Πώς να κόψεις το τσιγάρο


Πώς να κόψεις το τσιγάρο

Σου παρουσιάζουμε όλους τους τρόπους που θα σε βοηθήσουν να επιτύχεις το στόχο σου.

Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι είναι εύκολο να σταματήσεις το κάπνισμα. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι η νικοτίνη προκαλεί εθισμό (μπορεί να οφείλεται και στο DNA σου). Από τη στιγμή όμως που θα πάρεις τη μεγάλη απόφαση, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις ποια μέθοδος απεξάρτησης ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου. Μην ξεχνάς ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός...

Χάπια
Χορηγούνται μόνο με συνταγή γιατρού (παθολόγου, πνευμονολόγου και καρδιολόγου) και από τα κέντρα διακοπής καπνίσματος.
• Βαρενικλίνη
Είναι ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που παρασκευάστηκε για τη διακοπή του καπνίσματος. Επειδή έχει παρόμοια δράση στον εγκέφαλο με τη νικοτίνη, περιορίζει την επιθυμία για τσιγάρο και τα στερητικά συμπτώματα από την έλλειψή του. Το χάπι που περιέχει βαρενικλίνη χορηγείται με ιατρική συνταγή. Θεωρείται αποτελεσματικό, ενώ ως πιθανές παρενέργειες αναφέρονται η ναυτία, ο πονοκέφαλος και οι γαστρεντερικές διαταραχές.
• Υδροχλωρική βουπροπριόνη
Είναι ένα αντικαταθλιπτικό που χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια και για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς κλινικές μελέτες έδειξαν ότι δρα στο κέντρο της απόλαυσης του τσιγάρου στον εγκέφαλο. Το χάπι που περιέχει υδροχλωρική βουπροπριόνη χορηγείται με ιατρική συνταγή. Οι πιο σημαντικές πιθανές παρενέργειες που αναφέρονται είναι πονοκέφαλος, αϋπνία, ζαλάδα, υπέρταση, ξηροστομία και επιληπτικές κρίσεις (σπανιότερα).

Κέντρα διακοπής καπνίσματος
Αν δυσκολεύεσαι να σταματήσεις το κάπνισμα μόνος ή μόνη σου, μπορείς να απευθυνθείς σε ένα δημόσιο ή ιδιωτικό κέντρο διακοπής καπνίσματος. Εκεί θα πάρουν το ιατρικό ιστορικό σου, θα κάνουν κάποιες εξετάσεις, θα συζητήσουν μαζί σου και θα καταλήξουν στη θεραπευτική αγωγή που ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωσή σου. Συνήθως η θεραπεία διαρκεί από δύο έως τρεις μήνες (μπορεί όμως να παραταθεί).

Εμβόλιο κατά του καπνίσματος
Οι κλινικές μελέτες βρίσκονται στο τελικό στάδιο και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα. Στόχος του εμβολίου είναι η παραγωγή αντισωμάτων που θα εμποδίζουν τη νικοτίνη να φτάνει στον εγκέφαλο και να ενεργοποιεί το μηχανισμό του εθισμού. Το εμβόλιο αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Ψυχοθεραπεία
Στόχος της είναι να σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που σε ωθούν στο κάπνισμα. Μπορεί να είναι ατομική ή ομαδική και να συνδυάζεται με κάποια μέθοδο διακοπής του καπνίσματος (π.χ. με υποκατάστατο νικοτίνης).

