή κόπωση, μπείτε στην κουζίνα, αυτοσχεδιάστε και αφήστε αυτά τα αρνητικά αισθήματα  να ‘εξατμιστούν’ μαγειρεύοντας, ενώ συνάμα προτιμήστε να καταναλώσετε τα τρόφιμα τα οποία θα σας φέρουν πιο κοντά στα αισθήματα της ηρεμίας και της ευεξίας!  

Μαρί Τερέζ Φραντζιά

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

BSc (Hons), RD (UK)

Tags Διατροφή, αγχος


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5805 s (231 Queries.) // Parse time: 0.2053 s // Total time: 2.7858 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X