Εναλλακτικές μορφές γάλακτος και η θρεπτική τους αξία


Εναλλακτικές μορφές γάλακτος και η θρεπτική τους αξία

Οι \"εναλλακτικές\" μορφές γάλακτος είναι μια πολύ καλή λύση για άτομα που έχουν διατροφικές αλλεργίες ή δυσανεξία στην λακτόζη

Το αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα είναι μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή και έχει συνδεθεί με την καλή υγεία και ανάπτυξη. Μέχρι πριν μερικά χρόνια το μόνο διαθέσιμο γάλα ήταν αυτό της ζωικής προέλευσης, όμως σήμερα υπάρχουν πολλές μη ζωικές επιλογές που μπορεί να προσφέρουν εξίσου πολλά θρεπτικά συστατικά. Οι "εναλλακτικές" μορφές γάλακτος είναι μια πολύ καλή λύση για άτομα που έχουν διατροφικές αλλεργίες ή δυσανεξία στην λακτόζη. Επίσης από τις εναλλακτικές μορφές γάλακτος μπορούν να επωφεληθούν άτομα που ακολουθούν vegan διατροφή ή για οποιοδήποτε λόγο θέλουν να αποφύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Πιο κάτω αναφέρονται οι πιο σημαντικές εναλλακτικές μορφές γάλακτος:

Γάλα Αμυγδάλου
Αυτή η μορφή γάλακτος  κατασκευάζεται από ξεφλουδισμένα αμύγδαλα που αλέθονται πολύ καλά και αναμιγνύονται  με νερό. Στη συνέχεια το μίγμα διηθείται για να απομακρυνθούν τα στερεά στοιχεία από αυτό. Το γάλα αμυγδάλου έχει πολύ χαμηλά κορεσμένα λιπαρά και έχει σχετικά χαμηλές θερμίδες μιας και ένα ποτήρι έχει περίπου 75 θερμίδες. Το ποσοστό πρωτεΐνης  του είναι πιο χαμηλό σε σχέση με το γάλα ζωικής προέλευσης ενώ η αντιοξειδωτική του δράση οφείλεται στην περιεκτικότητα του σε βιταμίνη Ε.
Γάλα Καρύδας
Προέρχεται από την ανάμιξη φιλτραρισμένου νερού και του υγρού που παράχθηκε από τριμμένη σάρκα καρύδας. Το γάλα καρύδας έχει σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα και χαμηλότερο διατροφικό προφίλ από το αγελαδινό γάλα. Αυτό σημαίνει ότι έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και μπορεί να θεωρηθεί λιγότερο χορταστικό. Γευστικά μοιάζει με το αγελαδινό χαμηλό σε λιπαρά γάλα ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δημητριακά προγεύματος, σούπες και στην παρασκευή γλυκών.
Γάλα Σόγιας
Προέρχεται από εκχύλισμα φασολιού σόγιας και έχει παρόμοιο διατροφικό προφίλ με το γάλα αγελάδας όσο αφορά την υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης  αλλά είναι χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά.  Αυτή η μορφή γάλακτος πολύ συχνά είναι εμπλουτισμένη με ασβέστιο, βιταμίνη Α, Δ και ριβοφλαβίνη ενώ παράλληλα η περιεκτικότητά του σε κάλιο συνεισφέρει στην καλή λειτουργία των μυών και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Γάλα Ρυζιού
Αυτή η εναλλακτική μορφή γάλακτος γίνεται με την ανάμιξη μαγειρεμένου ρυζιού με νερό και στη συνέχεια προστίθενται ένζυμα για τη μετατροπή αμύλων σε σάκχαρα. Αυτή η μορφή γάλακτος είναι πολύ συχνά εμπλουτισμένη με ασβέστιο και βιταμίνη Δ. Παρέχει υψηλά ποσοστά υδατανθράκων και χαμηλά ποσοστά πρωτεΐνης. Το γάλα ρυζιού συστήνεται, όπως και τα υπόλοιπα εναλλακτικά, σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη ή/και στο αγελαδινό γάλα.

Δρ. Άννα Χριστίνα Κονή
Διαιτολόγος, LD

Επισκεφτείτε σήμερα ένα κατάστημα Holland and Barrett, όπου θα βρείτε μια πλούσια ποικιλία με εναλλακτικές μορφές γάλακτος που μπορούν να στηρίξουν και να εμπλουτίσουν τη διατροφή σας.
 

Tags Holland and Barrett, γάλα, Διατροφή


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.8045 s (251 Queries.) // Parse time: 0.3334 s // Total time: 2.1378 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X