Εναλλακτικές μέθοδοι
• Βελονισμός
Η θεραπεία γίνεται με την τοποθέτηση βελονών σε συγκεκριμένα σημεία, με στόχο να ενεργοποιηθούν κέντρα που σχετίζονται με τον εθισμό στη νικοτίνη. Οι βελονιστές υποστηρίζουν ότι δεν θα υποφέρεις από συμπτώματα στέρησης και ότι σύντομα θα απεχθάνεσαι το τσιγάρο. Στην ίδια αρχή βασίζεται και ο ηλεκτροβελονισμός, που διοχετεύει σε αυτά τα κέντρα ηλεκτροερεθίσματα χαμηλής συχνότητας.
• Ομοιοπαθητική
Η θεραπεία επιτυγχάνεται μέσω της λήψης όμοιας ουσίας, δηλαδή μέσω σκευασμάτων που περιέχουν αραιωμένη νικοτίνη. Ο ομοιοπαθητικός γιατρός, αφού λάβει υπόψη τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζεις καθημερινά, το ιατρικό ιστορικό σου και άλλες παραμέτρους, καθορίζει την ουσία, με τη χορήγηση της οποίας θα κατορθώσεις να κόψεις το τσιγάρο.
• Ύπνωση
Γίνεται ατομικά ή ομαδικά και στοχεύει με τη βοήθεια ειδικού στην αλλαγή της στάσης σου απέναντι στο κάπνισμα (μέσω βαθιάς χαλάρωσης). Για να υπάρξουν αποτελέσματα, πρέπει να είσαι δεκτική και θετική σε αυτήν τη μέθοδο. Σύμφωνα με έρευνες, πάντως, η ύπνωση αποδίδει περισσότερο όταν τη συνδυάσεις με ψυχοθεραπεία.
• Ωτοθεραπεία (ωτοβελονισμός)
Γίνεται με ηλεκτρομαγνητικά ερεθίσματα σε συγκεκριμένα σημεία στα αφτιά, με σκοπό να ενεργοποιηθεί η ενδορφίνη την οποία έχει μπλοκάρει η νικοτίνη.
• Βιοσυντονισμός
Μία ειδική συσκευή «εξουδετερώνει» τον εθισμό στη νικοτίνη, ισορροπώντας τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπει το σώμα σου.
• Διαλογισμός
Η μέθοδος αυτή σού επιτρέπει να ελέγχεις την επιθυμία σου για τσιγάρο και κυρίως να αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις που σε κάνουν να καπνίζεις (π.χ. στρες, πίεση κ.ά.). Η βοήθεια του ειδικού είναι απαραίτητη για να μάθεις να διαλογίζεσαι σωστά.
Υποκατάστατα νικοτίνης
Μπορεί να τα επιλέξεις είτε θέλεις να σταματήσεις οριστικά το κάπνισμα είτε να το περιορίσεις. Με τα υποκατάστατα συνεχίζεις να παίρνεις νικοτίνη, αλλά σε μικρότερη δόση απ' ό,τι με το τσιγάρο. Η δόση μειώνεται σταδιακά και κάποια στιγμή διακόπτεται η χορήγησή της χωρίς να υποφέρεις από συμπτώματα στέρησης.
• Τσίχλες
Περιέχουν νικοτίνη, η οποία απελευθερώνεται στη στοματική κοιλότητα και απορροφάται από το βλεννογόνο. Διατίθενται σε δόση των 2 και των 4 mg.
Συν: Ικανοποιούν αμέσως την επιθυμία σου για κάπνισμα (συνιστάται μία τσίχλα κάθε δύο ώρες) και μπορείς να τις συνδυάσεις με κάποιο άλλο υποκατάστατο.
Πλην: Η ταυτόχρονη κατανάλωση αλκοόλ ή καφέ ενδέχεται να επηρεάσει την απορρόφηση της νικοτίνης από τον οργανισμό. Πιθανές παρενέργειες: Γαστρεντερικές διαταραχές, ερεθισμός του στόματος και του λαιμού, αλλεργικές αντιδράσεις και πόνος στα δόντια.
• Αυτοκόλλητα (patches)
Είναι επιθέματα εμποτισμένα με νικοτίνη, η οποία απορροφάται από το δέρμα και στη συνέχεια εισέρχεται στο αίμα. Κυκλοφορούν σε δόσεις των 5, των 10 και των 15 mg.
Συν: Είναι εύκολα στη χρήση.
Πλην: Δεν σου επιτρέπουν να διαφοροποιήσεις τη δόση, καθώς απελευθερώνουν σταθερή ποσότητα νικοτίνης.
Πιθανές παρενέργειες: Ερεθισμός του δέρματος (δεν πρέπει να τα τοποθετείς στο ίδιο σημείο καθημερινά), ταχυπαλμία, τάση προς εμετό και αϋπνία.

• Πίπα (inhaler)
Αποτελείται από έναν κύλινδρο στην άκρη του οποίου προσαρμόζεται ένα φιαλίδιο που περιέχει 10 mg νικοτίνης. Εισπνέεται αργά, όπως το τσιγάρο.
Συν: Σου δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεις τη δόση νικοτίνης. Επίσης, μπορείς να το συνδυάσεις με άλλο υποκατάστατο (π.χ. με αυτοκόλλητα).
Πλην: Υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει εξάρτηση.
Πιθανές παρενέργειες: Ερεθισμένος λαιμός και βήχας.

• Ηλεκτρονικό τσιγάρο
Μοιάζει με κανονικό τσιγάρο, μόνο που αποτελείται από μία... μπαταρία λιθίου και από έναν κύλινδρο με εκχύλισμα νικοτίνης. Περιλαμβάνει μία συσκευή επαναφόρτισης της μπαταρίας και πρόσθετες αμπούλες νικοτίνης.

ΤΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΝΙΚΟΤΙΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ;
• Επειδή πρόκειται για φάρμακα, επιβάλλεται να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό. Εκείνος θα αποφασίσει με βάση το ιατρικό ιστορικό σου και τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζεις καθημερινά, ποιο υποκατάστατο είναι κατάλληλο για την περίπτωσή σου.

Φρόντισε να σέβεσαι τη δοσολογία -η υπερβολική λήψη νικοτίνης είναι επικίνδυνη.

Το Περιοδικό

Tags κάπνισμα, υγεια, ευ ζην


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.9572 s (231 Queries.) // Parse time: 0.3169 s // Total time: 3.2740 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X